V Evropě hledá azyl stále více rodin, čeští dobrovolníci jim pomáhají v Šidu

18. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva sdružení Pomáháme lidem na útěku

Počty lidí na útěku se sice snižují, přesto denně tzv. balkánskou trasou přichází cca 2 tisíce uprchlíků (od začátku roku do Řecka přijelo asi 29 tisíc lidí hledajících azyl v Evropě). Na cestu vyráží daleko více rodin, narostl především počet dětí. “Turecko totiž stále nezprovoznilo slibované hotspoty. Mění se i skladba uprchlíků - podle posledních sčítání UNHCR roste počet rodin - mezi uprchlíky je 34 % dětí, 21 % je žen a 45 % mužů.”, dodává analytik spolku Pomáháme lidem na útěku Dalimil Petrilák.

Nárůst počtů rodin potvrzuje i fotograf Jan Zeman, který už měsíc koordinuje české dobrovolníky v srbském Šidu. Střídá se tu stabilně mezi patnácti a dvaceti dobrovolníky. “Naším hlavním úkolem je stále pomáhat lidem, kteří na benzince v Adaševci čekají na vlaky, které je provezou Chorvatskem. Počasí se stále zhoršuje, takže rozdáváme především zimní oblečení a hygienické potřeby,” popisuje Zeman. Pro případ uzavření hranic je v Adaševci připraveno stanové městečko, zatím ale není v provozu. Přetrvávají problémy s hygienou, na místě je stále nedostatek mobilních toalet a pouze jedna cisterna s pitnou vodou. “S tou je problém při nízkých teplotách, protože občas zamrzne,” dodává Zeman.

Dobrovolníci rozdávají materiální pomoc ze sbírek z České republiky a základní potřeby nakoupené z peněz, které pro české dobrovolníky poskytlo Ministerstvo zahraničí skrze organizaci Člověk v tísni. Z těchto prostředků dobrovolníci pořídili především čepice, ponožky, rukavice a trvanlivé potraviny jako cereální tyčinky a sušené ovoce. Zásoby jsou nyní ve skladu v Šidu a postupně se distribuují. Stále se ale ozývají další dárci. Například jedna brněnská firma dovezla do skladu dobrovolnických sbírek celou dodávku čepic - celkem 7 tisíc kusů.

Zatímco o vánočních prázdninách bylo dobrovolníků dostatek, začátek zkouškového období odradil studenty, kteří tvoří téměř polovinu dobrovolníků. Od února se pak budou na místě střídat hlavně posádky studentů ze Západočeské univerzity v Plzni. “Je škoda, že se poslední zprávy o uprchlících zúžily na téma sexuálního obtěžování v Kolíně nad Rýnem a některých dalších městech, kde se zatím podařilo prokázat problematické chování pouze jednotlivcům. Stojíme za tím, aby pachatelé těchto trestných činů byli přísně potrestáni. Zároveň ale odmítáme princip kolektivní viny. Stále je nutné pomoci těm, kteří prchají před válkou a chtějí být své nové nebo dočasné zemi co platní. Pracujeme na místech, která budou klíčové ve chvíli, kdy se na jaře - pokud slíbené hotspoty v Turecku nezačnou fungovat -opět zvýší počty uprchlíků. Stejně tak v případě, že dojde k zavření hranic a postupně na cestě uvíznou tisíce hladových a promrzlých lidí.” uzavírá Zuzana Lenhartová, předsedkyně spolku Pomáháme lidem na útěku.

0
Vytisknout
5398

Diskuse

Obsah vydání | 20. 1. 2016