Novinky dál poškozují Českou republiku: Znovu publikují manipulativní nesmysly Klause mladšího

18. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Celý článek je neuvěřitelný. Zmiňme jen tři případy Klausovy nehorázné manipulace veřejnosti:

"Poláci jen zvolili po letech vládu, která není eurohujerská. Ba naopak. Navíc vláda dostala silný mandát od Poláků – sestavila se jednobarevná vláda strany Právo a spravedlnost."

Jak na to poukazují četní mezinárodní komentátoři, problémem není, že by nová polská vláda strany Právo a spravedlnost prováděla novou, třeba pravicovou (ona je vlastně levicová, komunistická) politiku. Problém je v tom, že nová polská vláda strany Právo a spravedlnost mění ústavní pořádek. Zlikvidovala nezávislost Ústavního soudu, který byl pojistkou kontroly státní moci, a přímo podřídila média ministru financí. Odebrala také soudům pravomoc rozhodovat o tom, zda a kdy stát smí lézt občanům do soukromí a špehovat je na internetu. Nyní o tom už v Polsku nerozhodují soudy, ale samy si o tom rozhodují státní orgány.

A ohledně toho, jak kdo v nedávných polských volbách hlasoval, a proč a jaké je situace v dnešním Polsku a proč je nebezpečná i pro Václava Klause mladšího, si přečtěte vynikající analýzu globálního odborníka Neala Aschersona. Srovnejte úroveň pana Aschersona s úrovní pana Klause ml., úroveň týdeníku Observer s úrovní Novinek.

"Facebook zrušil stránku Bloku proti Islámu (nebo jak se to přesně jmenuje), která měla asi 170 000 podporovatelů. Neomarxistická levice jásá, ostatní jsou zticha podle principu, že „každý bude řvát, až zablokují jeho, dokud jen likvidují souseda, tak jsem radši potichu“. To není moc svobodomilné a hlavně trvale udržitelné."

Ve všech civilizovaných státech světa je trestným činem vyzývat k násilí proti náboženské, etnické či politické skupině. Je to podle trestního zákoníku České republiky trestným činem i v ČR. Klaus mladší se bude teď zasazovat i o zrušení trestnosti znásilňování malých dětí?

Stejní lidé většinou i podporují norský Barnevernet (to je taky soukromá společnost), co krade české děti, a jedním dechem hystericky vítají statisíce cizokrajných migrantů.

Jedním z nejškodlivějších mýtů, nyní převládajících v České republice, který Klaus ml. prohlubuje, je představa, že lidi jednají jako automaty. Když mají jeden názor, určitě to znamená, aspoň podle Klause mladšího, že automaticky s tím budou zastávat desítky dalších názorů, které s tím prý jdou ruku v ruce. Jenže lidi nejsou roboti.V Čechách se dnes "automaticky se  předpokládá, že se váš názor pojí s batohem dalších, které jsou na něj nalepené," píše Štefan Švec.

Barnevernet dává děti do adoptivních rodin na základě rozhodnutí nezávislých soudů. V Česku naproti tomu úřady odebírají ročně rodičům 2000 dětí a nikdo neví proč. Nikdo to také neřeší, ani Klaus mladší. Pokrytectví. Označovat lidi za "cizokrajné" je rasismus, uprchlíky za "migranty" je sprostota. Když někdo není Čech, on to není podle tebe člověk, Klausi?

Redaktoři Novinek hrubě poškozují poměry v České republice, pokud dávají Klausovi mladšímu možnost, aby publikoval emocionální, manipulativní nesmysly bez korekce. V civilizovaných novinách se provádí před vydáním editace článků a provádí se verifikace faktů.

Kdyby to dělali v Novinkách, zjistili by, že z Klausova textu se nedá publikovat jediné slovo.

ODS jako nostalgická strana minulosti, velmi podobná KSČM

18. 1. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Nějakou chvíli jsem váhal, zdali má vůbec smysl komentovat právě skončený sjezd ODS, strany, která byla hlavní budovatelkou českého kapitalismu a která dlouho představovala hlavní pravicovou stranu v soupeření s levicovou ČSSD. Dnes je ODS jedním ze dvou menších pravicových projektů, spolu s TOP09, které marginalizovalo Babišovo hnutí ANO.

Předseda TOP09 Miroslav Kalousek ve svém projevu na sjezdu ODS podle mne velmi dobře vystihl, co obě české pravicové strany spojuje a co rozděluje. Hlavní nepřítel je právě Babiš, tedy zosobnění českého kapitalismu, a hlavní spor je v přístupu k EU. Odpor proti Babišovi je defenzivní a nenabízí nic více než minulost, tedy český kapitalismus.

Zemanovy moudrosti i ve švédských novinách

18. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta

Švédská média se téměř nikdy nezajímají o to, co se děje v Čechách, ale dnes se česká hlava státu dostala i do našich novin agens Nyheter : http://www.dn.se/nyheter/varlden/tjeckiens-president-omojligt-integrera-muslimer/

Překlad nadpisu: "Český prezident: [Je] nemožné integrovat muslimy"

Zajímalo by mě, kolik Zeman zná muslimů?

Většina čtenářů švédských novin, co integrovaných muslimů potkává denně spousty - ať už mezi kolegy, sousedy, prodavači či doktory - nad majestátní moudrostí knedlovepřového Kocourkova nevěřícně kroutí hlavou.., píše Josef Berger.

V Evropě hledá azyl stále více rodin, čeští dobrovolníci jim pomáhají v Šidu

18. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva sdružení Pomáháme lidem na útěku

Počty lidí na útěku se sice snižují, přesto denně tzv. balkánskou trasou přichází cca 2 tisíce uprchlíků (od začátku roku do Řecka přijelo asi 29 tisíc lidí hledajících azyl v Evropě). Na cestu vyráží daleko více rodin, narostl především počet dětí. “Turecko totiž stále nezprovoznilo slibované hotspoty. Mění se i skladba uprchlíků - podle posledních sčítání UNHCR roste počet rodin - mezi uprchlíky je 34 % dětí, 21 % je žen a 45 % mužů.”, dodává analytik spolku Pomáháme lidem na útěku Dalimil Petrilák.

