Clintonová má mírnou převahu v průzkumech veřejného mínění a hlasuje pro ni drtivá většina Hispánců

7. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Trump by však mohl zvítězit prostřednictvím hlasů chudých bělošských Američanů

V pondělí skončila americká prezidentská kampaň tam, kde začala - v ekonomicky kolabujících státech USA s rozloženým tradičním průmyslem.

V posledních hodinách signalizovaly průzkumy veřejného mínění malý, ale trvalý náskok pro Clintonovou. V těch státech, kde už hlasování začalo, hlasuje drtivá většina Hispánců pro Clintonovou, protože jsou zděšeni Trumpovou protiimigrační rétorikou.

Trump doufá, že se mu podaří zaktivizovat rozhněvané příslušníky americké dělnické třídy v tradičně Demokratických, tedy levicových, původně průmyslových regionech, avšak k vítězství by potřeboval získat také státy Florida a Severní Karolína.

"Znovu vytvoříme pracovní příležitosti a bohatství, které vám bylo ukradeno," lhal Trump voličům v Severní Karolíně. "Znovu tu budou pracovat horníci a dělníci v továrnách."

Prezident Obama varoval, aby lidé Trumpovým manipulacím nepropadli: "Nemyslím, že Trump zná nějaké pracující kromě těch, kteří pracují na jeho golfovém hřišti a uklízejí v jeho hotelu."

Trump se chvástá, že jeho volební vítězství "bude jako brexit, ale znásobený padesátkrát!" V Minnesotě, kde žije největší komunita somálských Američanů, na ně Trump otevřeně zaútočil: "Sem přišlo velké množství somálských uprchlíků bez vašeho souhlasu. Katastrofa," říkal Trump. Trump systematicky útočí na syrské uprchlíky a přislíbil, že za jeho vlády žádní do USA nebudou vpuštěni. V Minnesotě k nim přidal i Somálce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Prosíme, pomozte. Proč nepomáhá česká vláda?

7. 11. 2016

čas čtení 1 minuta



Aktuální info z uprchlického tábora Malakasa v Řecku - je tam 700 lidí- 300 dětí i miminka a 400 dospělých. Dostávají jen jedno jídlo denně, a to většinou polévku. Rodiče přenechávají svoje porce svým dětem, a tak slábnou. Tábor je do půli lýtek dospělého člověka pod vodou. Jsme ve spojení s německým dobrovolníkem. Mnoho lidí je tam jen v letním oblečení. Tábor řídí řecká armáda, ale vyřizujeme povolení, píše Eva Zahradníčková ZDE

Nutně potřebují:

- zimní oblečení (děti tam nemají povětšinou ani boty)

-holínky nebo pevnou a teplou obuv

-ponožky

-spacáky či deky

-konzervy, trvanlivé potraviny (velmi nutné)

- plenky

-krémy pro děti na opruzeniny

-čaj a kávu +cukr

Prosím, pomozte!

Dobrá zpráva je, že přestalo pršet. Ale nic jiného se nezměnilo. Jsme v kontaktu s uprchlíkem, který v táboře žije a velmi prosí o pomoc. Všichni tam mají hlad, trpí zimou a nemají žádné vyhlídky, že by se něco mělo změnit.

Myšlenky, které živily monstrum fašismu v třicátých letech, se dnes znovu nekontrolovatelně šíří

7. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

Krize politických institucí ukazuje šokující paralely s třicátými lety

Historik Fritz Stern uprchl z Německa před nacisty a v USA byl průkopníkem studia německé historie. Před svou letošní smrtí varoval opakovaně před signály znovu vznikajícího fašismu. Nemluvil o německu, píše v deníku Financial Times Mark Mazower.

Fritz Stern byl velmi znepokojen degenerací veřejného diskursu a světem, v němž se všecho stalo "názorem". Jistě by byl ještě daleko více šokován dopadem Twitteru a rozšířením konspiračních teorií do mainstreamových médií - konspiračních teorií, které kdysi přežívaly jen na okraji společnosti.

