Teď už máme, co jsme chtěli, aneb nežít ve lži

18. 1. 2016 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Soudobá kapitalistická společnost vynakládá velkou energii na potlačení pravdy, říká v rozhovoru z roku 1980 pro veřejnoprávní televizi Südwestfunk Baden Baden psycholog, filosof a prorok Erich Fromm. Uvádí příčiny krizového stavu kapitalismu s naléhavostí, která platí dodnes a nevidí nic, co by na základě znalostí, které již lidstvo o sobě a o přírodě má, vedlo ke změně. Naopak, pravda je potlačována v zájmu honby za profitem, což nemůže skončit jinak, než katastrofou.

Fromm v tomto rozhovoru rovněž zásadně popírá, že by euroamerická civilizace byla křesťanská. Namísto úcty k bezmocnému a chudému Bohu, který přišel svět vykoupit, upřednostňuje bohatství, úspěch a zisk, tak jako řecko-římská společnost, do níž Kristus se svým učením přišel. Zvláště v českém prostředí zní řeči o "křesťanských hodnotách", které by mohli přistěhovalci z muslimských zemí ohrozit, zvlášť perfidně.

"Normální jsou ti nejvíc nemocní. Nemocní jsou nejzdravější", zní jedna z maxim Ericha Fromma. V rozhovoru se dotýká témat svého původu, mesianismu, freudovské psychoanlýzy, vztahu Karla Marxe k náboženství, kapitalismu, křesťanství, masky soudobého člověka o životním štěstí, zisku, "strojového" člověka, bohatství a chudoby, potlačování vědomí jednotlivce i společnosti a nevyhnutelné katastrofy, kterou to přinese.

Své názory předložil Fromm čtenářům v několikrát vydaných knihách, které byly přeloženy i do češtiny. Hlavně se nedivit, chtělo by se říci k dnešku...

Mít nebo být

Umění milovat

Strach ze svobody

Interwiew s Erichem Frommem v němčině ZDE

0
Vytisknout
8476

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2016