Rozhovor Britských listů 34:

Česko jako "vzdorný žáček" Západu?

4. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta



O současných vzdorných postojích většinové české společnosti vůči západní kultuře a civilizaci hovoří v tomto rozhovoru Britských listů Jan Čulík s politologem Ondřejem Slačálkem. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od 4. prosince 2015.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Experiment s "koránem"

6. 12. 2015

čas čtení 4 minuty

Mnozí kritizují islám jako agresivní náboženství. Ale co křesťanství? Dva holandští novináři vzali bibli, dali na ni obálku z koránu a citovali z ní lidem na ulici ty nejkrutější a nejbigotnější pasáže. Jak na to kolemjdoucí reagovali? Od pátku 4. prosince toto video zhlédlo na YouTube více než milion lidí. Krutých a násilných pasáží v Koránu je 532. V bibli je krutých a násilných pasáží 1318. Ovšem bible je rozsáhlejší kniha než korán. Krutosti je v ní ale víc.

Zdroj ZDE

Český překlad:

Od nedávných událostí v Paříži a v důsledku asociace mezi Isis a islámem se muslimská víra neustále kritizuje. Muslimové jsou obviňování, že jejich náboženství nemá místo v západní kultuře. To nás vedlo k zamyšlení: A co křesťanství, náboženství, které naši kulturu ovlivnilo obrovskou měrou?

"Žena by se měla učit v mlčení a v plné podřízenosti."

Podle celé této bible ḿusí být žena v podřízenosti.

Pro tento experiment jsme si koupili bibli a zakamuflovali jsme ji jako Svatý korán. Pak jsme zdůraznili dva šokující verše, které jsou ve velkém kontrastu s našimi západními normami a hodnotami. Podívejme se, co se stane, když přečeme tyto pasáže z bible lidem na ulici a budeme jim předstírat, že jsou z koránu.

"Pokud odmítnete mé příkazy a budete odporovat mým zákonům, budete pojídat maso vlastních synů a maso svých vlastních dcer."

Britové ukázali své pohrdání útočníkovi:

"Ty, kámo, žádný muslim nejsi!"

6. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Britové projevili na sociálních sítích své pohrdání násilnému útočníku, který v sobotu večer na stanici metra v londýnském Leytonstonu pobodal nožem tři lidi a vykřikl přitom: "To je za Sýrii!"

Na videozáznamu situace po útoku útočník leží na zemi, kde ho drží policie, a kolemjdoucí na něho vykřikne: "Ty, kámo, žádný muslim nejsi!" Jeden z policistů, kteří útočníka neutralizovali, byl muslim.

Ta věta se okamžitě virálně rozšířila po sociálních sítích. Jejich uživatelé píší, že je to perfektní reakce na pokusy šířit v Londýně teror a nenávist.

HRW:

Babiš: "Nemůžeme přece ve jménu humanity kontinent zahubit." Takže raději zahubíme svou humanitu?

6. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Když Babiš vyzývá uprchlíky, aby se nesnažili dostat do Evropy, ale "bojovali proti teroristům ve své vlastní zemi", od něho to opravdu sedí. Vždyť je Babiš slavným válečným hrdinou, že? poznamenává ironicky Andrew Stroehlein.

Válečný hrdina Babiš (=ironie) vyzývá uprchlíky, aby "bojovali proti teroristům a nechodili do Evropy"

Proč šíří Babiš nesmysly? A proč je novináři nekorigují?

6. 12. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Je trestuhodné, že ve svém rozhovoru pro Novinky s Janem Rovenským Andrej Babiš znovu šířil některé nesmysly o uprchlících, které kolují po České republice bez korekce. Často tu jako Kassandra, kterou nikdo neposlouchá, píšeme, že novinářská práce nemůže spočívat v tom, že sdělovací prostředek zveřejní, tak, jako běžně dělají např. Parlamentní listy, bez korekce každou blbost, protože je to prý "názor".  Jenže zpochybňující "názor" ovšem nemůžete mít na stoprocentně prokázaná fakta. Jestliže   zveřejňujete "názory", že 2+2=5, nebo že na planetě Zemi neexistují veverky, nebo že nejsou klobouky, případně že jsme všichni řízení zelenými mužíčky z Marsu, soudný člověk vás asi nebude brát zrovna vážně.