Rozhovor Britských listů 82:

Štvalo nás, že nikdo nepomáhá

4. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Navzdory převládajícímu mediálnímu diskursu v ČR, který se nenávistně vymezuje vůči uprchlíkům, existují v zemi desetitisíce lidí, kteří uprchlíkům aktivně pomáhají, finančně i osobně. O tom hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Marií Heřmanovou z organizace Pomáháme lidem na útěku. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. listopadu 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Analýza, jako kdyby na faktech záleželo

7. 11. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 11 minut


Doran, P.: Land Warfare in Europe. Lessons and recommendations from the war in Ukraine. Washington, 2016. ZDE

11. července 2014 proběhla bitva u obce Zelenopilje v Doněcké oblasti, která znamená zásadní zlom ve vývoji evropských armád éry po studené válce. Dva prapory ukrajinské 24. mechanizované brigády - reprezentující to nejodolnější, co mohl Kyjev na bojišti nasadit - se znenadání ocitly v tříminutové palbě ruských raketometů Tornado v provedení 122 mm (méně výkonná varianta) používajících kazetovou submunici s duálním protipěchotním a protivozidlovým účinkem (DPICM), termobarickou munici a minové hlavice. Veškerá bojová vozidla jednotek, včetně tanků, byla při palebném přepadu vážně poškozena či zničena, 30 vojáků zemřelo a 90 bylo zraněno.

FBI: Nově objevené emaily Hillary Clintonové nejsou trestné

6. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ředitel FBI James Comey písemně oznámil poslancům amerického Kongresu, že FBI dokončila analýzu nedávno objevených nových emailů Hillary Clintonové a neshledala na nich nic závadného.

Emaily byly údajně nalezeny na laptopu Anthonyho Weinera, manžela blízké poradkyně Clintonové.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak Trump zemanovsky zkresluje skutečnosti

7. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Donald Trump tvrdí, že prezident Obama "řval na demonstranta", avšak záběry toho incidentu ukazují jinou verzi událostí:

Trump: "Kdybych já mluvil tak, jak Obama mluvil k tomu demonstrantovi, řekli by 'ten se zbláznil'!

Obama: "Počkat. Je to v pořádku. Hej! Počkejte! Žijeme v zemi, která respektuje svobodu projevu."

Trump: "On na toho demonstranta řval. Opravdu na něho řval."

Obama: "Zdá se, že on sloužil v naší armádě a to musíme respektovat."

Trump: "Jen se na to video podívejte Prostudujte to a uvidíte, co se dělo."

Obama: "Byl to starší člověk a starší lidi musíme respektovat."

Trump: "A on na toho demonstranta řval tak dlouho. Upřímně řečeno, bylo to ostudné."

Obama: "Nehlučte, hlasujte! Nehlučte, hlasujte!"

Trump: "Kamery ukazovaly jen Obamu, a já říkám, to je divné. Viděli jste to dnes v televizi, že jo. "

(záběry protrumpovského demonstranta na Obamově akci)

Amnesty International se smí vrátit do své kanceláře v Moskvě

7. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Zaměstnanci kanceláře Amnesty International v Moskvě se do ní smějí vrátit, uvedl poradce Kremlu pro lidská práva. 2. listopadu moskevské úřady tuto kancelář zapečetily, vyměnily zámky a zabránily zaměstnancům AI, aby do ní vstoupili.

Moskevský komunální úřad, od něhož si Amnesty International kancelář pronajímá, uvedl, že nebyla zaplacena činže, avšak Amnesty International upozornila, že to není pravda a že kancelář byla zapečetěna bez jakéhokoliv varování.

Nyní sdělil tiskové kanceláři Reuters Michail Fedotov, šéf ruské Rady pro lidská práva, že "nájemní smlouva byla plně obnovena". Šéf oddělení pronájmu nemovitostí v Moskvě Vladimir Jefimov se vyjádřil, že "zřejmě došlo k nějakému omylu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Fatální chyba Bohuslava Sobotky

5. 11. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Bohuslav Sobotka měl vynikající příležitost ukázat, že sociální demokracie dokáže aspoň v tom nejviditelnějším případě, tedy když její ministr veřejně slíbí rezignaci v případě porážky v druhém kole senátních voleb, brát voliče vážně a upřednostnit svůj veřejný obraz před vnitrostranickými vazbami. Neudělal to. Nechal ministra Mládka bez jasného důvodu ve funkci. A dnes, pár týdnů na to pod vlivem průzkumů veřejného mínění, ohlašuje rekonstrukci vlády. To je dokonalý výraz neschopnosti a strachu.

