Průběžné zpravodajství:

EU: Zrychlete očkování, varianta Delta se šíří po Evropě

23. 6. 2021

čas čtení 4 minuty
Do konce srpna bude 90 procent nákaz covidem v EU indická varianta

V úterý 22.6. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 131 denních nákaz.  V ČR do 22.6. zemřelo  30 289 lidí. V nemocnicích je 78 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 666 325 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 4 761 661 osob, druhou dávkou 2 613 873 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 26  procent obyvatelstva. 

- Úřad Evropské unie pro zvládání nemoci ECDC požaduje, aby evropské země zrychlily očkování. Předpokládá se, že 90 procent všech nákaz covidem bude do konce letošního srpna vysoce nakažlivá varianta Delta. Očekává se, že během léta se varianta Delta bude silně šířit mezi mladými lidmi.   Podle dr. Andrey Ammon, ředitelky tohoto Evropského centra pro prevenci a zvládání nemocí jsou osoby, které byly dosud očkovány jen jednou dávkou vakcíny, ohroženi nákazou a hospitalizací. V Evropské unii je stále příliš mnoho lidí ve zranitelných skupinách obyvatelstva, které nebyly plně očkovány.   ZDE 

- Británie ve středu zaznamenala 16 135 nových nákaz - je to nejvyšší denní nárůst od 6. února, kdy bylo zaznamenáno 18 262 denních nákaz. Celkový počet nákaz v Británii za poslední týden stoupl o 43,9 procent. Zemřelo dalších 19 lidí. Celkový počet mrtvých za poslední týden stoupl o 53 procent.

- Německá kancléřka Angela Merkelová požaduje, aby všechny osoby cestující do EU z Británie musely do karantény ve všech členských zemích EU, stejně jak je tomu v Německu.

- Daleko nakažlivější varianta Delta nyní tvoří 9-10 procent nákaz ve Francii. Ještě minulý týden tam tvořila jen 2-4 procenta nákaz.

 

- Asi 150 zaměstnanců nemocnice v Texasu bylo nuceno vzdát se svého zaměstnání, protože se odmítli nechat očkovat proti covidu.

- Ukrajina registrovala první dva případy varianty Delta.

- Skotsko zaznamenalo za posledních 24 hodin 2969 nákaz, je to větší počet než 2649 denních nákaz, zaznamenaných na vrcholu pandemie letos v zimě. Za posledních 24 hodin bylo ve Skotsku také zaznamenáno 5 úmrtí, je to nejvyšší denní počet od dubna. Většina nákaz jsou mladí lidé, kteří dosud nebyli očkováni, takže je méně závažných průběhů obnemocnění. Asi 5 procent případů nyní končí v nemocnici, v lednu 2021 to bylo 10 procent případů. Avšak 5 procent z velkého množství nákaz stále ještě vážně zatíží zdravotnictví, varuje skotská premiérka Sturgeonová. Tři úmrtí za minulý týden byli lidé mladší 65 let, dvě  úmrtí lidíé ve věku 65-74 a osm bylo ve věku nad 75 let.

- Polsko od půlnoci zavádí desetidenní povinnou karanténu pro cestující z oblastí mimo Schengen. Karanténu nebudou muset dodržovat plně očkovaní jedinci.

- Slovensko prodá svých 160 000 dávek vakcíny Sputnik jiným zemím. Premiér Igor Matovič v březnu odstoupil uprostřed protestů nad jeho překvapivým rozhodnutím koupit 2 miliony dávek Sputniku bez konzultace s koaličními partnery, kteří nechtěli Spuntik přijmout bez souhlasu EU. Na Slovensku se nechalo Sputnikem však očkovat jen 14 214 osob.

- Počet pacientů na ventilátorech v Británii stoupl za minulý týden o 41 procent na 227.

- Rusko zaznamenalo 548 denních úmrtí na covid, je to nejvíce za jediný den od února 2021.

- Kolumbie se stala desátou zemí na světě, kde zemřelo na covid 100 000 lidí. Za posledních sedm dní má třetí nejvyšší počet úmrtí per capita.

- Návštěvníci a zaměstnanci americké banky Morgan Stanley budou smět vstoupit do kanceláří banky v New Yorku pouze, pokud budou plně očkováni proti covidu.

Dr. David Nabarro ze Světové zdravotnické organizace konstatuje, že v oblastech vysoké nákazy se stále budou muset nosit roušky a dodržovat odstupy.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

1
Vytisknout
5851

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2021