Je pozoruhodné, že interviewující redaktor Novinek Jan Rovenský Babišovy nesmysly nekorigoval.

Je možné, že by Babiš nevěděl, že šíří blbosti? Je možné, že by místopředseda vlády ČR byl tak špatně informován? Nebo že by lhal záměrně, prostě jen proto, aby z politických důvodů lidi strašil?

První nesmysl, neustále opakovaný v českém prostředí, je tento Babišův výrok:

"Je rozhodně divné, že do Evropy míří samí mladí muži, místo aby ve své zemi bojovali proti teroristům. To nejsou typičtí uprchlíci."

Babišovi - a Rovenskému - by trvalo asi vteřinu, aby zjistili na stránkách UNHCR ZDE, že:

The Economist:

Polsko a za ním v závěsu ostatní visegrádské země ohrožují sebe i Evropskou unii

5. 12. 2015

čas čtení 6 minut

Nová polská vláda začala strašně

Visegrádská skupina nemá dostatečné množství hlasů na to, aby zablokovala rozhodnutí Evropské komise, ale pokud se stane Visegrádská skupina baštou antiliberalismu, mezi Evropou Východu a Západu vznikne propast.

Výhodou demokracie je, že voliči mohou vykopnout vládu, aniž by poškodili stát. Jenže někdy nové vládě nestačí odstranit starou vládu z pódia, ale začne bourat i samotné jeviště. To hrozí nyní v Polsku. Populistická strana Právo a spravedlnost, která se teď dostala k moci po osmi letech v opozici, spěšně a razantně mění Polsko. Porušila ústavu tím, že nahradila soudce jmenované předchozí vládou do ústavního soudu, jmenovala politicky zaujaté jedince do čela výzvědných služeb, provádí čistky státních úředníků a ruší polské závazky vůči Evropské unii. Když byla strana Právo a spravedlnost u moci před osmi lety, její funkční období bylo charakterizováno výstřední, často měněnou politickou strategií a nacionalistickou paranoiou: od té doby se nijak nezměnila.

Polsko je důležité. Je ukovením středovýchodní Evropy, je to největší země tohoto regionu a daleko největší ekonomika. Jeho stabilita, prosperita a proevropská orientace mu získala respekt a diplomatickou autoritu. Pokud s tím chce strana Právo a spravedlnost skoncovat, dělá to dobře. Šéf strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski obdivuje maďarského premiéra Viktora Orbána, které podporuje vznik "neliberální demokracie". Strana Právo a spravedlnost podniká první kroky tímtéž směrem. A Evropská unie, oslabená krizí, není schopna tomu čelit.

Polsko chce na svém území rozmístit jaderné zbraně

6. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Náměstek polského ministra obrany Tomasz Szatkowski uvedl, že jeho ministerstvo interně jedná o tom, zda požádat NATO o rozmístění jaderných zbraní na polském území, k posílení své obranyschopnosti. Z 28 členských zemí NATO mají jaderné zbraně jen USA, Británie a Francie, avšak jen USA poskytly v minulosti jaderné zbraně k rozmístění na území jiných států. Jaderné zbraně z USA byly v rámci tohoto programu rozmístěny v Belgii, v Německu, v Itálii, v Holandsku a v Turecku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Minute cake #62

6. 12. 2015 / Ema Čulík

čas čtení < 1 minuta



Minute cake je projekt, který zkoumá život filmu v rámci internetové kultury a sociálních sítí. Jedna minuta se vyložené hodí pro krátkou pozornost, pomíjivý, prchavý filmový zážitek. Každých pár dnů se objeví nový klip. Osobní, demokratické video, s touhou zaznamenávat krásu a smysl.

glasgowmela.com

Americká poslankyně z Nevady

Žádná americká rodina nebude v bezpečí bez domácí jaderné zbraně :)

6. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Americká republikánská poslankyně Michele Fiore z Nevady umístila na svou facebookovou stránku vánoční blahopřání s fotografií těžce vyzbrojených příslušníků celé své rodiny, včetně dětí.

