Kvůli Tillersonovu odvolání byla odložena turecko-americká jednání o Sýrii

16. 3. 2018

čas čtení 1 minuta
Jednání mezi Tureckem a USA plánovaná na 19. březen, jež se měla věnovat syrské oblasti kolem města Manbídž, byla odložena. Stalo se tak po odvolání ministra zahraničí Tillersona prezidentem Trumpem.


  Výměna ministra přišla ve chvíli, kdy vztahy mezi Tureckem a USA procházejí těžkými zkouškami kvůli neshodám v řadě témat. Tillerson v únoru provedl zásadně důležitou návštěvu v Ankaře, která měla vztahy obnovit, dospět ke shodě ohledně mechanismů řešení neshod v Sýrii a v oboustranných vztazích.

  "Rámec, na němž jsme se shodli, je pro americkou administrativu závazný," prohlásil mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin v televizním rozhovoru. Dále zdůraznil, že Tillerson a poradce pro národní bezpečnost McMaster nedávno navštívili Turecko jakožto představitelé schválení americkým prezidentem.

  Předávání úřadu novému ministru Pompeovi "není zásadní" ve vztahu k nedávným jednáním turecko-americké pracovní skupiny ve Washingtonu a podle mluvčího tureckého prezidenta zabere "pár týdnů".

  "Důležitou věcí je, o kom USA rozhodnou, že bude jejich spojencem ve střednědobém až dlouhodobém výhledu," řekl mluvčí s odkazem na americké vojenské partnerství se syrskými Kurdy.

  "Hlavní otázkou zde je, zda USA podniknou kroky k překonání krize důvěry," prohlásil Kalin, a dodal, že Ankara připisuje důležitost "praxi" opatření odsouhlasených pracovními skupinami.

  K prvnímu jednání na technické úrovni dosšlo minulý týden ve Washingtonu, kde obě strany debatovaly o modelu pro Manbídž.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6263

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2018