Čína výrazně zpřísnila svůj zákon o kontrole internetu

7. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

- Celá řada firem bude cenzurovat "zakázané" informace a nutit uživatele internetu, aby poskytovali svá reálná jména a osobní informace

- "osobní informace a další nedefinovaná podnikatelská data" bude vláda shromažďovat a archivovat

- uživatelům internetu bude mj. od nynějška zakázáno "snažit se svrhnout socialistický systém", "vymýšlet či šířit falešné informace či destabilizovat hospodářský pořádek" a "používat internetu k vyvolávání separatismu či poškozování národní jednoty". Tyto zločiny, z nichž jsou některé definovány v čínském trestním zákoníku, jsou běžně používány k věznění pokojných aktivistů.

Za poslední rok vydaly čínské úřady četné směrnice na potlačování svobody projevu na internetu, kriminalizují "šíření nepodložených zpráv" o přírodních katastrofách. Jednotlivci včetně lidskoprávního právníka Pu Zhiqianga a ujgurského ekonoma Ilhama Tohtiho byli stíháni za to, že na internetu debatovali o státní politické strategii. Policejní zpráva charakterizovala sítě VPN, které v Číně široce používají podnikatelé, novináři i obyčejní uživatelé internetu, aby se vyhnuli čínské blokaci internetu, jako "teroristický software".

Obama: Když někdo nedokáže používat rozumně Twitter, nemůžete mu dát do ruky kód na ovládání jaderných zbraní

7. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Dověděl jsem se, že vedení Trumpovy kampaně mu odebralo jeho Twitter, protože prý on nemá nad sebou vůbec žádnou sebekontrolu," řekl při volebním vystoupení na podporu Hillary Clintonové Barack Obama. "Když někdo nedokáže používat rozumně Twitter, nemůžete mu dát do ruky kód na ovládání jaderných zbraní."

Farage varuje, že blokace brexitu povede k "pouličním demonstracím"

6. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Nigel Farage, který způsobil, že na základě lživých argumentů Angličané hlasovali pro brexit, varoval v neděli v televizi, že pokud bude brexit parlamentem blokován, vyvolá to "obrovský hněv" občanů a "pouliční demonstrace".

Podnikatelka a filantropka Gina Miller, která úspěšně u britského Vysokého soudu žalovala vládu, že musí dát parlamentu právo rozhodovat o brexitu, se stala terčem neuvěřitelně zlovolných útoků. Lidé vyhrožují, že ji mnohonásobně znásilní či že ji useknou hlavu. Millerová o útocích informovala policii. V televizi v neděli ráno mj. řekla: "Premiérka nemůže k odchodu z EU použít královské moci, protože nežijeme v diktatuře třetího světa. Žijeme v zemi, která má suverénní parlament. Máme tady zákonnost a britští soudci u britského soudu rozhodli, jak z EU odejdeme. Proč se premiérka bojí této parlamentní debaty? Celé to zdůraznilo neuvěřitelnou stránku společnosti. Zcela zjevně se tvoří temné mraky. Útočí všemi ismy: Sexismus, rasismus, homofobie..." Ale já jsem si byla vědoma, že se to stane. Protože cokoliv má něco společného s brexitem, lidi ztratí hlavu."

Test tolerance české společnosti aneb Komu vadí hidžáb?

4. 11. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Když jsem před několika dny psal o zápecnické povaze tuzemských kauz, netušil jsem, že další už je na obzoru. Pravda, případ bývalé studentky střední zdravotnické školy Ahmednuur Ayan Jamaalové původem ze Somálska, které ředitelka ústavu zakázala nosit do školy šátek, už žije nějaký ten pátek svým životem, nicméně celá pře nyní skončila před soudem. Žalující strana, která od školy požaduje omluvu a odškodnění ve výši 60 tisíc korun, se stala terčem zastrašování a projevů nenávisti, a tento fakt sám o sobě by soudné lidi měl zvednout ze židlí. Jsme navíc svědky jen další z nekonečné řady bouří ve sklenici vody, protože český právní řád v tomto případě hovoří zcela jasnou řečí.   

Trumpa odvedli z pódia poté, co republikánský aktivista proti němu pozvedl transparent

6. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Třiatřicetiletý Austyn Crites z města Reno přinesl na Trumpovo shromáždění transparent s nápisem "Republikáni proti Trumpovi". Stal se terčem drsných fyzických útoků, musela ho bránit policie a Trump byl rychle odveden z pódia poté, co někdo v davu vykřikl "zbraň!".