Kdyby to udělali muslimové, považovalo by se to za islamistickou radikalizaci nezletilých osob... Zdroj: ZDE

Ačkoliv to zní cynicky, je třeba brát Asadovo zabíjení civilistů v kontextu syrského konfliktu

5. 12. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 11 minut

Taktéž se domnívám, že Michal Kubal rozhovor se syrským prezidentem jednoduše nezvládl; myslím si, že mu to jeho schopnosti prostě nedovolují. Marná sláva, opět se ukázalo, že Česká televize prostě nemá kvalitní novináře, které by vysoce kontroverzní postavu světové politiky jaksepatří „pogrilovali“ jako například editor pro Blízký východ z BBC Jeremy Bowen ZDE. Jestliže Bowen osobně hovořil s řadou Syřanů prchajících před válkou a citoval z jejich svědectví, Kubal takové zkušenosti nemá. Bowen se taktéž nedal opít rohlíkem Asadovou image „milého, zakřiknutého člověka“ a dával mu skutečně tvrdé otázky na tělo, kdy citoval poznatky různých lidskoprávních těles o zločinech Asadových vojsk. Tomu se Kubal ovšem elegantně vyhnul.

FBI vyšetřuje masakr jako možný akt terorismu, o napojení na Dáiš nemá důkazy

Motivy vraždění v San Bernardinu zůstávají stále nejasné

5. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Motivy vraždění Tashfeen Malikové a jejího manžela Syeda Rizwana Farooka zůstávají nadále nejasné. Ačkoliv masová vražedkyně publikovala na svém facebookovém profilu v den střelby v komunitním centru kalifornského San Bernardina zprávu, v níž se údajně přihlásila k Dáiš, podle dalších informací ji později zase smazala. Žádné vazby na Dáiš zatím nebyly zjištěny. Vraždění probíhalo v místě, kde byl Farook zaměstnán. 13 ze 14 obětí byli jeho kolegové. Podle výpovědi svědků došlo během posledních týdnů k hádkám mezi Farookem a jedním z kolegů, publikujícím na téma islámu a džihádu na svém blogu. Vraždící pár po sobě zanechal šestiměsíční dceru. Farookova rodina jeho zločin odsoudila.

Minute cake #63

6. 12. 2015 / Ema Čulík

čas čtení < 1 minuta



Minute cake je projekt, který zkoumá život filmu v rámci internetové kultury a sociálních sítí. Jedna minuta se vyložené hodí pro krátkou pozornost, pomíjivý, prchavý filmový zážitek. Každých pár dnů se objeví nový klip. Osobní, demokratické video, s touhou zaznamenávat krásu a smysl.

Pravicový bulvární Daily Mail se ve věci bombardování Sýrie postavil na stranu Jeremyho Corbyna

5. 12. 2015

čas čtení 4 minuty

Jsem přesvědčen, že vnitropolitické události minulého týdne výrazně posílily pověst šéfa Labouristické strany Jeremyho Corbyna, píše v pravicovém bulvárním deníku Daily Mail komentátor Peter Oborne:

I když hluboce nesouhlasím s mnoha Corbynovými politickými názory, z debaty o Sýrii vyšel jako muž, který projevil morální odvahu, integritu a zásadovost.

Je pozoruhodné, že po mnoha měsících zesměšňování Corbyna se blairistická frakce v Labouristické straně projevila jako hlupáci, když předpovídali, že labouristé prohrají doplňovací volby v Oldhamu.

V reálném světě, jak se zdá, voliči podporují Labouristickou stranu daleko více než londýnští političtí komentátoři.

