"Dánsko už není tou zemí, kterou jsem miloval"

15. 1. 2016

čas čtení 6 minut


Když si postěžujete, ihned vám řeknou, že Dánsko je nejšťastnější a nejlepší zemí na světě. Navzdory rekordům ve spotřebě psychofarmak a sebevraždách, napsal Soren Kenner.


Kompetentní přistěhovalci jsou vyhošťováni, zatímco násilníci jako Gimi Lavacovic dostávají od státu miliony.

Senioři leží v domovech v plenách, protože si nemůžeme dovolit potřebný personál. Ale máme peníze na to, abychom každoročně utratili miliardy za podporu médií.

Probíhá masová migrace z jihu na sever, s níž nic nenaděláme. Existuje masivní tlak, ale nikoliv pomoc pro nejslabší v oblastech nejhůře ovlivněných uprchlickou krizí.

Levice šílí nad vyhlídkou, že by si rodiny ve venkovských oblastech mohly dovolit auto dost velké pro celou rodinu.

Růst v Dánsku je zabitý jako skoba ve zdi. Děláme vše, co je v našich silách, abychom zničili svou konkurenceschopnost, ale přesto se divíme, když se nám to povede.

Asi 100 000 Východoevropanů se stará o úkoly, s nimiž není možno Dány otravovat. Současně existuje 800 000 Dánů v produktivním věku závislých na sociálních dávkách.

Ve veřejném sektoru je 800 000 zaměstnanců. Stejný počet lidí ze systému žije. Je tu 1,2 milionu důchodců. Ale je jen 1,6 milionu lidí v soukromém sektoru, kteří to vše musejí zaplatit.

Aktivační programy veřejných prací stojí ročně něco mezi 15 - 30 miliardami korun, ale nevytvářejí žádná pracovní místa.

Lékaři a sestry stráví až polovinu pracovní doby vyplňováním hlášení - která jsou sotva k něčemu využívána. Na druhé straně máme seznamy čekajících na ošetření a pacienty, kteří spí na chodbách.

Město Kodaň má komunikační personál v počtu několika set, zatímco existují seznamy čekatelů v institucích zabývajících se každodenním provozem a nedostatek učitelů.

Hranice se Švédskem je uzavřena a platíme pohraniční kontroly. Hranice s Německem musí být také hlídána, a za to platíme rovněž. Oslavovaná dánská obchodní prozíravost v plném proudu.

Právě jsme schválili nejdražší rozpočet všech dob. Bude placen největší světovou daňovou zátěží. Přesto si ještě musíme vypůjčit 60 miliard korun v zahraničí a snížit důchody, aby rozpočet fungoval.

Pokud si někdo stěžuje, hned mu řeknou, že Dánsko je nejšťastnější a nejlepší země na světě. Ačkoliv 12 % dospělých polyká psychofarmaka a sebevražednost patří k nejvyšším na světě.

Parlament takřka jednohlasně schválil "energetickou reformu", která stojí obyvatele dalších osm miliard korun na daních každý rok. Produkci skleníkových plynů ve skutečnosti nijak nesníží, ale všechny ty větrníky jistě vypadají pěkně.

Odbory 3F něco nebo někoho chrání (je poněkud nejasné, co nebo koho) blokádou firem a restaurací, s výsledkem v podobě mizení pracovních míst do zahraničí. Mnozí jejich příkladné úsilí chválí.

Parlament schválil "zákon o svobodě od informací", takže obyvatelé už nemohou mít plný vhled do politického procesu. Agentury a ministerstva využívají zákona ke krytí svých omylů a přehmatů.

Daňová agentura Skat vyplýtvala čtyři miliardy korun za systém elektronického výběru, který je neuvěřitelně špatně naplánovaný a zakoupený. Chytrý obchodník agenturu natáhne s pár fotokopiemi o devět miliard korun. Nikdo za to nenese odpovědnost a mezitím agentura jde po živnostnících a malých firmách.

Železniční společnost DSB plýtvá nespočetnými miliony za vlak IC4 Rejsekort, který je provozován ve Švédsku i na jiných místech. Navzdory masivním vládním dotacím vyjde jízdenka dráže, než letenka. A dokonce ani nejezdí na čas.

Muž je pokutován za čištění kanálu. Další za to, že kameny kolem jeho táborového ohně nejsou otočeny správným směrem. Třetí musí strhnout svou kůlnu, protože je o jeden metr čtvereční větší.

Skat a bezpečnostní služba PET zhruba ve stejné době přiznávají, že si déle než deset let ilegálně vyměňovaly citlivé informace. Ministr spravedlnosti s tím odmítá cokoliv dělat a využívá "zákona o svobodě od informací", aby celou věc zametl pod koberec.

Daně z nemovitostí vyrostly raketovým tempem. Skat připouští, že až 85 % jeho odhadů ceny je ilegálně vysokých a tedy vede k předepsání příliš vysoké daně. Ale odmítá peníze vrátit. Parlament schválil zvláštní zákon, podle nějž si vlastníci nemají právo stěžovat, ani pohnat Skat před soud kvůli kompenzaci.

Festival v Roskilde úspěšně vyvlastnil půdu místního farmáře, protože návštěvníci potřebují tábor. Muž dostane odškodné odpovídající zhruba jedné čtvrtině tržní ceny.

Tabloid Ekstra Bladet nám může říci, že auto prince Henrika bylo zaparkováno před swingers klubem, když byl na promítání, ale dánský tisk čekal pět dní, než přinesl zprávu o systematických útocích v Kolíně nad Rýnem.

Policie sděluje médiím, že už se nenamáhá s vyšetřováním vloupání, při nichž bylo odcizeno méně než 10 000 korun. Zdá se, že ji nijak neznepokojuje, že je Dánsko na samé špici EU v počtu vloupání.

Kamery kontrolující rychlost jsou systematicky umisťovány tam, kde přinesou eráru největší výnos, místo tam, kde by nejvíce zvýšily dopravní bezpečnost.

Téměř deset let v řadě je Kodaň v přestavbě a rozkopána od jednoho konce k druhému.

Násilí a sociální kontrola jsou součástí každodenního života v mnoha přistěhovaleckých komunitách. Hovoříme o tom. Ale nic neděláme.

Policie tvrdí, že nemůže reagovat na všechny zprávy, ale když vezmete věci do svých rukou, jdete do vězení.

Přistěhovalí mladíci zmlátí mladý pár k nepoznání řetězy z kola. Jejich trest dvouměsíčního vězení skončí dříve, než se pár uzdraví, a nedošlo k vyplacení náhrady.

Cizinec shodí přítelkyni z balkónu a získá místo v televizi u proslulého kuchaře Clause Meyera. Přítelkyně přežije, ale je zohyzděna a má vážné psychologické trauma. Nikdo jí nepomůže.

A mohl bych pokračovat dál a dál.

Proč si nemůžeme navzájem pomoci k tomu, aby věci fungovaly?

Jsem zarmoucen. Dánsko už není tou zemí, kterou jsem miloval, když jsem byl mladý.

Zdroj v dánštině: ZDE

0
Vytisknout
10421

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2016