Crites uvedl Trumpův postoj vůči Mexikanům, muslimům a ženám jako důvod svého protestu, charakterizoval Trumpa jako "učebnicovou verzi diktátora a fašisty". Dodal, že má pocit, že Trumpovi stoupenci to myslí dobře, ale jsou prostě zmanipulováni Trumpovou demagogií. "Takoví politikové proměňují lidi ve zvířata".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vzpomínka na Michaela Marčáka

4. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Našemu vynikajícímu, zemřelému karikaturistovi Michaelu Marčákovi by bylo v sobotu 5. listopadu 69 let...


Stručný videorozhovor s Michaelem Marčákem v souvislosti s výstavou jeho karikatur v červenci 2014 v Praze 5 ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2016

31. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

V říjnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 26 557,93 Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 48 802 Kč. Příjem z reklamy byl 9160 Kč.

Zůstatek byl koncem října  2016 79 981,02 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Pokud Trump zvítězí, nastane doba temna

5. 11. 2016

čas čtení 3 minuty

Spojené státy za Trumpa přestanou bránit střední Evropu před Ruskem!

Stojíme na pokraji propasti, píše Jonathan Freedland. Pokud by v amerických prezidentských volbách zvítězil Donald Trump, změní to životy lidí daleko mimo Spojené státy. Trump zastává názor, že globální oteplování je hoax, který si vymysleli Číňani. Osoby podezřelé z terorismu by podle něho měly být mučeny a jejich rodinní příslušníci vyvražděni. Trump je přesvědčen, že Saúdská Arábie by měla mít jaderné zbraně. Je fascinován "ničivou silou jaderných zbraní" a opakovaně vznášel otázku, proč Spojené státy jaderných zbraní ve válkách nepoužívají. Trump je člověk, který říká "Miluju válku". Trump obdivuje Vladimíra Putina a pohrdá Severoatlantickým společenstvím. Zavázal se, že pokud by se nějaká členská země NATO stala terčem vojenského útoku, Spojené státy by jí nepřišly vojensky na pomoc. Takové výroky jsou otevřenou výzvou Putinovi, aby okupoval pobaltské země. Příchod Donalda Trumpa do Bílého domu by byl novou dobou temna. To, že nežijeme v USA, by nás nezachránilo.

Známá fotbalová brankářka z Gambie utonula ve Středozemním moři ve snaze "hrát v Evropě"

4. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

Fatim Jawara, 19, se utopila ve snaze dostat se do italské Lampedusy, když člun, v němž se plavila zasáhla bouře

Známá brankářka gambijského národního týmu fotbalistek Fatim Jawara, která se utopila při pokusu přeplavit se přes Středozemní moře, řekla svým rodičům krátce předtím, než zemřela, že chce "jít za svým osudem" a hrát ve významném evropském fotbalovém klubu.

V jednom ze svých posledních telefonních rozhovorů s rodiči Fatim odmítla jejich zoufalé prosby, aby se vrátila domů do Gambie.

Libye: Ozbrojení pašeráci nahnali uprchlíky na vratké čluny pod hrozbou zastřelením

4. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Uprchlíci svědčí o strašlivé situaci, kdy se někteří z nich museli těsně držet mrtvol poté, co jeden muž byl zastřelen a desítky lidí se utopily.

Uprchlíci svědčili o tom, jak byli pod hrozbou zastřelním nahnáni ozbrojenými pašeráky v Libyi do vratkých člunů. Jednoho muže pašeráci pro výstrahu zastřelili.

Jen 31 lidí bylo zachráněno poté, co se ve středu převrátily dva čluny s téměř 270 uprchlíky. Ti, kteří přežili, svědčili v Lampeduse o děsivé situaci, kdy byli donuceni vyplout z Libye pašeráky pod hrozbou zastřelením za špatného počasí.

Evropa zůstává v nečinnosti.

Britská premiérka je terčem kritiky, že se rázně nepostavila proti zuřivým mediálním útokům na soudce

4. 11. 2016

čas čtení 3 minuty

Bývalý konzervativní generální prokurátor: "Začínám mít dojem, že žiju v Mugabeho Zimbabwe a ne v Británii. Hrozí nebezpečí, že vznikne davová psychóza - a zralé demokracie by měly proti tomu podniknout rozumné kroky."

Vláda Theresy Mayové se stala terčem ostré kritiky z mnoha stran, že se nepostavila proti zuřivé reakci na rozhodnutí britského Vysokého soudu ohledně aktivace článku 50 Lisabonské smlouvy. Soud ve čtvrtek rozhodl, že pravomoc aktivovat článek 50 může mít jedině parlament, nikoliv sama vláda.

