Bývalý britský voják nebyl odsouzen za pokus propašovat čtyřletou holčičku z Calais do Británie

15. 1. 2016

čas čtení 5 minut

Rob Lawrie se zapřísahal, že bude dále bojovat za uprchlíky

Bývalý britský voják, který se pokusil přivézt do Británie z uprchlického tábora v Calais čtyřletou afghánskou holčičku, se zapřísahal, že bude dál bojovat za "učitele, lékaře, právníky budoucnosti" poté, co ho soud ve Francii odmítl odsoudit za pašování lidí.

Rob Lawrie byl obviněn z trestného činu "protizákonného převozu cizince" a ve čtvrtek byl postaven před soud ve francouzském městě Boulogne-sur-Mer, čtyři měsíce poté, co byl zatčen, když vezl ve své dodávce skrytou čtyřletou holčičku směrem k přívozu do Británie.

Devětačtyřicetiletý Brit se seznámil s Bahar Ahmadiovou jednoho večera v říjnu, během své návštěvy v uprchlickém táboře známém pod přízviskem Džungle nedaleko přívozů do Anglie. Řekl u soudu, že učinil "iracionální a pošetilé rozhodnutí" odvést ji do Británie, poté, co mu usnula na klíně.

"Je to dítě. Jsou jí čtyři roky. Má příbuzné, kteří bydlí nedaleko místa, kde bydlím já, a já jsem se s ní spřátelil," řekl bývalý britský voják z Leedsu. "Byla to studená noc. Usnula mi na klíně. Nemohl jsem ji tam nechat ve stanu."

Lawrie čelil možném trestu pěti let vězení a rozplakal se, když popisoval, že ho toto "pošetilé" rozhodnutí stálo jeho zdraví, rodinu i zaměstnání. Nakonec byl shledán nevinným z trestného činu pašování lidí a namísto toho byl odsouzen za menší trestný čin uvádění dítěte v nebezpečí, a byl podmíněně pokutován částkou 1000 euro.

Po vyhlášení rozsudku se Lawrie zapřísáhl, že bude dál bojovat za ukončení utrpení uprchlických dětí v táborech ve Francii. Řekl: "Děkuji ti, Francie. Dnes bylo na lavici obžalovaných slitování a slitování vyhrálo. Jsem neuvěřitelně šťasten a jsem rád, že se mi podařilo upozornit na osud dětí, jako je Bahar. Dnes se do tábora Džungle nevracím, ale vrátím se tam. Nemůžeme prostě nechat ty děti v těch táborech. Buď je přijmeme do našeho školského systému a budeme mít učitele, lékaře, právníky budoucnosti, anebo je necháme v Džungli, aby tam shnily a umřely zimou. Budu dál bojovat za tyto děti."

Lawrie jel se svou dodávkou pozdě večer k přívozu do Británie, když ji zastavili pohraničníci se psy. Bahar spala ve spacím oddělení nad řidičovým sedadlem. Vzadu ve vozidle nalezli policisté dva eritrejské uprchlíky, o nichž Lawrie nevěděl. Za ně nebyl trestně stíhán. Byli v jeho dodávce déle než 10 hodin, zatímco Lawrie pracoval v táboře Džungle a stavěl tam přístřeší pro tisíce uprchlíků.

Lawrie vysvětlil, že s příchodem zimy do blátivého tábora navrhl přístřeší pro rodiny a zaangažoval uprchlíky ze Súdánu, aby mu pomohli je postavit.

"Namísto toho, abychom stavěli jeden denně, s mými súdánskými přáteli jsme jich dokázali za den postavit tři nebo čtyři. Chodil jsem po táboře a hledal jsem rodiny, přespávající ve stanu, identifikoval jsem ty nejpotřebnější a nabídl jim přístřeší," řekl. "Nakonec jsem měl celý čekací seznam."

Dodal: "Ty děti jsou v tak velkém průšvihu, prostě proto, že prohrály v loterii narození a potřebují pomoc."

Lawrie, který má tři děti ve věku 14,13 a 7 let a jednoho adoptovaného třináctiletého chlapce, řekl, že jeho podnik na čištění koberců zkrachoval, "protože jsem se vrhl na pomoc těmto dětem." V listopadu se kvůli stresu z toho, že byl obžalován, pokusil o sebevraždu.

Sám o sobě řekl: "Vyrostl jsem v dětském domo vě a když mi bylo 16, terapeuti v domově mi řekli, že můžu pracovat v jedné z továren ve městě. Řekl jsem, ne, to není pro mě, a vstoupil jsem do armády."

Lawrie řekl u soudu, že otec čtyřleté Bahar, Reza, farmář, který uprchl z Afghánistánu, ho požádal, aby čtyřletou holčičku odvezl k jeho blízkým příbuzným, kteří žijí v Británii, v městě Leeds, nedaleko od jeho domova. Lawrie to několikrát odmítl.

24. října 2015 seděl u ohně v táboře, když mu na klíně Bahar usnula, a souhlasil, že ji převeze ve své dodávce. Zatímco ji otec do vozu uložil, Lawrie se vrátil do jejího stanu pro jejího medvídka.

Francouzský prokurátor Jean-Pierre Valensi řekl, že nikdo nemůže zůstat netečný vůči utrpení těch, kteří prchají před válkou "a doufají v lepší život jinde". Avšak Lawrie prý mohl dítěti pomoci, aniž by porušil zákon. V soudní síni se ozvalo bučení, když prokurátor tvrdil, že Lawrie ohrozil život tohoto dítěte. Jeho obhajoba to odmítla. Přítomní souhlasili.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6295

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2016