Ekonom a europoslanec Luděk Niedermayer k obnovitelným zdrojům energie: Deset let jsme spali

3. 11. 2022

čas čtení 1 minuta
V pondělí 31. 10. 2022 v podvečer proběhla panelová debata organizovaná sdružením Calla a Hnutím DUHA. pod názvem "České jaderné plány v nestabilních časech". Zúčastnili se jí náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Ehler, náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík, bývalý premiér a  evropský komisař Vladimír Špidla a poslanec Evropského parlamentu, ekonom Luděk Niedermayer.

Na včerejší panelové debatě mj. padlo:


Vladimír Špidla:
"Jaderná energetika není univerzálním řešením pro Českou republiku. V globálním měřítku jde o řešení okrajové a je zřejmé, že inženýrské kapacity se budou soustředit na jiné technologie."

"Nečeká nás nyní jen energetická transformace, ale společenská, která zasáhne celou ekonomiku. Rozhodující jsou při tom sociální aspekty - potřebujeme mimořádnou míru společenské spolupráce a proto musíme přemýšlet nejen o přerozdělování výnosů, ale také nákladů."

Luděk Niedermayer: 
"Naše reakce na energetickou krizi není dostatečná, zejména v oblasti úspor energie a obnovitelných zdrojů. Tam jsme deset let spali a musíme teď musíme rychle dohnat vyspělejší státy. Ve střednědobém a dlouhodobém výhledu je rozvoj jaderné energetiky ze strany ministerstva průmyslu prezentován jako nejlevnější varianta. Záleží ovšem na výchozích předpokladech, které by měly být podrobně diskutovány."

"Mnoho energie, velký podíl veřejné debaty věnovaný tématu přípravy pátého dukovanského bloku nás odvádí od toho, co bychom měli udělat teď a rychle - rozvíjet fotovoltaické, větrné zdroje, modernizovat sítě s využitím úložišť energie a další."

Záznam celé debaty naleznete zde.

0
Vytisknout
9200

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2022