Turecko zatklo akademiky, kteří podepsali petici na obranu Kurdů

16. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Turecké úřady uvěznily v pátek čtrnáct univerzitních učitelů. Obvinily je z šíření "teroristické propagandy" a z urážky státu poté, co akademici podepsali petici odsuzující válku, kterou turecká vláda vede v jihovýchodním Turecku proti Kurdům. Zároveň zahájila provládní turecká média, jak informovala BBC, krvelačnou propagandistickou kampaň proti těmto akademikům-

Během ranních razií v domovech univerzitních učitelů bylo zatčeno 12 vědců z Kocaeli University v severozápadním Turecku. Zatykače byly vydány na dalších devět akademiků z téže univerzity a do odpoledne byli dva z nich také zatčeni.

Těchto 21 akademiků patří mezi více než 1000 signatářů z 90 tureckých univerzit, kteří podepsali veřejné prohlášení "Na tomto zločinu se nebudeme podílet". Prohlášení požaduje, aby vláda v Ankaře skoncovala se "záměrným masakrováním" Kurdů, kteří jsou obětí bojů mezi tureckými bezpečnostními jednotkami a Kurdskou dělnickou stranou PKK.

Petice rozčílila tureckého prezidenta Erdogana, který její turecké i zahraniční signatáře, včetně filozofa Noama Chomského, v úterý v televizi odsoudil. Erdogan signatáře obvinil ze "zrady" a z utvoření "páté kolony" zahraničních mocností, které se snaží ochromit bezpečnost tureckého státu.

"Bohužel, tito takzvaní akademici tvrdí, že stát páchá masakr," řekl Erdogan ve svém projevu krátce po atentátu sebevražedného útočníka, při němž v Istanbulu zahynulo 10 německých turistů. "Hej, vy takzvaní intelektuálové: Jste temní lidé. Intelektuálové nejste."

Pokud budou akademici odsouzeni, mohli by strávit pět let ve vězení. Jejich zatčení vyvolává znepokojení nad svobodou projevu v Turecku za Erdoganovy vlády.

Petice rozčílila známého tureckého mafiána Sedata Pekera, který je znám svými nacionalistickými názory. "Rozlijeme vaši krev a budeme se ve vaší krvi sprchovat," napsal Peker na svých internetových stránkách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6640

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2016