Teď už máme, co jsme chtěli, aneb nežít ve lži

18. 1. 2016 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Soudobá kapitalistická společnost vynakládá velkou energii na potlačení pravdy, říká v rozhovoru z roku 1980 pro veřejnoprávní televizi Südwestfunk Baden Baden psycholog, filosof a prorok Erich Fromm. Uvádí příčiny krizového stavu kapitalismu s naléhavostí, která platí dodnes a nevidí nic, co by na základě znalostí, které již lidstvo o sobě a o přírodě má, vedlo ke změně. Naopak, pravda je potlačována v zájmu honby za profitem, což nemůže skončit jinak, než katastrofou.

Uprchlíci se v Egejském moři topí ve tmě

18. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

V současnosti je to nejobtížnější doba roku pro přeplavbu Středozemního moře. Fouká silný vítr a drasticky klesá teplota. Avšak podle odhadů přišlo na řecké ostrovy a do Itálie za prvních čtrnáct dnů v lednu 24 000 uprchlíků a migrantů. K dramatickým případům záchrany lidí dochází téměř denně. V pátek ráno strávilo pětatřicet uprchlíků pět hodin na rozbouřeném moři, než je z něho záchranáři vytáhli do bezpečí. Ne všichni tito uprchlíci přežili. Jinde byli na znepokojujících záběrech z nočního moře vytaženi do bezpečí tři muži.

(Reportáž)

Zima jim nezabránila v příchodu. Ve tmě je brzo ráno v pátek nalezl jediný světlomet. Tři Syřané plavali v rozbouřených vodách Středozemního moře. Tito lidé měli štěstí. Záchranáři jsou pobřežní hlídka z charitativní organizace Moas, která má základnu na Maltě. Křižují v noci ve vodách Egejského moře.

V této roční době lidi ve vodě rychle trpí podchlazením. Ale lidé stále přicházejí.

Pak záchranáři zaznamenali nafukovací člun, plný lidí. Na palubě jsou děti a ty jsou prioritou. V podpalubí začíná delikátní úkol lidi resuscitovat a poskytnout jim lékařskou pomoc. K zvýšení tělesné teploty lidí používají fény na vlasy. Muž dostává lékařskou péči pro podchlazení.

Byl to příběh jen jediného člunu za jediné lednové noci v obrovském prostoru Středozemního moře.

Ekonomika uprchlické krize odhalila morální bankrot Evropy

18. 1. 2016

čas čtení 5 minut

Kontinent, jehož soudržnost bude založena na odmítání přijmout zoufalé lidi, zjistí, že je jeho sebevědomí fatálním způsobem poškozeno.

Německo chce zavést celoevropskou daň na uhrazení nákladů uprchlické krize. Dánsko chce schválit zákon, který má umožnit státu zkonfiskovat uprchlíkům veškerou bižuterii dražší než 1000 euro - s výjimkou snubních prstenů. Tak se prý Dánové chovají jako civilizovaní lidé, protože tak zjevně uznávají, že i uprchlíci mají právo na osobní život - než si na nich namastí kapsy.

V Turecku účtují pašeráci lidí uprchlíkům 1000 amerických dolarů za místo v gumovém člunu a 2500 dolarů za místo v dřevěné lodi. Vzhledem k tomu, že jen na jediný řecký ostrov přišlo během roku 2015 350 000 uprchlíků, pašerácké zisky dosahují stamiliony dolarů - a jediné, co dokázala Evropská unie udělat, bylo, že nabídla Turecku další peníze, buď aby zadržovalo uprchlíky na svém území, anebo aby je - proti zákonu a proti duchu všech příslibů, jaké učinily moderní společnosti uprchlíkům, posílalo zpět do války, odkud přišli.

Jane’s: "Islámský stát" se hlásí k 17 % ozbrojených útoků provedených v Sýrii a Iráku v roce 2015

18. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Centrum společnosti IHS Jane’s pro terorismus a povstání zaznamenalo vloni z otevřených zdrojů 18 987 ozbrojených útoků na celé planetě provedených nestátními aktéry. Značná část se jich odehrála na území Sýrie a Iráku a k 3 317 z nich, tj. k 17 % podílu, se hlásí organizace "islámský stát". Stala se tak největší teroristickou organizací na světě.

Rozhovor Britských listů 40:

Syrský svědek: Co se dnes děje v Sýrii

15. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta



Válka v Sýrii dál zuří, stejně jako protiuprchlická hysterie v České republice. Zajímavé je, že se nikdo neptá Syřanů na názor, co se děje v jejich zemi. Snažíme se to změnit. Bohumil Kartous hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Robinem Maialehem, učitelem ekonomie na VŠE a VŠEM. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. ledna 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Jak taxikář odvezl osamělou stařenku do hospice

18. 1. 2016 / Ivan Sommer

čas čtení 5 minut

Odezva na úvahu „Osamělá smrt kráčí českou krajinou“ byla poměrně rozsáhlá a nezvládl jsem ještě na všechno odpovědět. Pocítil jsem povzbuzení, dostal jsem i nabídku léků ze Švýcarska. Avšak objevily se i stíny. Manželský pár mě přesvědčoval, abych se zbavil myšlenek na pomstu a našel si malou místnost. Nepochopili, že velikost místnosti osamělost nezmění. Pak mi kdosi vyčinil, že jsem paranoik. Byl jsem také označen jako zasranej hajzl, zbytek vulgarit tohoto autora nelze citovat.

KULTURNÍ DIPLOMACIE:

Miloš Zeman a jeho blbosti se stávají nejslavnějším vývozem České republiky

18. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Motto:

V druhé půli dvacátého století otevřely se velké perspektivy integrace. Vývoj lidstva se poprvé spojil v jednotnou světovou historii. Malé celky se spojují do větších. Mezinárodní kulturní úsilí se koncentruje a sjednocuje. Jak se stává veškerý život čím dál víc mezinárodním, působnost jazyků malých národů se čím dál víc omezuje. V těchto okolnostech mohou malé národy bránit svůj jazyk a svou svébytnost jedině kulturním významem svého jazyka, nenahraditelností hodnot, jež vytvořil a jež jsou s ním spjaty.

