Uprchlíci se v Egejském moři topí ve tmě

18. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


V současnosti je to nejobtížnější doba roku pro přeplavbu Středozemního moře. Fouká silný vítr a drasticky klesá teplota. Avšak podle odhadů přišlo na řecké ostrovy a do Itálie za prvních čtrnáct dnů v lednu 24 000 uprchlíků a migrantů. K dramatickým případům záchrany lidí dochází téměř denně. V pátek ráno strávilo pětatřicet uprchlíků pět hodin na rozbouřeném moři, než je z něho záchranáři vytáhli do bezpečí. Ne všichni tito uprchlíci přežili. Jinde byli na znepokojujících záběrech z nočního moře vytaženi do bezpečí tři muži.

(Reportáž)

Zima jim nezabránila v příchodu. Ve tmě je brzo ráno v pátek nalezl jediný světlomet. Tři Syřané plavali v rozbouřených vodách Středozemního moře. Tito lidé měli štěstí. Záchranáři jsou pobřežní hlídka z charitativní organizace Moas, která má základnu na Maltě. Křižují v noci ve vodách Egejského moře.

V této roční době lidi ve vodě rychle trpí podchlazením. Ale lidé stále přicházejí.

Pak záchranáři zaznamenali nafukovací člun, plný lidí. Na palubě jsou děti a ty jsou prioritou. V podpalubí začíná delikátní úkol lidi resuscitovat a poskytnout jim lékařskou pomoc. K zvýšení tělesné teploty lidí používají fény na vlasy. Muž dostává lékařskou péči pro podchlazení.

Byl to příběh jen jediného člunu za jediné lednové noci v obrovském prostoru Středozemního moře.

0
Vytisknout
8077

Diskuse

Obsah vydání | 20. 1. 2016