Oxfam: 62 miliardářů vlastní tolik bohatství jako celá chudší polovina obyvatelstva Zeměkoule

18. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Těsně před výroční schůzí suberbohatých jedinců na Světovém ekonomickém fóru v Davosu vydala charitativní organizace Oxfam analýzu, z níž vyplývá, že 62 nejbohatších miliardářů vlastní tolik majetku jako celá chudší polovina světového obyvatelstva. Zpráva také poukazuje na sílící trend, že 1 procento lidí vlastní více bohatství než všech 99 procent ostatních.

Oxfam uvádí, že bohatství nejchudších 50 procent lidí vletech 2010-2015 pokleslo o 41 procent, přestože se počet obyvatel světa v těchto letech zvýšil o 400 milionů. V témže období stouplo bohatství nejbohatších 62 jedinců o 500 miliard dolarů na 1, 76 bilionu dolarů.

Generální ředitel britské pobočky humanitární organizace Oxfam Mark Goldring zdůraznil: "Je prostě nepřijatelné, aby chudší polovina světových obyvatel nevlastnila víc než malá skupinka superbohatých, která se vejde do jednoho autobusu. Znepokojení světových politiků ohledně eskalující krize nerovnosti se dosud neproměnilo v žádné konkrétní kroky na zajištění toho, aby lidé dole dostali férový podíl ekonomického růstu. Ve světě, kde každý devátý člověk usílá večer hladový, si nemůžeme dovolit dávat dál nejbohatším stále větší část dortu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6164

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2016