Plzeňské pivo je ovšem také hodnota. Jenomže všude ho pijí jako Pilsner Urquell. Plzeňské pivo nárok Čechů na vlastní jazyk neospravedlní.

A budoucnost sjednocujícího se světa bude nemilosrdně a zcela oprávněně požadovat účty z ospravedlnění existence, kterou jsme si před 150 lety zvolili, a bude se ptát, proč jsme si ji zvolili.

Celý příběh tohoto národa mezi demokracií, fašistickou porobou, stalinismem a socialismem (násobený ještě zcela jedinečnou problematikou nacionální) obsahuje v sobě všechno podstatné, co dělá dvacáté století dvacátým stoletím.

To nám umožňuje klást možná podstatnější otázky než ti, kteří touto anabází neprošli. Toto větší vědění by se mohlo proměnit v ono osvobozující překročení dosavadních hranic, v překročení hranic dosavadních vědomostí o člověku a jeho údělu a dát tak české kultuře smysl, dospělost a velikost.

Jenže znovu se musím ptát: je si naše národní společenství vědomo těchto šancí? Ví, že to jsou jeho šance? Ví, že historické příležitosti jsou neopakovatelné?

(Milan Kundera na IV. sjezdu československých spisovatelů 27. června 1967)

V červnu 1967 apeloval Milan Kundera na to, aby Češi měli svobodu k tomu, aby uhájili svůj jazyk a svou svébytnost před globalizací nenahraditelností kulturních hodnot, které české společenství vytvoří. Vývoz piva do zahraničí to nebude, argumentoval.

V současnosti nezná nikdo v zahraničí jediného českého autora, dramatika, hudebního skladatele či filmaře. Hodně lidí ale zná Miloše Zemana a jeho xenofobní a neinformované výroky o uprchlících. Zdá se, že západní média, a to i anglosaská, která jinak nevěnují střední Evropě příliš mnoho pozornosti, se už na Zemana naučila. Jeho nejnovější výroky o "neintegrovatelnosti muslimů v Evropě" - které drsně protiřečí faktům, a anglosaští čtenáři to vědí, citoval nejčtenější britský bulvární list Daily Mail a nyní i deník Guardian. Článek z Guardianu zase už sdílelo na Facebooku více než 2000 lidí (předchozí, o šíleném Zemanově vánočním projevu, sdílelo na Facebooku 28 000 lidí). Ze zjištění na Googlu vyplývá, že jakýkoliv blábol nyní Zeman vysloví, okamžitě se to dostane do světových médií, která v článcích vždycky citují i všechny Zemanovy předchozí nesmysly.

Jak silně to prospívá popularitě jinak neznámé České republiky ve světě a jaký to má pro ni bezpečnostní a kulturně diplomatický prospěch, musíte posoudit sami.

Wall Street Journal:

Evropa se navrací k středověkému hašteření mezi národy

17. 1. 2016

čas čtení 6 minut

Několik desetiletí prosperity a stability, od padesátých let dvacátého století až do roku 2009, kdy začala evropská dluhová krize, způsobovalo, že politické a hospodářské kontury evropského kontinentu vypadaly jednoduché. Po dobu studené války existovaly dva koherentní bloky, které byly po jejím ukončení nahrazeny snem o sjednocené Evropě s jednotnou měnou. Dnes, kdy Evropská unie dostává zevnitř i zvnějšku jednu ránu za druhou, se historie vrací do minulosti, k ochromující středověké složitosti, jako by posledního půlstoletí nebylo ničím jiným než krátkodobou výjimkou z normálního stavu éry strachu a konfliktů.

Podívejme se mapu Evropy od středověku do doby před průmyslovou revolucí. Je to nezvládnutelný chaos - všechna ta impéria, království, konfederace. Obraz drasticky roztříštěného světa. A k tomu se Evropa nyní navrací, míní v deníku Wall Street Journal Robert Kaplan. Pro Spojené státy začíná být vážným problémem jak na to reagovat a jak to zvládnout.

Pevným jádrem moderní Evropy je impérium, které založil v devátém století Karel Veliký. Slabší bratranci této Evropy jsou ve Středozemí a na historicky méně rozvinutém Balkáně, který je dědicem byzantských a osmanských tradic.

Útok na demokracii v Polsku je nebezpečný pro Poláky i pro celou Evropu

17. 1. 2016

čas čtení 5 minut

Pokud bude vláda strany Právo a spravedlnost takto pokračovat, přivede nejen Polsko do bodu varu. Ochromí bezpečnost celé Evropy.

Vzestup Polska po roce 1989 byl ohňostroj. Hlučný, energický, v některých ohledech brilantně úspěšný, v jiných znepokojující. Avšak polská ekonomika rostla s energií divokého koně. Přísná kontrola nad polskými bankami znamenala, že Polsko nebylo postiženo v roce 2008 globální finanční krizí. Politika a média byly energické, občas špinavé, ale svobodné. Nyní je ale demokracie v Polsku ohrožena, varuje v týdeníku Observer slavný britský odborník na středovýchodní Evropy a autor knih o Polsku Neal Ascherson.

Nynější polský ministr obrany zastává názor, že Protokoly sionských mudrců (starý antisemitský padělek) jsou pravděpodobně autentické. Ministr, který je odpovědný za bezpečnost, byl jmenován do funkce v době, kdy byl podmíněně odsouzen za zneužívání pravomocí a za pomluvy. Ministr zahraničí si myslí, že letecká katastrofa ve Smolensku r. 2010 byla vražda, kterou naplánoval prezident Putin.