Tlak na premiérku Mayovou vzrostl i tím, že v pátek rezignoval na svou funkci konzervativní poslanec Stephen Phillips právě kvůli tomu, že vláda ohledně aktivace článku 50 odmítla konzultovat parlament.

Německé úřady zahájily vyšetřování Marka Zuckerberga kvůli nenávistným projevům na Facebooku

4. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

K tomu: Britské listy 9.6. 2015: Podejte trestní oznámení na Marka Zuckerberga ZDE

Němečtí prokurátoři zahájili vyšetřování Marka Zuckerberga a čelných manažerů Facebooku kvůli vyvolávání nenávisti na této sociální síti. Prokuratura v Mnichově zahájila předběžné vyšetřování v reakci na trestní oznámení od Chan-jo Juna, německého prvníka, který dlouhodobě vede kampaň proti nenávistným výrokům na Facebooku.

Podle německého zákona jsou povinovány sociální sítě odstranit výroky, vyzývající k násilí, jakmile jsou o nich zpraveny. Právník Jun však poukazuje na to, že Facebook neodstranil desítky rasistických výroků, přestože na jejich existenci byl upozorněn. Cituje například výrok Kariny S. která napsala o rodině syrských uprchlíků: "Polejte je benzínem a podpalte je!"

Brexit: Britská vláda prohrála u soudu:

Parlament musí mít právo schválit aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy

3. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Tři vysocí soudci rozhodli, že britská premiérka nemá právo aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy, čímž má být zahájen odchod Británie z EU, bez souhlasu britského parlamentu.

Britská vláda se proti tomuto rozhodnutí odvolá k Nejvyššímu soudu a v poslední instanci by o záležitosti měl zřejmě rozhodovat Evropský soudní dvůr, jehož prerogativu pro Británii chce britská vláda nyní zrušit.

Více než 70 procent poslanců britského parlamentu bylo proti brexitu, jenže více než 70 procent anglických volebních okrsků hlasovalo pro brexit. Otázkou je, zda se poslanci odváží postavit se v této věci proti voličům.

V reakci na toto soudní rozhodnutí okamžitě stoupla britská libra:

Nigel Farage: Obávám se, že se blíží zrada:

Aktivistka z euroskeptické strany UKIP: "Jak si tito aktivističtí soudci dovolují pokoušet se svrhnout naši vůli? Je to pokus o puč, ochromuje to demokracii. Je načase, abychom měli právo je vyhodit!" Premiérka Mayová se vyjádřila, že nedopustí, aby soudy odchod Británie z EU zdržely a že navzdory soudnímu rozhodnutí bude aktivovat článek 50 koncem března 2017.

Dokola se opakující repríza kulturní nemohoucnosti na pozadí iluze "boje o všechno"

My, nudní Češi

3. 11. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Když se člověk pohybuje uvnitř české společnosti, může být svědkem zdánlivě vyostřené společenské atmosféry, v níž jde o hodně. Hodně se mluví o demokracii, o tom, že ti nebo oni ji porušují, o tom, kdo je devótní ke které velmoci, o tom, kdo více krade a kdo chce usurpovat více moci, aby ji mohl osedlat. Stačí se prostřednictvím digitálního teleportu pomyslně vznést nad malý časoprostor ve Střední Evropě, v němž se děje tento zdánlivě důležitý politický střet, a najednou to všechno vypadá poněkud jinak. Pár dogmatiků velí partičkám ideologických souputníků rozdělených rámcově do dvou táborů v podivném boji o kuličku české identity, uzavřené v překvapivě hermetickém kulturním prostoru, v němž se tento svár odehrává už po staletí. Je to nudná, nespočetná repríza téhož, v mírně upravené konstelaci a s mírně obměněným obsazením. Pinožení se za vítězstvím v takové válce je stejně marné jako vytí na Měsíc. Je to ale pro většinu evidentně zábavnější způsob prožívání své vlastní identity než snaha hrát o něco podstatného. Nebo se alespoň o něco podstatného zajímat. A propos, všimli jste si, jak rychle česká společnost vyřešila tu strašnou hrozbu uprchlické vlny?

An English version of this article is in CLICK HERE

My, nudní Češi: Zkoumejme, co chování Čechů znamená. Jaký význam má ten narativ?