Tváří v tvář trpkému nepřátelství od svých vlastních poslanců během středeční parlamentní debaty o Sýrii, Corbyn uhájil své stanovisko. Zdvořile vysvětlil své poctivé pochybnosti o tom, zda je moudré zahájit bombardování Sýrie.

Britský premiér se stal terčem ostré kritiky za svůj protizákonný a nelidský postoj vůči uprchlíkům

5. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

David Cameron byl varován, že nesmí tolerovat týrání uprchlíků utíkajících před vražděním v Sýrii poté, co pochválil kontroverzní žiletkový plot postavený na hranicích Bulharska s Tureckem.

Globální humanitární organizace Oxfam zdůraznila, že je povinností politiků z EU poskytnout bezpečné a právní cesty pro uprchlíky do bezpečí a že je nepřípustné, aby Cameron chválil policejní operaci v Bulharsku, která proti uprchlíkům používá útočných policejních psů.

1000 amerických rabínů podepsalo dopis vítající syrské uprchlíky

5. 12. 2015

čas čtení 3 minuty

Více než 1000 amerických rabínů podepsalo dopis, požadující, aby zvolení činitelé v USA "projevili morální státníctví v rámci amerického programu přijímání uprchlíků".

Czech Deputy Prime Minister Babiš: I agree with President Zeman and his views about the refugees. We cannot kill our continent in the name of humanity

5. 12. 2015

čas čtení 5 minut

Andrej Babiš, Czech Deputy Prime Minister, Czech Finance Secretary, one of the most powerful Central European oligarchs and leader of the "ANO" party, which rules the Czech Republic in a coalition with the Czech Social Democrats, has expressed strong support for the anti-refugee statements made by Czech President Miloš Zeman:

"I do agree with the President's view that there is a connection between immigration and the terrorists. I am convinced that the Islamic State can use the wave of refugees for its purposes. It is certainly strange that only young men come to Europe rather than fighting the terrorists in their own country. These are not typical refugees. It is quite normal that people are afraid, especially since they see that the European Union is incapable of solving the problem. President Zeman holds many very sensible views and I agree with them."

Babiš continued: "I proposed to the Czech government last week that the Czech Republic should join Slovakia in suing the European Union in connection with its attempt to impose the refugee quotas on us. When there is a flood and the immigration wave is a flood, and the water is rising through your house, you must react. We did discuss the statement by the head of the German intelligence services that the majority of the refugees is made up of young men between 16 and 35 years of. That is why I proposed that the Czech Republic should join Slovakia in suing the EU because there is a possibility that Hungary and Poland might also join in.

"Of course the refugee quotas are nonsensical. They are dead. I do not like when the European Union is forcing us to do various things. The European Union cannot work on the basis of the principle that the large countries ignore the small countries and they force them to do things by majority voting. The large countries do not understand that we have a different immigration policy. It is mostly  Ukrainians, Russians and Vietnamese who live in the Czech Republic. Why should the Ukrainians be regarded as  inferior to the Syrians? We are closer to them -  they are Slavs. Of course we want to be a part of Europe. But we do not want to be forced to be silent only because we are being given money. If the EU wants to take away our money and wants to abolish the free movement of people and starts talking about introducing a "mini-Schengen", that is a pathway to hell and towards disintegration."

In response to the proposal that the EU should be accepting around 500 000 refugees per year, directly from the Middle East, Babiš said:

"I can't imagine that at all. I do not know who needs more migrants, we certainly do not need them. And the atmosphere in Germany and Austria has also changed considerably, people there no longer welcome the refugees. The refugees have failed to integrate in Europe, Europe is suffering from immigrant ghettoes, the Brussels borough of Molenbeek has become a centre of terrorism, the French PM says that 10 000 radicals live in France and the German intelligence services say there are 8000 jihadists in Germany. This all is totally frightening. For God's sake, how long do we want to adhere to political correctness?