Nová populistická aliance Polsko-Maďarsko destabilizuje Evropu

16. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Je paradoxní, argumentuje komentátorka Natalie Nougayrède v deníku Guardian, že David Cameron se ve svém úsilí "nově vyjednat" britský vztah k Evropské unii musí v těchto dnech ucházet o přízeň Polska a Maďarska, které porušují normy demokratického chování. Je ironické, že Británie pod vedením Davida Camerona vůbec nehájí společné evropské demokratické hodnoty. Britský zahraničně-politický vliv v podstatě neexistuje.

Přitom se v Evropě tento týden objevila trhlina: Polsko se octlo pod dohledem EU, která nyní zkoumá, do jaké míry porušuje nynější polská vláda demokratické principy.

Největším rizikem pro Evropu není jen oslabování zákonnosti v samotném Polsku, ale možnost vážného poškození poválečného usmíření mezi Polskem a Německem. Tak, jak bylo francouzsko-německé usmíření životně důležitým prvkem evropského projektu od padesátých let, německo-polské sblížení bylo za posledních 25 let základem evropské stability. Teď se situace rázem zhoršila.

O pozitivech vyplývajících z uzavření jaderné dohody mezi Íránem a velmocemi

18. 1. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Jestliže vnímám velice kriticky zahraniční politiku Obamovy administrativy, světlou výjimku tvoří jaderná dohoda mezi Spojenými státy, dalšími velmocemi a Teheránem, neboť její uzavření zabránilo možnému vypuknutí vojenské konfrontace, otevírá ostrakizovaný Teherán světu a v neposlední řadě pomáhá samotným Íráncům. Proti neutralizaci napětí mezi velmocemi a Íránem se staví především (ultra)konzervativní kruhy ve Spojených státech, Izraeli i samotném Íránu, jejichž nebezpečné konfrontační postoje jsou samy alespoň prozatím neutralizovány.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Francouzský klasik o české politické nevyzrálosti

18. 1. 2016 / Martin Horut

čas čtení 2 minuty

Síla „klasických“ děl, ať už jsou staletí stará, spočívá v jejich umění promlouvat k naší přítomnosti, říci nám o nás samotných a o naší době něco, co bychom bez nich netušili. Při přemítání nad současnou politickou situací v Česku, nad volební politickou apatií na straně jedné a davovou hysterií ohledně migrace na straně druhé, mi často přijde na mysl dílo francouzského myslitele Benjamina Constanta. Constant v roce 1819 pronesl slavnou přednášku o dvou typech svobody.

Oxfam: 62 miliardářů vlastní tolik bohatství jako celá chudší polovina obyvatelstva Zeměkoule

18. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Těsně před výroční schůzí suberbohatých jedinců na Světovém ekonomickém fóru v Davosu vydala charitativní organizace Oxfam analýzu, z níž vyplývá, že 62 nejbohatších miliardářů vlastní tolik majetku jako celá chudší polovina světového obyvatelstva. Zpráva také poukazuje na sílící trend, že 1 procento lidí vlastní více bohatství než všech 99 procent ostatních.

Oxfam uvádí, že bohatství nejchudších 50 procent lidí vletech 2010-2015 pokleslo o 41 procent, přestože se počet obyvatel světa v těchto letech zvýšil o 400 milionů. V témže období stouplo bohatství nejbohatších 62 jedinců o 500 miliard dolarů na 1, 76 bilionu dolarů.

Generální ředitel britské pobočky humanitární organizace Oxfam Mark Goldring zdůraznil: "Je prostě nepřijatelné, aby chudší polovina světových obyvatel nevlastnila víc než malá skupinka superbohatých, která se vejde do jednoho autobusu. Znepokojení světových politiků ohledně eskalující krize nerovnosti se dosud neproměnilo v žádné konkrétní kroky na zajištění toho, aby lidé dole dostali férový podíl ekonomického růstu. Ve světě, kde každý devátý člověk usílá večer hladový, si nemůžeme dovolit dávat dál nejbohatším stále větší část dortu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 39:

Směřuje ČR k oligarchizaci médií?

8. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta



V roce 1989 si mnoho lidí naivně představovalo, jak svobodná kritická média budou neohroženě sledovat činnost politiků a podnikatelů a hájit občana a veřejný zájem. O více než čtvrt století pozdějí má Česká republika sdělovací prostředky, které drtivou většinou jen prosazují podnikatelské a politické zájmy svých majitelů. Proč se to tak zkazilo? O tom hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Tomášem Trampotou z Mediálního institutu FSV UK. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. ledna 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Imigranti v USA snižují kriminalitu

15. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Rozsáhlý statistický výzkum akademiků v USA zjistil, že imigranti výrazně snižují kriminalitu. Dodržují totiž zákony daleko více než původní domácí populace, píše list New York Times. Výzkumnící z univerzity v Kalifornii a na George Washington University zjistili analýzou statistických dat ze sčítání lidu a od FBI, že v letech 1990 - 2013, když se podíl cizinců (osob nenarozený v USA) ve Spojených státech téměř zdvojnásobil a počet neregulérních imigrantů se téměř ztrojnásobil, násilné zločiny poklesly o 48 procent a majetkové zločiny o 41 procent.

Ze studie také vyplývá, že procento domácích Američanů v amerických věznicích je daleko vyšší než procento imigrantů.

Výzkumníci poukazují na to, že tato zjištění nejsou nová. Vědecké studie znovu a znovu potvrzují tyto skutečnosti už sto let. "Drtivá většina imigrantů nejsou 'zločinci'," konstatovali výzkumníci. "Imigranti sem nepřijíždějí, aby páchali trestné činy a žili ze sociálních dávek. Pracují tu daleko usilkovněji než lidi, kteří se v USA narodili."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Česko, Dánsko, Švýcarsko: Úpěnlivě chudé země, jejichž přežití závisí na kradení cenností od uprchlíků

17. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta

Na Twitteru vznikly ironické účty @SaveCzechia, @SaveDenmark a @SaveSwitzerland, které poukazují na to, že tyto tři země jsou tak šíleně chudé, že jim k odstranění své chudoby nezbývá nic jiného, než krást uprchlíkům cennosti.

