Maďarsko vězní těhotné ženy, děti, invalidy. Že hledají azyl. Proč?

2. 12. 2015

čas čtení 3 minuty

V řijnu 2015 dostala organizace Human Rights Watch přístup do pěti vazebních středisek a do dvou otevřených přijímacích center pro imigranty v Maďarsku. Ve dvou vazebních střediscích jsou zadržováni žadatelé o azyl čekající na rozhodnutí o svých žádostech. Ve třech dalších jsou vězněni odmítnutí žadatelé o azyl a lidé odsouzení za neregulérní pokus překročit hranici. Všichni čekají na deportaci do svých zemí původu nebo do tranzitních zemí.

"Lidé hledající ochranu v Evropě nemohou být vězněni v Maďarsku, pokud není jejich zadržování ospravedlněno výjimečnými okolnostmi," varuje Human Rights Watch. "Maďarsko by mělo okamžitě propustit zranitelné lidi, včetně rodin s dětmi, děti bez doprovodu rodičů, invalidy a lidi čekající na deportaci, kteří nemohou být v rozumné době deportováni."

Podle předpisů Úřadu OSN pro uprchlíky je zjevné, že zadržování žadatelů o azyl musí být jen výjimečným opatřením. Příslušníci zranitelných skupin nemají být vězněni. HRW zjistila, že někteří žadatelé o azyl jsou vězněni až 45 dnů. Mnoho lidí uvedlo, že jim nebylo dáno žádné vysvětlení, proč jsou zadržováni, jiní byli posláni do otevřených recepčních středisek a zase jiným bylo dovoleno cestovat do jiných evropských zemí.

Těhotné ženy, děti s doprovodem a bez doprovodu dospělých a invalidé jsou vězněni po dlouhá období a ženy a rodiny s malými dětmi v některých případech jsou zadržovány v přítomnosti jim neznámých mužů.

Maďarská vláda v červenci a v září 2015 změnila své zákony tak, že nyní brání žadatelům o azyl žádat o ochranu. Podle změněných zákonů je trestným činem, za nějž je trest až osm let vězení, vstoupit do země mimo oficiální pohraniční přechody. Maďarsko vyhlásilo Srbsko bezpečnou třetí zemí a lidé, kteří přicházejí ze Srbska, jsou tam vraceni. Osobám, odsouzeným za "trestný čin" vstupu do Maďarska, je zakazován vstup do Maďarska na rok až tři roky a maďarský imigrační úřad to může rozšířit na zákaz vstupu do celé Evropské unie.

"Uniknete smrti a skončíte tady ve vězení," řekla padesátiletá Syřanka. "Nejsme zločinci, jen se chceme spojit se svými rodinami."

Human Rights Watch se setkala s několika žadateli o azyl, kteří byli do Maďarska vráceni podle předpisu Dublin III z Rakouska, Německa a ze Slovenska. Ten předpis umožňuje členským zemím EU vracet žadatele o azyl do první země EU v níž přijeli. Tito lidé byli navráceni do Maďarska, přestože tam neexistuje možnost žádat o azyl a Maďarsko zavedlo nezákonný pohraniční režim.

Státy Evropské unie nesmějí deportovat žadatele o azyl do Maďarska, dokud nezmění své zákony a svou praxi a nezajistí smyslupný přístup k azylu, ukončí neoprávněné zadržování žadatelů o azyl a dokud nezavede procedury pro určování věku dětí, které budou splňovat mezinárodní lidskoprávní normy na ochranu zranitelných lidí.

Dne 23. září 2015 zahájila Evropská komise 40 řízení proti členským zemím EU, včetně dvou proti Maďarsku, za to, že "nerealizuje plně zákony společného evropského azylového systému." 6. října 2015 zaslala Evropská komise oficiální oznámení, že zahajuje proti Maďarsku řízení za porušování předpisů EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5916

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2015