Německé úřady zahájily vyšetřování Marka Zuckerberga kvůli nenávistným projevům na Facebooku

4. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

K tomu: Britské listy 9.6. 2015: Podejte trestní oznámení na Marka Zuckerberga ZDE

Němečtí prokurátoři zahájili vyšetřování Marka Zuckerberga a čelných manažerů Facebooku kvůli vyvolávání nenávisti na této sociální síti. Prokuratura v Mnichově zahájila předběžné vyšetřování v reakci na trestní oznámení od Chan-jo Juna, německého prvníka, který dlouhodobě vede kampaň proti nenávistným výrokům na Facebooku.

Podle německého zákona jsou povinovány sociální sítě odstranit výroky, vyzývající k násilí, jakmile jsou o nich zpraveny. Právník Jun však poukazuje na to, že Facebook neodstranil desítky rasistických výroků, přestože na jejich existenci byl upozorněn. Cituje například výrok Kariny S. která napsala o rodině syrských uprchlíků: "Polejte je benzínem a podpalte je!"

Mluvčí Facebooku se vyjádřil, že Junovo trestní oznámení je bezpodstatné a že "Facebook ani jeho zaměstnanci nijak neporušují německé zákony".

Vyšetřování bylo zahájeno v době zvyšujícího se znepokojení nad 112 procentním nárůstem nenávistných výroků na německojazyčném internetu za poslední rok.

Nacistická minulost Německa i velká vlna uprchlíků, která do Německa přišla v posledních měsících, znamenají, že vláda reaguje velmi citlivě na veškeré projevy násilného rasismu.

V Německu zároveň sílí nedůvěra vůči neomezené tržní moci amerických technologických společností. Německo podporuje úsilí Evropské unie jejich neomezenou tržní moc limitovat.

Německá kancléřka Angela Merkelová vyjádřila nedávno znepokojení že vyhledávače jako Google zřejmě zkreslují to, jak veřejnost vnímá skutečnost a poškozují demokracii.

Německý ministr spravedlnost Heiko Mass konstatoval tento týden, že Facebook vymazal pouze 46 procent nezákonných statusů, o nichž byl informován. Uvedl, že německé úřady monitorují způsob, jímž sociální sítě reagují na stížnosti uživatelů. Sledování bude pokračovat až do března 2017. Pokud budou výsledky průzkumu neuspokojivé, "budeme muset zavést právní opatření". To by znamenalo, že Facebook a Twitter by nesly trestní odpovědnost za zveřejněné rasistické výroky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6237

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2016