"Our topmost priority must be to stop the influx of the refugees. It is impossible to accept everyone. We must build a fence which will stretch from the Adriatic to the Baltic. We must expel Greece from the Schengen area because Greece has totally failed. It is only Hungary which has become a true Schengen frontier. We must set up a European frontier guard which will be patrolling the Mediterranean coast. But Europe is impotent and gives Turkey money so that it would take care of the refugees and  act against the people smugglers. This shows how acutely the EU needs to be reformed.

"Turkey is part of the refugee problem. Turkey fails to fulfil its duties as defined by the Geneva conventions. The refugees should seek asylum in the first safe country, which is Turkey. Turkey rejects this and does not even register them. People smuggling is a flourishing business in Turkey, the police does not act against it.

"First of all, Europe must act responsibly towards the Europeans. We cannot kill our continent in the name of humanity. In 2030, there will be more muslims in Brussels than Europeans. I cannot imagine such a situation in the Czech Republic, our people will not accept this. They want the Czechs to be a majority. When they tell us that Czechs and Slovaks emigrated to the West in several waves during the twentieth century, they do not realise that these immigrants were highly educated, could speak Western languages and were beneficial to the Western societies. Now large numbers of illiterate people are coming to Europe, they cannot speak European languages and are unemployable. And it is a big question whether they even want to work. Six billion people would like to live in Germany. Why? Because the German social welfare system is so generous.

"My firms give work to Ukrainian families. We are Slavs so I prefer to help the Ukrainians whose country is also in a crisis. Let anyone employ whom they want to employ but it must be our Czech firms that will decide this. Brussels will not be dictating to us whom to employ."

Source in Czech HERE

Zuckerberg tvrdí, že se svým filantropickým gestem nesnaží vyhnout placení daní

5. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Kritikové reagovali na rozhodnutí Marka Zuckerberga, zakladatele Facebooku, předat při příležitosti narození jeho první dcery postupně 99 procent akcií Facebooku charitativní organizaci, poukazem na to, že prý nejde o filantropické gesto, ale o Zuckerbergův pokus vyhnout se placení daní. Akcie Facebooku totiž Zuckerberg neplánuje převést do charitativní organizace, ale do korporace s ručením omezeným s charitativními cíli. To přináší Zuckerbergovi určité daňové úlevy. Kritikové poukázali na to, že struktura této firmy může umožnit Zuckerbergovi vyhnout se placení daní z prodeje akcií.

Malá prosba pro velkou věc - život

4. 12. 2015

čas čtení 2 minuty


Vážené a milá dámy, vážení a milí pánové, milí přátelé, obracím se na vás s prosbou o pomoc, která může být i malá, ale pomůže velké věci - životu, píše Petra Valentová.

Rozhovor Britských listů 33:

Jsou Syřané a Kurdové "negramoti s holou prdelí"?

27. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta



S kurdsko-syrským podnikatelem Rachidem Khalilem o životě v Sýrii, o syrské demokratické revoluci, o Syřanech v České republice, a o postoji lidí k syrským uprchlíkům hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. listopadu 2015.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Human Rights Watch:

Požadujeme trestní stíhání amerických činitelů, vinných ze zločinů CIA

4. 12. 2015

čas čtení 3 minuty

Je nyní dobře zdokumentováno, že po útocích z 11. září 2001 provozovala americká CIA globální, státem schválený program, v jehož rámci unášela desítky lidí z celého světa, držela je v tajných věznicích - někdy celá léta - anebo je "předala" do různých zemmí a mučila je a jinak s nimi špatně zacházela. Tento program skončil v roce 2009, avšak utajování těchto zločinů pokračuje, píše v úvodu rozsáhlé zprávy o zločinech CIA lidskoprávní organizace Human Rights Watch.

Mnoho osob bylo vězněno CIA v naprosté tmě v celách bez oken, nahých nebo s plenami, po dlouhé týdny nebo měsíce. CIA tyto lidi nutila, aby zaujímali bolestivé stresové pozice, v jejichž důsledku si nemohli lehnout nebo spát po mnoho dní, až mnozí z nich začali halucinovat anebo prosit, aby byli z milosti usmrceni. CIA používala "waterboarding", mučení vodou, a podobné další techniky, jimiž lidem způsobovala téměř úplné udušení nebo utopení, cpala nahé vězně do malých krabic a zabraňovala jim dlouhé měsíce, aby se vykoupali, použili záchoda, anebo si ostříhali nehty či vlasy. "Vypadali jsme jako příšery," řekl jeden vězeň o tom, jak vypadal ve vězení CIA.

