Amnesty International viní italskou policii ze špatného zacházení s migranty

4. 11. 2016

čas čtení 2 minuty


Italská policie migranty bila a nasadila proti nim elektrošokové zbraně, aby je donutila k odebrání otisků, konstatuje lidskoprávní organizace Amnesty International. Podle ní takové zacházení lze potenciálně považovat za mučení.


"Tlak Evropské unie na Itálii, aby vůči uprchlíkům a migrantům `přitvrdila`, vedl k nezákonným vypuzením a špatnému zacházení, což v některých případech může představovat mučení," napsala Amnesty ve své zprávě.

"Ve svém rozhodnutí omezit pohyb uprchlíků a migrantů do dalších členských států lídři EU přivedli italské úřady na hranu - a za ni - toho, co je legální," tvrdí Matteo de Bellis, italský výzkumník AI. "Výsledkem je, že traumatizovaní lidé přijíždějící do Itálie po obtížné cestě jsou vystaveni pochybeným hodnocením a v některých případech alarmujícímu špatnému zacházení z rukou policie, stejně jako nezákonnému vykázání," tvrdí de Bellis.

Itálie přijala přístup, který se snaží oddělit azylanty od ekonomických migrantů co nejdříve. To znamená, že policie vyslýchá nově příchozí předtím, než je jim poskytnuta psychologická podpora nebo poradenství ohledně azylových procedur.

Přístup, který žádá odebrání otisků prstů, aby se předešlo žádostem o azyl v dalších zemích, vedl ke špatnému zacházení s nezletilými, tvrdí 170 migrantů. Z 24 zpráv shromážděných Amnesty jich 16 zahrnuje bití. V několika případech lidé tvrdí, že dostali elektrické šoky zasazené speciálními obušky.

Jeden šestnáctiletý azylant vypověděl, že mu policie způsobila bolest genitálií, zatímco jiný sedmadvacetiletý sdělil Amnesty, že policisté jej zbili a uštědřili mu elektrické šoky, než ho svlékli a aplikovali mu elektrošoky do genitálií na speciálním zařízení.

Někteří migranti nechtějí poskytnout otisky, protože doufají, že budou pokračovat dále do EU a požádají o azyl jinde. Italské ministerstvo vnitra zprávu Amnesty bezprostředně nekomentovalo.

Za poslední tři roky dorazilo do Itálie po moři více než 470 000 migrantů, většinou ze Subsaharské Afriky. Tisíce jich také zahynuly, včetně nejméně 3 750 v roce 2016.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5841

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2016