Bohaté Švýcarsko se stejně jako Dánsko rozhodlo konfiskovat cennosti od uprchlíků

15. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Uprchlíci, kteří přicházejí do Švýcarska, musejí odevzdat státu veškeré peníze a cennosti nad 1000 švýcarských franků. Tím mají přispět na uhrazení jejich pobytu ve Švýcarsku, informovala ve čtvrtek televize SRF. Švýcarsko se tak připojuje k dánské praxi, který vyvolala ostrou mezinárodní kritiku.

Kromě toho budou muset uprchlíci, kteří dostanou právo na pobyt a pracovní povolení ve Švýcarsku, odevzdávat po dobu deseti let Švýcarsku 10 procent svých příjmů, než uhradí náklady na jejich pobyt ve výši 15 000 švýcarských franků.

Dánsko, které se octlo pod palbou ostré kritiky OSN, se nyní rozhodlo zvýšit částku, kterou si uprchlíci budou moci nechat. Několik organizací, včetně Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a další organizace ostře kritizovaly Dánsko za rozhodnutí konfiskovat uprchlíkům cennosti a ztížit pro ně možnost získávání práva na pobyt a na sjednocování rodin.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Chcete-li přemýšlivý komentář, místo "solidních" českých médií volte raději slovenský tabloid

15. 1. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


Jan Petránek v rozhovoru pro DV TV s výmluvným názvem "Útoky na ženy jsou hluboce ve středověké mentalitě migrantů. S námi jsou neslučitelní" ZDE předvedl svůj "klasický" výkon známý také z vln ČRo. Východiskem úvahy je středověce primitivní rasistický předsudek, který Petránek vahou autority doyena české rozhlasové žurnalistiky vyzvedává na piedestal a křepčí kolem něj v kmenovém tanci.

Švýcarsko se "nepoučilo ze skandálu nacistického zlata"

16. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Švýcarsko a Dánsko se stalo terčem mezinárodního odsouzení a posměchu, že se rozhodly krást uprchlíkům cennosti

(Uprchlíci jsou zde vítaní, zejména, pokud mají zlaté zuby, které bychom jim mohli vytrhat, abychom zahránili Švýcarsko před probíhající humanitární katastrofou)

Dánsko diskutuje o možnosti začít odebírat příchozím uprchlíkům jejich cennosti. Švýcarsko to dělá už dávno, upozorňuje list Basler Zeitung a dodává: Evropa zuří.

Protesty jsou obrovské. Když dánská vláda oznámila, že chce uprchlíkům odebírat jejich peníze a cennosti, aby tím uhradili náklady na svou sociální péči, Úřad OSN pro uprchlíky to nazval "zasahováním do sféry soukromí" a "urážkou důstojnosti uprchlíků". Mnoho sdělovacích prostředků to srovnalo se skandálem, kdy úřady během druhé světové války odebíraly židovským uprchlíkům zlato.

Czech President Zeman: "Barnevernet, the Child Welfare Service of Norway, are gangsters who kidnap children"

17. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

"Barnevernet, the Child Welfare Service of Norway, are gangsters who essentially kidnap children," said Czech President Miloš Zeman in his interview for the Czech tabloid newspaper Blesk. Zeman regards the help which the Czech government offers to the parents whose children have been placed into care in Norway, as insufficient. He wants the Czech government to recall the Czech ambassador to Norway for consultations. "Barnevernet is a state within a state," said Zeman. "Any organisation which is not supervised from above, does just what it wants and it degenerates," said Zeman. In his view, Barnevernet's decision to place children into care "are disgusting deeds by gangsters".

Czech media and some activists have been running a campaign against Barnevernet for placing into care the two children of Eva Michaláková in May 2011. The mother of the children was suspected of neglecting and sexually abusing them. The suspicion was not confirmed by the Norwegian police, but a Norwegian court decided that the two boys, who are now aged 6 and 11, were under threat from their mother and ordered that they should remain in care. The boys do not want to return to their mother or even to meet her. Eva Michaláková has been bitterly complaining about the case to the Czech media which have been running a major campaign against Barnevernet in her support. The subtext of the campaign is "evil foreigners are taking away our, Czech, children, and making them foreign". There are implicit links in the campaign to the practice of Germanisation of some fair-haired Czech children by the Nazis during the Second World War.

Early in January 2016, the xenophobic atmosphere intensified in the Czech Republic when it became known that Barnevernet has now taken a nine-month old girl from her Czech mother and Norwegian father. The reason for this is allegedly an insufficiently developed relationship between the parents and the child. The girl is suffering from a serious kidney disease and is undergoing treatment in Norway. Her parents had said that if the treatment is too demanding and the baby cannot cope with it, they want the treatment to stop and let the baby die. The Norwegian social welfare authorities seem to regard this as unacceptable.

On Saturday 16th January, 2016, hundreds of people demonstrated in Prague against Barnevernet. In their criticism of Norway and its social services, the activists are given support by Tomáš Zdechovský, a EuroMP for the Czech People's Party, and Petr Mach, a EuroMP for the extreme right wing "Party of the Free".

The Czech anti-Norwegian protests happen to coincide with a campaign led by Russia against Norway against the so called "juvenile justice". Anti-Norwegian Russian activists have been conducting a campaign against “evil Western authorities”, especially in Norway, which “steal children from families”. Hundreds of children are placed into care annually by the Czech authorities in the Czech Republic, as are often children of Czech and Slovak parents in the United Kingdom, but no one in the Czech Republic seems to be protesting against this.

Sources in Czech HERE HERE

Írán: Mají pravdu američtí republikáni, že dohoda s Íránem je "nebezpečná"?

17. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Je známo, že americký Kongres, jemuž dominují Republikáni, se ostře staví proti Obamově dohodě o zastavení jaderného programu s Íránem. Dohodu po její sobotní realizaci řada amerických republikánů opět ostře odsoudila. Donald Trump se v sobotu hlasitě dotazoval, jaký vůbec mají Spojené státy prospěch z dohody o výměně vězňů, vzhledem k tomu, že Írán propustil čtyři osoby s dvojím občanstvím a Spojené státy sedm Íránců, vězněných za údajné porušování sankcí. "Oni dostávají sedm lidí, takže v podstatě dostanou 150 miliard dolarů a více, a my dostáváme čtyři," řekl Trump. "Jsem rád, že se vracejí, ale říkám vám, je to zcela ostudné, že byli vězněni tak dlouho."