Doplňovací volby v Manchesteru potvrdily popularitu Labouristické strany, navzdory internímu konfliktu

4. 12. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Doplňovací volby v Manchesteru navzdory varováním před prohrou v důsledku úprku Labouristické strany doleva drtivou většinou vyhrál labouristický kandidát. Co to znamená?

V Británii zuří od květnových všeobecných voleb vnitřní zákopová válka v Labouristické straně mezi její pravicí a levicí. Labouristé v květnu tvrdě prohráli volby za vedení centristicky levicového předsedy Eda Milibanda, který posléze odstoupil. Ve straně se pak začaly ozývat argumenty, že má-li Labouristická strana kdy vyhrát všeobecné volby, musí se posunout daleko více doprava a v podstatě kopírovat politiku Konzervativní strany tak, jak to činil thatcherovec Tony Blair. Bylo uspořádáno hlasování o novém šéfu Labouristické strany a to neočekávaně vyhrál naprostý levicový outsider Jeremy Corbyn.

Saúdská Arábie popravuje lidi jako na běžícím pásu

4. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Palestinský umělec a básník Ashraf Fayadh byl v Saúdské Arábii odsouzen k smrti za "odpadlictví" od víry. Tři mladí šiitští muslimové, zatčení, když byli nezletilí, byli odsouzeni k popravě stětím. Saúdský tisk informuje o bezprostředních přípravách k popravám více než 50 lidí.

Zvýšení počtu poprav v Saúdské Arábii vyvolává mezinárodní znepokojení.

Drsné porušování lidských práv v Saúdské Arábii je v centru mezinárodní pozornosti od ledna, kdy liberální blogger Raif Badawi byl podroben bičování za to, že údajně "urazil islám".

Letos bylo v Saúdské Arábii popraveno více než 150 osob. Je to nejvyšší počet za posledních dvacet let. Desítky lidí byly popraveny za nenásilné trestní činy, jako například držení drog. Mnohé soudní procesy s nimi byly nespravedlivé.

Letos v lednu nahradil v Saúdské Arábii svého liberálnějšího bratra krále Abdullaha král Salman a začal provozovat razantnější zahraniční politiku. V březnu začala Saúdská Arábie bombardovat v Jemenu vzbouřence z kmene Houthi. Při bombardování zahynuly tisíce civilistů.

Nejběžnější formou popravy v Saúdské Arábii je stětí mečem. Popravy se konají na veřejnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bývalý gruzínský prezident Saakašvili byl zbaven gruzínského občanství

4. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Prezident Giorgi Margvelašvili podepsal 4. prosince dekret, jímž zrušil gruzínské občanství svého předchůdce Mikheila Saakašviliho, který je nyní guvernérem regionu Oděsa na Ukrajině.

Prezidentský úřad uvedl, že Saakašviliho občanství a občanství několika dalších Gruzínců bylo tímto dekretem zrušeno, protože se stali občany jiných zemí.

Je to Cameron, ne Corbyn, kdo napomáhá teroristům

4. 12. 2015

čas čtení 6 minut

Argumentace premiéra Davida Camerona v Dolní sněmovně, když žádal poslance o svolení bombardovat Sýrii, nebyla založena na žádné nové ani souvislé strategii. Jak na to on sám poukázal, jen sleduje logiku předchozího hlasování o bombardování Iráku. Stejně jako Tony Blair před invazí do Iráku r. 2003 musel nyní i Cameron spoléhat na skandalizování svých oponentů, strašení veřejnosti a šíření pochybných výzvědných informací, píše konzervativní komentátor Simon Jenkins v deníku Guardian.