3. 11. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Plně souhlasím s argumentací Bohumila Kartouse, že přehnaně monolitní, autoritářské, až hysterické chování jak stoupenců Miloše Zemana, tak jeho odpůrců, se zdá být pozorovateli zvnějšku naprosto absurdní a nepochopitelné. Myslím si ale, že asi nemá valného významu ani jednu z obou stran kritizovat, protože jsou obě tak zaťaté v úpornosti obou postojů, že druhou stranu - a nikoho mimo jejich kmen - nebudou poslouchat.

Spíš se domnívám, že by bylo plodnější snažit se s oběma stranami hovořit a porozumět, co je vlastně motivací pro jejich hystericky vypjaté postoje. Před několika lety zemřelý americký psycholog Marshall Rosenberg byl proponentem tzv. "nenásilné komunikace" a několika otázkami dokázal neutralizovat i nejagresivnější jedince v nejsložitějších konfliktech. Politikové ho používali k řešení problémů mezi Palestinci a Izraelci. Byl povolán, aby odstranil nenávist mezi skupinou izraelských a skupinou palestinských rodičů, jimž druhá strana zavraždila děti. Odstranil nenávist mezi nimi během dvaceti minut, protože se jich začal ptát: "Co potřebujete?" "Co vám chybí?" "Co chcete?" Ukázalo se, že obě skupiny rodičů nutně potřebují pro sebe a své rodiny především bezpečnost. Na tom se Palestinci i Izraelci shodli.

Myslím si, že namísto hysterických demonstrací by bylo záhodno, aby se někdo začal ptát na hlubinné příčiny postojů obou znesvářených stran. Přehnaná idolizace Václava Havla (kterou by on sám nikdy nedopustil) i Miloše Zemana musí mít hlubinné psychické příčiny. Měli bychom se snažit je odhalit, pokud má česká společnost pokročit od nynějšího nesmyslného, nenávistného diskursu k debatě o skutečných, reálných problémech.

Důležitým, souvisejícím problémem je také otázka, co způsobuje, že se tak lehce a jednoduše  drtivá většina české společnosti nechá svést manipulativními nesmysly, které vévodí českým médiím, případně na ně reaguje zlobně, takže záměrně (syndrom Rudého práva za komunismu) začne zastávat opačné názory, než jaké se dočte v mainstreamových médiích. Češi většinou nevyhledávají důležité a nové informace, ale nechají se prostě jen manipulovat hospodskými nesmysly. Zuří nad uměle vytvářenou realitou, zatímco život je jindé a důležitá řešení jim unikají. To také signalizuje určitý vnitřní psychologický problém. Zkusme mu přijít na kloub.

Přední čeští xenofobové šli předvádět svou odvahu

Jak vypadá hrdinství aneb totalitní reminiscence

3. 11. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Představte si, že jdete po ulici, zastaví vás žena ve středním věku a velmi sugestivně vás bude vyzývat k tomu, abyste si něco svlékli, protože ji to provokuje. Kdyby byla moc neodbytná a neoblomě vás obtěžovala svým hloupým požadavkem, mohli byste zavolat policii. V podstatě totéž se děje na videu z předsálí soudního procesu, v němž žákyně žaluje střední školu, která jí zakázala nosit hidžáb. Jakási žena tam - s neuvěřitelným pocitem ospravedlnění - žádá dívku, aby si sundala z hlavy svůj šátek, další hysterici na ni řvou, že je to uráží. Pánové Klaus a Stárek, dále paní Černochová, shodou okolností (?) všichni reprezentanti ODS, zástupce ombudsmanky (!) a sociální demokrat (!!) Křeček a další čeští xenofobové přišli demonstrovat svou otevřenou příslušnost k totalitnímu myšlení. Obklopeni suitou stejně intelektuálně vybavených "hrdinů" přišli demonstrovat své ryzí vlastnosti: totalitní myšlení a násilné prosazování svých zmatených závěrů, k nimž dospívají. Archetypální představitelé malosti, kterou Zeman a spol. v této společnosti postavili na úroveň nezadatelného nároku. Pro srovnání doporučuji tuto "výchovnou", propagandistickou reportáž tehdejší normalizační Československé televize, která se snaží ukázat, kterak chorobné a cizorodé je naší kultuře, když nosí muži dlouhé vlasy. Odborníci, psychiatři, sochy starořeckých jinochů, dekadentní kultura západu, to všechno přece svědčí, že tady něco takového nechceme. K tomu jeden přímo "převychovaný" zbloudilec. Takhle nějak si to představujete, vážení? Mně také vadí lidská idiocie a přitom nemohu lidem, kteří šli řvát na dívku s hidžábem, vnucovat, aby se začali chovat kultivovaně a začali uvažovat. I tupost má své nezadatelné právo na existenci. Natož vyznání.

