Írán: Mají pravdu američtí republikáni, že dohoda s Íránem je "nebezpečná"?

17. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Je známo, že americký Kongres, jemuž dominují Republikáni, se ostře staví proti Obamově dohodě o zastavení jaderného programu s Íránem. Dohodu po její sobotní realizaci řada amerických republikánů opět ostře odsoudila. Donald Trump se v sobotu hlasitě dotazoval, jaký vůbec mají Spojené státy prospěch z dohody o výměně vězňů, vzhledem k tomu, že Írán propustil čtyři osoby s dvojím občanstvím a Spojené státy sedm Íránců, vězněných za údajné porušování sankcí. "Oni dostávají sedm lidí, takže v podstatě dostanou 150 miliard dolarů a více, a my dostáváme čtyři," řekl Trump. "Jsem rád, že se vracejí, ale říkám vám, je to zcela ostudné, že byli vězněni tak dlouho."

Senátor Marco Rubio se v sobotu vyjádřil, že tzv. "výměna vězňů" "vytvořila pobídky pro vlády po celém světě, aby braly rukojmí": "Vlády berou Američany za rukojmí, protože vidí, že za Baracka Obamy za to mohou od této vlády získat ústupky," řekl Rubio.

Guvernér New Jersey Chris Christie řekl totéž: "Neměli bychom muset provádět výměnu vězňů," řekl. "Tito lidé byli uvězněni ilegálně porušením mezinárodního práva a měli být propuštění bezpodmínečně. Avšak víte, Íránci pohrdají naším prezidentem už léta a on to dál přijímá."

Republikánský kandidát Ben Carson znovu odsoudil "katastrofální" dohodu o íránském jaderném programu.

Mike Huckabee se zeptal, proč to Američanům trvalo tak dlouho, než byli vězni propuštěni. Také se vyjádřil: "Zrušení sankcí pro Írán se rovná poskytnutí 150 miliard dolarů Adolfu Hitlerovi před druhou světovou válkou v naději, že se bude chovat slušně."

Velká otázka je, do jaké míry je kritika amerických Republikánů  založena na faktech, a do jaké míry je to prostě stranickopolitické politikaření - snaha přesvědčit veřejnost, že "špatný" prezident dělá všechno "špatně". 

Zdroj v angličtině ZDE

Íránský režim samozřejmě i nadále hrubě porušuje lidská práva a je v mnoha ohledech fundamentalistický. Otázkou je, zda je správnou strategií vůči tomuto režimu politika biče, kterou podporují američtí Republikáni, anebo politika vstřícnosti, kterou vůči Íránu praktikuje Obamova vláda. Ta uzavřením jaderné dohody zaznamenala nesporné pozitivní kroky, jak je vidět z toho, že Írán skutečně zrušil kontroverzní části svého jaderného programu, přestože skeptikové tvrdili, že k tomu nikdy nedojde. Zrušení sankcí může vést k posílení reformátorů v zemi, nebo samozřejmě také ne, dalo by se však říci, že za pokus to stojí.

Karel Dolejší poukazuje na to, že Republikánské gardy dále pokračují s interní protiamerickou propagandou proti "Velkému Satanovi". Sice ve svých prohlášeních ponižují dočasně tento týden uvězněné americké námořníky, avšak faktem zůstává, že je Írán propustil. Samozřejmě, že fundamentalistické části režimu budou ve své propagandě prezentovat tuto skutečnost jako "vítězství" pro sebe, aby neztratily tvář.

Avšak Západ má dlouhou praxi, ještě z období komunistické éry, že ignoruje hysterickou propagandu zacílenou na domácí publikum, a jedná na základě konkrétních kroků. Uvidíme, zda v tomto případě to může mít pozitivní dopad, zatím to podle četných mezinárodních pozorovatelů vypadá, že ano.

0
Vytisknout
7069

Diskuse

Obsah vydání | 20. 1. 2016