Britská premiérka je terčem kritiky, že se rázně nepostavila proti zuřivým mediálním útokům na soudce

4. 11. 2016

čas čtení 3 minuty

Bývalý konzervativní generální prokurátor: "Začínám mít dojem, že žiju v Mugabeho Zimbabwe a ne v Británii. Hrozí nebezpečí, že vznikne davová psychóza - a zralé demokracie by měly proti tomu podniknout rozumné kroky."

Vláda Theresy Mayové se stala terčem ostré kritiky z mnoha stran, že se nepostavila proti zuřivé reakci na rozhodnutí britského Vysokého soudu ohledně aktivace článku 50 Lisabonské smlouvy. Soud ve čtvrtek rozhodl, že pravomoc aktivovat článek 50 může mít jedině parlament, nikoliv sama vláda.

Tlak na premiérku Mayovou vzrostl i tím, že v pátek rezignoval na svou funkci konzervativní poslanec Stephen Phillips právě kvůli tomu, že vláda ohledně aktivace článku 50 odmítla konzultovat parlament.

Bývalí ministři varovali, že zuřivá reakce většinou bulvárního probrexitového tisku, včetně reakce deníku Daily Mail, který na titulní stránce označil soudce, kteří učinili rozhodnutí o primární moci parlamentu, za "Nepřítele lidu". Dominic Grieve, bývalý konzervativní generální prokurátor, se vyjádřil, že "nepřátelské článkyv denících Daily Mail a Daily Telegraph začínají vytvářet dojem, že žijeme v Zibabwe Roberta Mugabeho. Hrozí nebezpečí, že vznikne davová psychóza - a zralé demokracie by měly proti tomu podniknout rozumné kroky."

Znepokojení nad nulovou reakcí britské vlády na útoky bulvárního tisku proti soudcům vyjádřila i Labouristická strana. Lord Falconer poukázal na to, že "nezávislost a kvalita" britského soudnictví je nyní "ochromována tímto brexitem inspirovaným mediálním vitriolem". Bývalá konzervativní ministryně obchodu Anna Soubry upozornila, že je třeba proti tomu vystoupit a říci "Ne naším jménem!" Soubryová, která je právničkou, pokračovala: "Tón některých médií od červnového referenda vyvolává nenávist. Někdo jako ministr zahraničí Boris Johnson by měl proti tomu vystoupit. Ví, jak reaguje svět, když se dívá na naši zemi a je zděšen. Jaký to vysíláme signál ostatnímu světu? Pravděpodobně je tento národ ve vážném nebezpečí zešílení - a možná, že už se to stalo."

Protože se londýnská vláda rozhodla odvolat, rozhodnutí Vysokého soudu ohledně pravomoci parlamentu aktivovat brexit půjde nyní k britskému Nejvyššímu soudu. V pátek oznámila velšská vláda, že se bude tohoto odvolacího řízení účastnit na straně proti londýnské vládě. O tomtéž uvažuje skotská vláda a ta v pátek večer uvedla, že rozhodnutí velšské vlády znamená, že se proti londýnské vládě v odvolacím řízení u Nejvyššího soudu přidá zřejmě i skotská vláda. Obě decentralizované vlády jsou znepokojeny, že jejich právní a parlamentní pravomoci v procesu ohledně brexitu londýnská vláda potlačuje a ignoruje.

Účast skotské a velšské vlády na odvolacím řízením by přinutilo londýnskou vládu aby se pokusila vysvětlit, proč si myslí, že rozhodovat o odchodu z EU má pouze Londýn, přestože bude mít takové rozhodnutí přímý dopad na pravomoci všech tří decentralizovaných vlád v Edinburku, v Cardiffu i v Belfastu. Právní poradce velšské vlády Mick Antoniw uvedl v pátek: "Tato záležitost je hlubokého významu nejen ve vztahu k pojmu parlamentní suverenity, ale i ve vztahu k širšímu ústavnímu uspořádání Spojeného království a právního rámce britské decentralizace."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5687

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2016