Írán oslavuje zrušení sankcí, nasnadě je opatrnost

17. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Mezinárodní úřad pro atomovou energii je spokojen s konkrétními kroky Teheránu, avšak naděje na pokrok v dalších oblastech zůstávají nesplněny

Trvalo to déle než 13 let, než si Írán vybudoval svůj rozsáhlý a světu nebezpečný jaderný program. Za méně než tři měsíce byl rozebrán. Mezinárodní úřad pro atomovou energii (IAEA) potvrdil, že Írán splnil své povinnosti podle loňské jaderné dohody s USA - rozmontoval 14 000 odstředivek - dvě třetinu své kompletní kapacity - a uložil je ve skladišti pod pečetí IAEA. Odvezl ze země anebo rozpustil 98 procent svých zásob nízko obohaceného uranu, které byly největším zdrojem znepokojení pro mezinárodní společenství.

V posledních několika dnech technici vytáhli jádro z reaktoru na těžkou vodu v Araku, který byl potenciálním zdrojem plutonia, a naplnili ho betonem, aby už nemohl být použit.

Velké vítězství nad Velkým Satanem

17. 1. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Brigádní generál íránských Revolučních gard Salámí sdělil včera agentuře Fars, že zajatí američtí námořníci "plakali", když padli do rukou jeho mužů ZDE. Na dnešek tiskový mluvčí ministerstva školství Sakafí oznámil "spontánní" oslavy vítězství na Spojenými státy v íránských školách ZDE. Takto podle appeaserů vypadá vítězství diplomacie.

Sexuální obtěžování není v arabském světě normální

16. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta

"To je vážně už neskutečné, jaké lži šíří média, píše na Facebooku Šádí Shanaáh. Taharrush je arabský termín pro sexuální obtěžování, které může mít i podoby kolektivního obtěžování (taharrush gamea). To, že existuje arabské slovo pro sexuální obtěžování, přeci neznamená, že je to tradiční nebo dokonce islámská praktika! Je to stejně nezákonné a nemorální jak v muslimských zemích, tak u nás. To, že sexuální útoky používají jako nástroj politické represe některé režimy nebo organizace (jako se stalo na Tahríru) pro zastrašení oponentů nebo že to používají skupiny kriminálníků, přeci neznamená, že je to normální!"

O problémech integrace uprchlíků v Německu

16. 1. 2016

čas čtení 5 minut

"Chceme-li, aby Němci přijali Araby, i Arabové se musejí naučit akceptovat Němce"

Magdi Gohary vede ve velkém uprchlickém táboře na předměstí Mnichova zrychlený kurs pro uprchlíky s názvem Naučte se rozumět Německu. Mnozí z těch, kteří se vydali do Německa ze své rodné země, totiž netušili, co je tam čeká, vysvětluje tento čtyřiasedmdesátiletý egyptský chemik v důchodu, který žije v Německu už přes půl století.

"Hovoříme o homosexualitě, kterou samozřejmě mnoho frekventantů mého kurzu považuje za trestný čin. Vysvětluju jim, že Němci to tak nevidí a že to budou muset přijmout, pokud tady chtějí žít," říká. Gohary uprchlíky také varuje, že jejich děti budou v Německu nezávislejší, než jak by tomu bývalo bylo v arabském světě.

"Arabové jsou často šokováni, když vidí, jak se lidé v Bavorsku chodí koupat nazí v řece Isar. Ale já jim říkám, že jestliže chtějí, aby Němci přijali, že Arabky budou nosit šátky, oni sami musejí přijmout, že se Němci opalují nazí ve veřejných parcích a plavou nazí v řekách."

V Jakartě zaútočili "islamisté" na superúspěšnou muslimskou zemi

16. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Indonésie je ekonomicky se bouřlivě ekonomicky rozvíjejícím státem čtvrt miliardy lidí, převážně muslimů. To se zjevně nelíbí Islámskému státu, jehož několik nepříliš kompetentních místních stoupenců provedlo v hlavním městě Jakarty teroristický útok.

Policie v Indonésii uvádí, že útok provedli dva už dříve odsouzení extremisté, kteří byli součástí skupiny, která tento týden provedla v Jakartě atentát, při němž usmrtila dva lidi. Zahynulo také pět atentátníků. Tři lidé byli v pátek zatčeni a policie provádí razie po celé zemi. Na Channel Four News o tom informoval z místa jejich asijský korespondent Jonathan Miller:

(Demonstrace občanů)

Jonathan Miller: Toto město se rychle vzpamatovává. Pouhých 24 hodin po útoku je Jakarta jednotná a demonstruje na místě útoku "My se nebojíme". Objevilo se zřejmě nové amaterské video explozí a střelby.

Páteční muslimské modlitby za mír na Národní policejní akademii. Policejní prezident ubezpečil novináře, že je situace znovu bezpečná. Uvedl, že organizátor útoku byl indonéský džihádista z Islámského státu, který bojuje v Sýrii.

Naprostý amatérismus atentátu v Jakartě naznačuje, že atentátníci neměli výcvik ani strategii. To ilustruje všeobecnější skutečnost: Že forma sunnitského islámu, praktikovaná v Indonésii, v nepočetnějších muslimském státě na světě, je v ostrém kontrastu se salafistickým extremismem, který lze nalézt v pouštích Blízkého východu. Indonéským džihádistům, žijícím zde v džungli, se nepodařilo získat podporu od místního obyvatelstva. Indonésanů je čtvrt miliardy. Většina z nich jsou muslimové. Avšak jen 2 Indonésané na milion obyvatelstva se vydali bojovat po boku Islámského státu v Sýrii. V Belgii je ten počet 40 Belgičanů na milion obyvatelstva. Sen Islámského státu vytvořit chalífát v orientu je nerealizovatelný.

