Pokud Trump zvítězí, nastane doba temna

5. 11. 2016

čas čtení 3 minuty

Spojené státy za Trumpa přestanou bránit střední Evropu před Ruskem!

Stojíme na pokraji propasti, píše Jonathan Freedland. Pokud by v amerických prezidentských volbách zvítězil Donald Trump, změní to životy lidí daleko mimo Spojené státy. Trump zastává názor, že globální oteplování je hoax, který si vymysleli Číňani. Osoby podezřelé z terorismu by podle něho měly být mučeny a jejich rodinní příslušníci vyvražděni. Trump je přesvědčen, že Saúdská Arábie by měla mít jaderné zbraně. Je fascinován "ničivou silou jaderných zbraní" a opakovaně vznášel otázku, proč Spojené státy jaderných zbraní ve válkách nepoužívají. Trump je člověk, který říká "Miluju válku". Trump obdivuje Vladimíra Putina a pohrdá Severoatlantickým společenstvím. Zavázal se, že pokud by se nějaká členská země NATO stala terčem vojenského útoku, Spojené státy by jí nepřišly vojensky na pomoc. Takové výroky jsou otevřenou výzvou Putinovi, aby okupoval pobaltské země. Příchod Donalda Trumpa do Bílého domu by byl novou dobou temna. To, že nežijeme v USA, by nás nezachránilo.

Dopad Donalda Trumpa by byl pociťován - už je pociťován - i mnoha jemnými způsoby. Atmosféra nesnášenlivosti už ovládla USA i Evropu.

Kdyby se Trump dostal do Bílého domu, drasticky by to ovlivnilo svět. Prohloubilo by se podezření vůči migrantům, nenávist vůči muslimům, touha stavět zdi a likvidovat sociální pokrok. Pokud by se Trump dostal do Bílého domu, tyto tendence by po celém světě získaly mocného zastánce. Po dobu osmi let byl Barack Obama hlasem opatrnosti, varoval před úprkem směrem do xenofobie a izolacionismu. Pokud Obamu nahradí Trump, bělošský nacionalismus dostane globálni megafon. Rasisti a stoupenci bigotních názorů po celéms světě budou mít pocit, že dostali za pravdu - a budou zmobilizováni.

Trump pohrdá základními demokratickými normami. Právě proto se mnozí - včetně mnoha Republikánů - obávají, že se tu před nimi dostává k moci něco velmi podobného fašismu. Trump trvá na tom, že "jen on sám" dokáže vyřešit problémy Ameriky, hrozí, že omezí svobodný tisk, chce potrestat sdělovací prostředky, které ho kritizovaly, chce propustit nynější americké generály a nahradit je poslušnějšími, vyhrožuje, že pošle do vězení svou oponentku a dokonce naznačil, že aktivisté prosazující volné užívání střelných zbraní by si s Clintonovou "dovedli poradit", odmítl přijmout výsledek demokratických voleb - všemi těmito kroky pošlapává základní kameny liberální demokracie.

Trump útočí i na soudce, kteří se mu odmítají podrobit - a to není virus, který by byl omezený jen na USA. Intenzivní nenávist vůči komukoliv, kdo je považován za ousidera, pohrdání znalostmi a zuřivé nepřátelství vůči mlhavě definovaným "elitám" - to začíná být charakteristickým rysem naší doby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11949

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2016