EU podpoří Británii ve sporu s Ruskem

14. 3. 2018

čas čtení 2 minuty
EU podpoří Británii v jakékoliv akci proti Rusku, kterou podnikne v souvislosti s útokem nervově paralytickou látkou na britské půdě, prohlásil její vysoký představitel. Rusko tvrdí, že neexistuje spojitost s touto akcí, a povolala si britského velvyslance.


Evropská unie vyjádřila Británii solidaritu poté, co Londýn obvinil Rusko, že stojí za útokem nervově paralytickým plynem na bývalého ruského dvojitého agenta a jeho dceru v anglickém městě Salisbury.

  Slib Valdise Dombrovskise, místopředsedy Evropské komise, přichází v době nejistoty ohledně budoucí obranné spolupráce po vystoupení z EU na konci března 2019.

  Na otázku, zda EU může uvalit sankce na Rusko, pokud dojde ke shodě, že za útok je zodpovědná Moskva, Dombrovskis prohlásil: "Samozřejmě, Británie může v této věci počítat se solidaritou EU."

  Mluvčí šéfky zahraniční politiky EU Federicy Mogheriniové sdělila Reuters, že použití vojenské chemické látky při pokusu o vraždu na britské půdě je "šokující".

  "Stojíme v této kauze za Británií usilující o spravedlnost a jsme připraveni nabídnout podporu, pokud to bude třeba."

  Britská premiérka Theresa Mayová v pondělí prohlásila, že je velmi pravděpodobné, že vinu nese Moskva, protože identifikovaná látka je součástí skupiny nervových látek vyvinutých sovětskou armádou v 70. a 80. letech. Řekla, že její vláda zvažuje "celé spektrum" odvetných opatření, pokud Moskva do úterní půlnoci neposkytne "věrohodnou odpověď".

  Německý ministr zahraničí vyjádřil vážné obavy Berlína ohledně otravy bývalého ruského špiona. "Je jasné, že pachatelé se musejí zodpovídat. Pokud bude potvrzeno, že za tím je Rusko, byla by to velmi vážná věc."

  Francouzské ministerstvo zahraničí označilo útok za "zcela nepřijatelný" a vyjádřilo solidaritu s "předním strategickým spojencem".

  Americký ministr zahraničí Rex Tillerson prohlásil, že se Washington postaví za Británii a že Rusko musí čelit "vážným důsledkům", pokud se zjistí, že stálo za incidentem. Tillerson byl krátce po tomto prohlášení vyhozen.

  Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že Rusko bude spolupracovat při vyšetřování pouze tehdy, pokud obdrží vzorky použité látky. Podle něj žádost o poskytnutí vzorků byla odmítnuta. Trval také na tom, že Rusko není s incidentem spojeno. Později ruské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení ostře kritizující britskou reakci. Tvrdí, že hrozby odvetnými sankcemi "nezůstanou bez odpovědi".

  Bývalý ruský špion Sergej Skripal a jeho dcera Julia byli 4. března nalezeni v bezvědomí na lavičce v jihoanglickém městě Salisbury. Po převezení do nemocnice zůstávají v kritickém, ale stabilním stavu. Policista, který se k nim přiblížil, je také v kritickém stavu, ale při vědomí.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9109

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2018