USA: Kdo navštíví Írán, nesmí už do Ameriky bez víza

20. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Spojené státy zabránily novinářce z BBC letět z Londýna do USA, protože má dvojí, britské a íránské občanství.

Rana Rahimpour, moderátorka perského vysílání BBC, nesměla v úterý odletět z Londýna do New Jersey. Je to v důsledku nového zákona, který schválil americký Kongres. Podle něho musejí osoby s dvojím občanstvím, které dosud mohly cestovat do USA bez víza, žádat o vízum. Nové opatření trestá všechny íránské držitele dvojího občanství, bez ohledu na to, zda jsou či nejsou kritičtí vůči íránské vládě. Íránská vláda šikanuje členy perské redakce zahraničního vysílání BBC, avšak to neznamená, že je Spojené státy vpustí do země.

Nový zákon také znamená, že jakýkoliv západní občan, který během posledních pěti let navštívil Írán, už nemůže cestovat do USA bez víza. Tento nový americký zákon bude mít dramatický dopad na Írán, především na jeho turistický průmysl zrovna po uzavření mezinárodní dohody o omezení íránského jaderného programu. Evropští turisté a podnikatelé si rozmyslí svou cestu do Íránu, pokud to bude znamenat, že už nebudou moci jezdit do USA bez víza.

Rahimpourová řekla, že Spojené státy riskují, že si znepřátelí mnoho Íránců, a že vysílají rozporné signály.

Nový dodatek zákona, který americký Kongres schválil minulý měsíc, postihuje občany 38 zemí, kteří dosud měli možnsot cestovat do USA bez víza na 90 dní. Nyní nemohou, pokud v posledních 5 letech navštívili Írán, Irák, Sýrii či Súdán. Občané, kteří mají dvojí občanství jedné z těchto čtyř zemí nemohou jezdit do USA nyní bez víza, i kdyby měli občanství oněch 38 zemí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8944

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2016