Švýcarsko se "nepoučilo ze skandálu nacistického zlata"

16. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Švýcarsko a Dánsko se stalo terčem mezinárodního odsouzení a posměchu, že se rozhodly krást uprchlíkům cennosti

(Uprchlíci jsou zde vítaní, zejména, pokud mají zlaté zuby, které bychom jim mohli vytrhat, abychom zahránili Švýcarsko před probíhající humanitární katastrofou)

Dánsko diskutuje o možnosti začít odebírat příchozím uprchlíkům jejich cennosti. Švýcarsko to dělá už dávno, upozorňuje list Basler Zeitung a dodává: Evropa zuří.

Protesty jsou obrovské. Když dánská vláda oznámila, že chce uprchlíkům odebírat jejich peníze a cennosti, aby tím uhradili náklady na svou sociální péči, Úřad OSN pro uprchlíky to nazval "zasahováním do sféry soukromí" a "urážkou důstojnosti uprchlíků". Mnoho sdělovacích prostředků to srovnalo se skandálem, kdy úřady během druhé světové války odebíraly židovským uprchlíkům zlato.

Nyní bylo ve Švýcarsku oznámeno, že tatáž praxe byla zavedena i tam. Praxi kritizuje mezinárodní tisk, Der Spiegel, Guardian i Le Figaro, připomíná Basler Zeitung a dodává, že na twitteru vzniklo hnutí "Zachraňte Švýcarsko před chudobou", #SaveSwitzerland. Uživatelé se posmívají, že ubohé, chudé Švýcarsko potřebuje urychleně mezinárodní humanitární pomoc, protože ve své chudobě nemá jinou možnost, než odebírat cennosti uprchlíkům. List v této souvislosti cituje ironický výrok Andrewa Stroehleina zveřejněný na Twitteru: "Zachraňte Švýcarsko: Zoufalá země na pokraji hladomoru - tak chudá, že musí odebírat peníze uprchlíkům."

Lidé také pokazují na to, že se Švýcarsko zjevně nepoučilo ze skandálu, kdy za druhé světové války konfiskovalo cennosti příchozím židovským uprchlíkům:

Porozumění pro tu praxi lidé opravdu nevyjadřují, píše Basler Zeitung:

"You. Are. Fucking. Kidding. Me. The wealthiest countries in the world stealing from refugees. Absolutely low." ("To. Si. Snad. Ze. Mně. Děláte. Srandu. Nejbohatší země světa okrádají uprchlíky. Absolutní nizkost.")

Podrobnosti v němčině ZDE

0
Vytisknout
8586

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2016