Žirinovskij: Ať žije Donald Trump!

4. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Šéf ultrapravicové Liberálnědemokratické strany Vladmir Žirinovskij: "Milá Hillary, vy se nestanete prezidentkou Spojených států. To je touhou celého světa humanity, Evropy, Ruska, Afriky, Asie a většiny amerických občanů. Nebuďte prezidentkou Spojených států amerických. Ať žije Donald Trump! Ten bude prezidentem Spojených států amerických. Protože vy, Hillary Clintonová, jste slabá, jste zlovolná, nemáte touhu po míru na Blízkém východě, po míru s Ruskem, po míru a prosperitě v Evropě. Je to pro celé lidsto teď na začátku 21. století nemožné. Jedině Donald Trump je velmi dobrý pro Spojené státy americké především, a pak i pro Evropu, pro Blízký východ a možná i trochu pro Rusko."

Televize BBC "urazila Konzervativní stranu i britskou královnu"

4. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Uprostřed probrexitové hysterie se ozvali někteří konzervativci, že by BBC měla každý den na závěr svého vysílání hrát anglickou hymnu "God Save the Queen", aby tím oslavila odchod Británie z Evropské unie.

Na to reagoval publicistický pořad televizní stanice BBC 2 "Newsnight" ve čtvrtek 3.11. ve svém závěru takto:

Moderátorka Kirsty Wark: "Než skončíme, možná jste četli požadavek konzervativního poslance Andrewa Rosindelea, že by BBC 1 měla hrát God Save the Queen každý den na závěr svého vysílání, aby tím oslavila odchod Británie z EU. Nejsme sice BBC 1 a ještě není konec denního vysílání, ale velice rádi tuto žádost plníme. Dobrou noc."

Následovala píseň God Save the Queen od skupiny Sex Pistols:

"Bůh ochraňuj královnu/fašistický režim/který z vás udělal blba/a potenciální atomovou bombu.//Bůh ochraňuj královnu/není to člověk/Není žádná budoucnost/v tom, aby Anglie jen snila/Nenechte si říkat, co máte chtít/Nenechte si říkat, co potřebujete//Neexistuje budoucnost..."


God save the Queen
the fascist regime,
they made you a moron
a potential H-bomb.

God save the Queen
she ain't no human being.
There is no future
in England's dreaming

Don't be told what you want
Don't be told what you need.
There's no future
there's no future
there's no future for you

God save the Queen
we mean it man
we love our queen
God saves

God save the Queen
'cos tourists are money
(...)

ZUŘIVOST TISKOVÝCH OLIGARCHŮ:

Reakce pátečního britského tisku na soudní rozhodnutí, že o brexitu musí rozhodnout Sněmovna

4. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Reakce britského bulvárního a pravicového tisku vyvolala hodně pozdvižená obočí u čelných britských soudců. List Daily Mail, který soudce označil za NEPŘÁTELE LIDU, svou rétorikou připomíná tisk stalinských padesátých let ve východní Evropě, poznamenává Jan Čulík. Četní komentátoři na Twitteru poznamenávají, že takovýmito titulními stranami bojuje britský pravicový tisk přímo proti zákonnosti ve Velké Británii. Výběr reakcí britských soudců na twitteru na tyto titulní strany britských novin a další podrobnosti v angličtině ZDE

Daily Mail: "Zuřivost ohledně tří izolovaných soudců, kteří se postavili proti vůli 17,4 milionů lidí hlasujících pro brexit a mohli by vyvolat ústavní krizi: NEPŘÁTELÉ LIDU!!"

Daily Express: " Tři soudci včera zablokovali brexit. Národ vás teď opravdu potřebuje. MUSÍME ODEJÍT Z EVROPSKÉ UNIE!!" Daily Telegraph: "Soudci proti lidu" Independent: Mayová: "Já se budu odvolávat všude, všude, až po Evropský soud!!"

