Proč věnují dezinformační média neštěstí na Moravě minimální pozornost

28. 6. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta
Pokud si projedete hlavní domácí dezinformační/proruská média těchto dní, zjistíte, že neštěstí na Jižní Moravě věnují minimální pozornost. Mají ji někde na úrovni osmé až desáté zprávy daného dne, z povinnosti. Daleko významnější události těchto dní podle nich například je, že "Majitelka obchodu v Olomouci zakázala vstup očkovaným", nebo že "Uvnitř Rady ČT se děje něco nečekaného, říká Petr Žantovský".

 
Je to zcela logické: jihomoravská katastrofa ukázala nebývalou solidaritu našich občanů s postiženými, účast, soucit, okamžité finanční i věcné sbírky i ochotu tisíců osobně přijet a pomoci s nápravou škod, posílat co je potřeba. Ukázala existenci i sílu občanské společnosti, která je ostatně tím nejlepším předpokladem pro fungující, zdravou demokracii. Vlastně nás ukázala v lepším světle než by mnozí očekávali.

Tohle všechno je v přímém protikladu k zadavatelům a vlastníkům českého dezinfa: oni chtějí zemi, ve které se lidé nesnášejí a nenávidějí navzájem, ničemu nevěří a nikomu nedůvěřují. Jako takovou ji nejen pomáhají (typicky "výrobou" hoaxů a umělých kulturních válek) vytvářet, ale i nepravdivě zobrazují - ukazují ČR a západoevropské země jako státy rozervané, v obrovském vnitřním konfliktu, mladí proti starým, vesnice proti městu, chudí proti bohatým, elity proti "prostému člověku" - bezmála na pokraji občanské války. Jakmile se přesvědčivě ukáže, že realita je jiná, mlčí. Samozřejmě.

Je dobré si toto uvědomit: dezinfo scéna má přesně tento cíl a účel. Nejsou to "jen nějaká jiná média, která se zkrátka živí aférami a emocemi, no a co, každý se musí nějak živit". Je to zbraň namířená proti naší zemi.

0
Vytisknout
6801

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2021