Vy, uprchlíci, herec Alan Rickman a želva

16. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

"Než zemřel britský herec Alan Rickman, namluvil komentář k tomuto videu se želvou, co jí jahodu. Cílem bylo, aby ho sdílelo co nejvíce lidí a peníze šly na uprchlíky. Internet v kostce. Akorát to Rickman s tím virálním náporem trochu přehnal," píše na Facebooku filmový kritik Kamil Fila. (Video zaznamenalo milion přístupů.)

"Snažíme se natočit virální video na pomoc uprchlíkům," říká v komentáři k tomuto klipu se želvou právě zemřelý britský herec Alan Rickman. "Pomalu by se měla dávat dohromady zhlédnutí, zatímco ta želva žere tu jahodu. Funguje to takhle: Čím více zhlédnutí to video zaznamená, tím více příjmu z reklamy nám You Tube dá. My ty peníze předáme charitativním organizacím Save the Children a Refugee Council. Jediné, co musíte udělat vy, je, se na to video podívat a sdílet ho. Společně vy a tato želva dokážete věci změnit."

An extraordinary anti-refugee rant by the Czech Deputy Prime Minister

Andrej Babiš: Czech Republic will not accept any refugees

16. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

The impact of the migration crisis has changed so much that accepting refugees from the Middle East in the Czech Republic is out of the question, says the oligarch, Czech Deputy Prime Minister and Czech Finance Secretary Andrej Babiš (himself an immigrant from Slovakia).

"Just as Slovakia has demanded, the European Union should organise an extraordinary summit to deal with the refugee attacks in Cologne and other cities. Such a summit should be in session, permanently, for 24 hours a day, until the EU politicians finally act," said Babiš in an interview for the Právo daily on Saturday 16th January. He continued:

"The flow of the refugees must be firmly stopped in Turkey before the European border. It must be stopped completely. The internal Schengen borders must be sealed. We also must fight the people smugglers - it is not permissible that the police in Izmir should oversee the continuing illegal business with rubber boats after Turkey has been given 3 billion euros by the European Union. Merkel has just invited these people to come, prior to that they were waiting for peace in the camps in Turkey, Lebanon and Jordan. If some countries still want to accept refugees, they should fly them into their own countries. Europe must send a message that it is full and no more people should be coming."

"We are not dutibound to accept anyone and we are not even now able to do so. Our primary responsibility is to make sure that our own citizens are safe. The Czech Republic has enough of its own problems, people living on the breadline, single mothers. The West European politicians keep repeating that it is our duty to comply with what the immigrants want because of their human rights. But what about the human rights of the Germans or the Hungarians? Why should the British accept that the wealth which has been created by many generations of their ancestors, should be consumed by people without any relationship to that country and its culture? People who are a security risk and whose desire it is not to integrate but to destroy European culture?

The public service media in some countries have been brainwashing people. They have been avoiding problems with the immigrants. Politicians have also been lying to their citizens. This has only increased tension between the indigenous population and the immigrants. It is not acceptable that Europeans should have fewer rights than immigrants. 

It is unthinkable that the indigenous European population should adapt themselves to the refugees. We must do away with such nonsensical political correctness. The refugees should behave like guests, that is they should be polite, and they certainly do not have the right to choose what they want to eat. Europe and Germany in particular are undergoing an identity crisis. There is a deep chasm between what people think and what the media tell them. We will learn what the real views of the citizens are in the next elections. You will see to what extent people approve of Mrs. Merkel's policies.

Many of the Middle Eastern refugees are unusable in industry. Many of them are also basically illiterate and they only know two German politicians - Merkel and Hitler.

Source in Czech HERE

Washington Post: Uvolnění vztahů mezi USA a Íránem "přispělo k rychlému propuštění amerických námořníků"

16. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Írán ve středu rychle propustil 10 amerických námořníků ze dvou malých člunů americké armády, o nichž Teherán tvrdí, že omylem vstoupily do íránských vod. Námořníci byli zadrženi přes noc, avšak Washington poprvé po dlouhé době měl možnost vstoupit do přímého vyjednávání s íránskou vládou, které vedlo k jejich rychlému propuštění.

Ministr zahraničí John Kerry v prohlášení vyjádřil svou "vděčnost íránským úřadům za jejich spolupráci při rychlém vyřešení této záležitosti. Že byla tato otázka vyřešena mírovou cestou a velmi efektivně je svědectvím, jak klíčovou roli hraje diplomacie v úsilí udržet naši zemi bezpečnou a silnou."

Jak píše americký list Washington Post, tento incident se stal zkouškou efektivity nových kontaktů na vysoké úrovni mezi oběma státy. Od roku 1980 neměly Spojené státy s Íránem diplomatické styky. Tentokrát však probíhalo jednání přímo mezi Íránem a Washingtonem a nikoliv přes další prostřednické státy, jak tomu bývalo po dlouhá desetiletí. Americký ministr zahraničí Kerry měl možnost přímo komunikovat s íránským ministrem zahraničí Javadem Zarifem.

Írán propustil z vězení novináře z listu Washington Post

16. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Před sobotní realizací historické dohody o jaderných zbraních propustil Írán z vězení novináře deníku Washington Post Jasona Rezaiana a tři další vězně s dvojím občanstvím. Jde o výměnu vězňů mezi USA a Íránem.

Devětatřicetiletý novinář s americkým a íránským občanstvím byl zatčen spolu se svou manželkou, také novinářkou, a se dvěma příteli, íránsko-americkou dvojicí, v Teheránu v červenci 2014. Přátelé byli brzo poté propuštěni, Rezaianova manželka byla propuštěna na kauci v říjnu a čelí samostatnému trestnímu stíhání.

Rezaian byl vězněn v izolaci déle než sedm měsíců, aniž by byly specifikovány trestné činy, jichž se měl dopustit. V květnu 2015 s ním byl zahájen proces za zavřenými dveřmi. Byl obviněn ze špionáže, sbírání důvěrných informací a šíření propagandy proti islámské republice.

