Britské soudní rozhodnutí, že parlament musí schválit brexit, aktivizuje poslance Dolní sněmovny

3. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

Rozhodnutí tři nejváženějších soudců britského Vysokého soudu, že britská vláda nemá pravomoc aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu z EU bez souhlasu britského parlamentu, nepovede podle deníku Guardian bezprostředně k blokaci tohoto předpisu Dolní sněmovnou, přestože až sedmdesát procent britských poslanců hlasovalo pro setrvání Británie v EU. Poslanci se totiž až na výjimky prý neodváží hlasovat proti vůli 52 procent občanů, kteří hlasovali v červnovém referendu pro brexit. Kdyby tak učinili, vedlo by to zřejmě k předčasným volbám, které by velmi pravděpodobně vzhledem k rozloženému stavu britské opoziční Labouristické strany v Anglii drtivou většinou vyhrála konzervativní vláda a interpretovala by to jako mandát pro brexit.

Rozhodnutí vysokého soudu, že aktivaci článku 50 musí schválit parlament, však už ve čtvrtek vedlo k aktivaci proevropských poslanců v jiném smyslu. Toto soudní rozhodnutí dává poslancům Dolní sněmovny možnost narušovat, případně rozmělnit proces odchodu Británie z EU tím, že budou požadovat, aby parlament dostal o procesu aktivace článku 50 Lisabonské smlouvy od vlády daleko podrobnější informace než dosud.

Theresa Mayová přiznala, že čtvrteční soudní rozhodnutí zřejmě znamená, že parlament bude muset schválit aktivaci článku 50 samostatným novým zákonem. Vláda Mayové oznámila, že se proti rozhodnutí Vysokého soudu odvolá k Nejvyššímu soudu, a o věci bude rozhodovat všech jeho 11 soudců. Slyšení se budou konal 7. a 8. prosince a soud vydá verdikt někdy v lednu.

Pokud by i Nejvyšší soud potvrdil nynější rozhodnutí Vysokého soudu, znamenalo by to, že by poslanci Dolní a především Horní sněmovny měli v parlamentním procesu, který by nastal, možnost nesčetnými dodatky navrhovaný zákon o odchodu Británie z EU rozmělnit a pozměnit k nepoznání.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová uvedla, že skotská vláda bude "aktivně uvažovat", zda se oficiálně přidá do nadcházející právní bitvy u Nejvyššího soudu, v níž se bude rozhodovat o právu parlamentu činit rozhodnutí o brexitu. Skotská vláda by se v tomto soudním sporu postavila proti londýnské vládě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5559

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2016