Britské soudní rozhodnutí, že parlament musí schválit brexit, aktivizuje poslance Dolní sněmovny

3. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

Rozhodnutí tři nejváženějších soudců britského Vysokého soudu, že britská vláda nemá pravomoc aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu z EU bez souhlasu britského parlamentu, nepovede podle deníku Guardian bezprostředně k blokaci tohoto předpisu Dolní sněmovnou, přestože až sedmdesát procent britských poslanců hlasovalo pro setrvání Británie v EU. Poslanci se totiž až na výjimky prý neodváží hlasovat proti vůli 52 procent občanů, kteří hlasovali v červnovém referendu pro brexit. Kdyby tak učinili, vedlo by to zřejmě k předčasným volbám, které by velmi pravděpodobně vzhledem k rozloženému stavu britské opoziční Labouristické strany v Anglii drtivou většinou vyhrála konzervativní vláda a interpretovala by to jako mandát pro brexit.

Analýza DNA odhalila zdrcující dopad kouření na lidskou genetiku

4. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

U lidí, kteří po dobu jednoho roku kouří jeden balíček cigaret denně, vznikne v průměru 150 mutací v každé buňce v jejich plících a téměř 100 mimořádných mutací v každé buňce jejich hlasivek, zjistil vědecký výzkum. K ještě dalšímu počtu mutací dochází v ústech, v močovém měchýři, v játrech a v dalších orgánech.

Zatímco je dávno známo, že chemikálie, obsažené v cigaretovém kouři způsobují riziko nejméně 17 forem rakoviny, přesné molekulární mechanismy, jak dochází k mutacím DNA a jak vznikají nádory, dosud nebyly jasné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Slavoj Žižek se konečně zbláznil. Volil by Donalda Trumpa

4. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

"Donald Trump mě děsí. Ale myslím si, že opravdovým nebezpečím je Hillary Clintonová. Proč? Vytvořila nemožnou koalici, která je inkluzivní vůči všem. Jedná věc, kdy jsem plně souhlasil s Trumpem, byla, pamatujete, kdy Bernie Sanders podpořil Clintonovou? Trump řekl, že to není pravda. Řekl, že je to, jako kdyby někdo z Occupy Wall Street podpořil Lehman Brothers. V každé společnosti je celá síť nepsaných pravidel, jak funguje politika a jak se vytváří konsensus. Trump to rozvoral. A jestliže zvítězí Trump, obě velké strany, republikáni i demokraté, se budou muset vrátit do základů, restrukturalizovat se a možná se pak něco může stát. To je moje zoufalá, velmi zoufalá naděje, že jestliže Trump vyhraje, poslouchejte, Amerika není diktátorský stát, on nezavede fašismus. Ale bude to obrovské probuzení. Dají se do pohybu nové politické procesy. Jsem si jist, že věci jsou velmi nebezpečné, nejen ty organizace bělošských supremacistů, ale, poslouchejte, Trump řekl otevřeně, a existuje zpráva, že to pravděpodobně udělá, víte jak důležité ve Spojených státech je Nejvyšší soud? Už uvedl, že bude nominovat pravičáky. Takže nebezpečí existují, jenže já se jen bojím, že Hillary představuje naprostou nehybnost, to je nesmírně nebezpečné. Protože ona je studená válečnice a tak dále. Je spojená s bankami a předstírá, že je sociálně progresivní.

Ruská propaganda a európske hodnoty

4. 11. 2016

čas čtení 4 minuty

Ruská propaganda býva často označovaná za jednu z najväčších hrozieb pre naše európske hodnoty, ktoré sú touto propagandou deštruované polopravdami a klamstvom. Je to pravda, ruská propaganda pôsobí aj na Slovensku a ovplyvňuje naše myslenie. Je preto potrebné a nutné o nej hovoriť a usilovať sa eliminovať jej dopady. Jednou z najlepších ciest ako neumožniť pôsobenie ruskej propagandy je mať dôveru obyvateľstva v naše vlastné tvrdenia a postoje. V tomto smere ale máme veľké medzery a európske hodnoty si možno podkopávame viac sami, ako to dokážu rôzni trollovia, píše Roman Laml.

Boris Johnson: Brexit bude úspěch jako Titanic

4. 11. 2016

čas čtení < 1 minuta

Poněkud zvláštně se vyjádřil britský ministr zahraničí Boris Johnson, že britská vláda učiní z brexitu "opravdu titanický úspěch". Byla to poněkud nešťastná formulace, vzhledem k tomu, že jak známo, Titanic skončil námořní katastrofou. Na to reaguje páteční titulní strana skotského deníku The National: Nový film - Titanický úspěch brexitu. V hlavních rolích Boris Johnson a Theresa May:

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
24223