Írán oslavuje zrušení sankcí, nasnadě je opatrnost

17. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Mezinárodní úřad pro atomovou energii je spokojen s konkrétními kroky Teheránu, avšak naděje na pokrok v dalších oblastech zůstávají nesplněny

Trvalo to déle než 13 let, než si Írán vybudoval svůj rozsáhlý a světu nebezpečný jaderný program. Za méně než tři měsíce byl rozebrán. Mezinárodní úřad pro atomovou energii (IAEA) potvrdil, že Írán splnil své povinnosti podle loňské jaderné dohody s USA - rozmontoval 14 000 odstředivek - dvě třetinu své kompletní kapacity - a uložil je ve skladišti pod pečetí IAEA. Odvezl ze země anebo rozpustil 98 procent svých zásob nízko obohaceného uranu, které byly největším zdrojem znepokojení pro mezinárodní společenství.

V posledních několika dnech technici vytáhli jádro z reaktoru na těžkou vodu v Araku, který byl potenciálním zdrojem plutonia, a naplnili ho betonem, aby už nemohl být použit.

To jsou velmi konkrétní, hmotné akce, o nichž skeptikové tvrdili, že k nim nikdy nedojde. Rychlost, s níž jednal prezident Hassan Rouhani, naznačuje, že opak je pravda. Jeho vláda spěchá. Je zjevné, že nejvyšší vůdce Ali Chamenejí přijal strategické rozhodnutí obětovat většinu íránského jaderného programu, aby byly zrušeno protiíránské mezinárodní sankce a pomoci rozvoji íránské ekonomiky.

Skutečnost, že se Revoluční gardy nepokusily zneužít úterního neočekávaného vplutí deseti amerických námořníků to íránských výsostných vod k ochromení výše zmíněného procesu, naznačuje, že režim jako celek se přidržuje pragmatického konsensu.

Ne všechno je však vyřešeno. Americké sankce za porušování lidských práv a za další nejaderné problémy zůstávají v platnosti Íránská armáda prokázala svou rozhodnost pokračovat s vývojem balistických raket, což porušuje rezoluce OSN. Trvající nejistota ohledně toho, co je a co není dovoleno, bude znamenat, že zápodní banky a podniky nebudou riskovat angažmá v Íránu.

Nevyřešena zůstává otázka dalších inspekcí íránské jaderné infrastruktury úřadem IAEA a problém je i nepřátelství republikány ovládaného amerického Kongresu.

Nicméně po nynějších krocích by Íránu trvalo déle než rok, než by vyrobil jadernou bombu. To je velká změna. Odstraňuje to možnost velké války na Blízkém východě.

Otázkou je, co se stane dál. Prezident Rouhani chce uzavřené dohody využít k posílení íránských reformátorů ve volbách do íránského parlamentu, které se budou konat koncem února. Režim se ale snaží blokovat reformátory.

Ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif zjevně doufá, že mu jaderná dohoda dá prostor k posílení íránské zahraniční politiky. Napsal na Twitteru: "Je nyní načase pro všechny - zejména muslimské země - aby se spojily a zbavily světa násilného extremismu. Írán je pro to připraven."

Avšak v poslední době došlo k výraznému zhoršení íránsko-saúdských vztahů v důsledku toho, že Saúdská Arábie popravila významného šiitského duchovního.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6889

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2016