Tři ostatní propuštění vězni jsou prý bývalý námořník Amir Hekmati, pastor Saeed Abedini an podnikatel Siamak Namazi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Řecká policie obžalovala dobrovolníky z "pašování lidí"

16. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Dva dánští dobrovolníci z organizace Team Humanity a tři španělské pobřežní hlídky z organizace PROEM AID byly včera zatčeni řeckou policií a obžalováni z pašování lidí. Je to součást rostoucího počtu incidentů, kdy policie zasahuje proti dobrovolníkům v Řecku. K nim patří i bizarní zatčení několika dobrovolníků na Lesbosu za to, že prý "kradli záchranné vesty" (když jich na tom ostrově leží opuštěných statisíce). I činnost těch nejprofesionálnějších nevládních organizací, jako jsou plně certifikoané pobřežní hlídky ze španělské organizace Pro Activa, které zachraňují životy, je nyní radikálně omezována. Dnes dopoledne jim policie sdělila, že nesmějí vyplout ve svém záchranném člunu a řecká policie je také donutila, aby přestali používat vyhlídkový bod, odkud obhlíželi moře, jestli se netopí nějaký člun s uprchlíky.

Řecká policie má právo vynucovat si dodržování řeckých zákonů a trvat na profesionalitě - je důležité, aby lidé, kteří dělají nebezpečnou práci, jako je zachraňování lidí na volném moři, měli řádný výcvik a certifikaci. Avšak práce dobrovolníků na řeckých ostrovech je životně důležitá a zachraňuje životy. Vyplňuje nesmírně důležitým způsobem kapacitní mezeru - tito lidé zachraňují uprchlíky na moři, poskytují jim lékařskou pomoc a poradenství a odstraňují ekologický dopad uprchlické krize na řeckých ostrovech uklízením pláží. Tyto životně důležité činnosti, které provádějí dobrovolníci, byl měly být řeckou vládou podporovány, neměla by jim bránit, píše Peter N. Bouckaert z organizace Human Rights Watch ve Švýcarsku.

Turecko zatklo akademiky, kteří podepsali petici na obranu Kurdů

16. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Turecké úřady uvěznily v pátek čtrnáct univerzitních učitelů. Obvinily je z šíření "teroristické propagandy" a z urážky státu poté, co akademici podepsali petici odsuzující válku, kterou turecká vláda vede v jihovýchodním Turecku proti Kurdům. Zároveň zahájila provládní turecká média, jak informovala BBC, krvelačnou propagandistickou kampaň proti těmto akademikům-

Během ranních razií v domovech univerzitních učitelů bylo zatčeno 12 vědců z Kocaeli University v severozápadním Turecku. Zatykače byly vydány na dalších devět akademiků z téže univerzity a do odpoledne byli dva z nich také zatčeni.

Bývalý britský voják nebyl odsouzen za pokus propašovat čtyřletou holčičku z Calais do Británie

15. 1. 2016

čas čtení 5 minut

Rob Lawrie se zapřísahal, že bude dále bojovat za uprchlíky

Bývalý britský voják, který se pokusil přivézt do Británie z uprchlického tábora v Calais čtyřletou afghánskou holčičku, se zapřísahal, že bude dál bojovat za "učitele, lékaře, právníky budoucnosti" poté, co ho soud ve Francii odmítl odsoudit za pašování lidí.

Rob Lawrie byl obviněn z trestného činu "protizákonného převozu cizince" a ve čtvrtek byl postaven před soud ve francouzském městě Boulogne-sur-Mer, čtyři měsíce poté, co byl zatčen, když vezl ve své dodávce skrytou čtyřletou holčičku směrem k přívozu do Británie.

Devětačtyřicetiletý Brit se seznámil s Bahar Ahmadiovou jednoho večera v říjnu, během své návštěvy v uprchlickém táboře známém pod přízviskem Džungle nedaleko přívozů do Anglie. Řekl u soudu, že učinil "iracionální a pošetilé rozhodnutí" odvést ji do Británie, poté, co mu usnula na klíně.

Varování ministerstva zdravotnictví: Pocit méněcennosti vede k vyvolávání mimořádných summitů EU

Středoevropští populisté by se měli modlit Alláhu Akbar

14. 1. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Těsně po revoluci v roce 1989 se otevřely hranice a Češi se konečně mohli v masovém měřítku podívat, jak vlastně funguje ten kapitalismus. Takřka všichni už tušili, že unavená propaganda selhávajícího socialismu je jen zoufalstvím ze setrvačnosti. Úplně nejvíc si to asi uvědomovali ti, kdo propagandu ztělesňovali a díky lepšímu přístupu ke statkům věděli, jaká je to lež. A jak méněcennými vlastně jsme. Když se pak otevřely hranice a "zdivočelá" masa vyjela do Rakouska, Německa, Itálie, Francie a dalších zemí západu, pocítili tuto méněcennost všichni. Vesměs neutíkali, nebyla válka. Stejně ale kradli, protože chtěli to, co pro ně bylo nedosažitelné, a ponižovali se tak před očima lidí ze západu i sami před sebou. Brali jako standard, že lidem v levných šusťákovkách není umožněn přístup do obchodů s luxusním zbožím ze strachu, aby ti "ubožáci" něco nezcizili.  Přijali za svou identitu méněcenných. V okamžiku, kdy se na obzoru objeví větší ubožáci, dáme jim to s chutí sežrat...

Kterak diplomacie válcuje volání do zbraně

15. 1. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Roztržka mezi Spojenými státy a Íránem, jež měla vpravdě jepičí život, se odehrála poté, co byla posádka desíti amerických námořníků na dvou lodích zadržena Íránci ve vodách Perského zálivu. Tento incident, ke kterému došlo ve výsostných íránských vodách, přišel jen několik hodin před poslední Obamovou řečí k národu a pouze pár dní předtím, než vejde v platnost klíčová dohoda velmocí s Íránem o jeho jaderném programu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2015

1. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 74 066,31  Kč. Příjem z reklamy byl 15 893,00 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince  2015 161 059,72 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
25447