Nic neochromilo premiérovu důvěryhodnost ve středu v Dolní sněmovně jako jeho odmítnutí jednoduše a rychle odvolat svou pomluvu, že jeho oponenti "sympatizují s teroristy". Naznačovalo to, že Cameron byl tak nervózní, že nemá přesvědčivou argumentaci, že nebyl ochoten ustoupit ani o píď. Zároveň se tím vystavil obdobné argumentaci vůči němu samotnému, že totiž jeho systematické zneužívání politiky strachu z Camerona dělá "užitečného idiota" terorismu.

Britská "posedlost" mezinárodním významem a prestiží

4. 12. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut


Jak poznamenává Jan Čulík, Británie je dnes "posedlá" nálety na Sýrii ZDE. Nejde ovšem o věc zcela iracionální, ale o běžný proces, který na individuální úrovni známe jako "keeping up with the Joneses". Rusko přes všechny řeči o mezinárodní "koalici" dělá od září vše proto, aby Západ ze Sýrie i z Iráku zcela vytlačilo. A to včetně ozbrojené hrozby zasahující od počátku intervence zejména britské letectvo účastnící se mise s platným mezinárodním mandátem v Iráku. Tato hrozba se dále vyhrotila rozmístěním ruského systému S-400 ZDE. Kvůli britskému strategickému partnerství s Francií a Hollandovu sebevražednému trvání na "koalici" - v intenzívní debatě s Američany dali Francouzi najevo, že kvůli Rusům obešli NATO, což bylo starostlivě zaznamenáno - se v britské politické debatě toto téma z diplomatických důvodů nevytahuje, ačkoliv je v ní nepochybně implicitně přítomno a např. reakce premiéra Camerona na debatu v parlamentu byla více než výmluvná. Obama zahájil strategický ústup z Blízkého východu, Hollande ustupuje z vnitropolitických důvodů - body u francouzské veřejnosti sbírá ultrapravicová Národní fronta, která sbližování s Rusy nehledě na možné následky prosazuje již velmi dlouho. 

Ale britské elity se odmítají vzdát samostatné politiky na Blízkém východě. 

V intenzivní britské debatě o tom, zda bombardovat Sýrii, nezaznělo slovo "Rusko" ani jednou

4. 12. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Oceňuji pokus Karla Dolejšího dát pochybné rozhodnutí britského parlamentu bombardovat Sýrii do souvislosti s expanzí ruské politiky do Sýrie, ale obávám se, že Karel Dolejší opravdu přeceňuje strategické schopnosti a mezinárodní obzor britských politiků. Z ČR se to možná tak nejeví, ale z Británie je Rusko po čertech daleko. Během debaty o tom, zda bombardovat Sýrii, nebylo zmíněno Rusko ani jednou. Argumenty z diskuse v Chatham House, o nichž se zmiňuje Karel Dolejší, v Dolní sněmovně ani nikde jinde nezazněly. Celá diskuse byla zarámována čistě vnitropolitickou posedlostí.  Obávám se, že jde o infantilní reakci nedospělých britských politiků "udělat po pařížských útocích něco". Kromě tohoto bombastického něco, které, jak všichni přiznávají, nebude mít vojensky vůbec žádný význam, nemá Británie vůči Sýrii a Blízkému východu vůbec žádnou strategii. Tedy ani strategii vůči ruské expanzi. Bohužel. Přitom ruská zahraniční politika na Blízkém východě samozřejmě vražedná a nebezpečná je. Jenže bombardování cílů hrstkou britských letadel, cílů, které už stejně bombardují Američané, zrovna efektivní protiruskou strategií v Sýri tedy asi není.

Problém Bašara Asada a Islámského státu je samozřejmě nutno razantně řešit. Cameronovo infantilní rozhodnutí "bombardovat Sýrii" svými asi pěti letadly, k němuž z emocionálních důvodů přidali v Dolní sněmovně zvlášť hloupí poslanci, je však jen signálem absolutní bezradnosti této "teenagerovské" britské vlády (Cameron i ministr financí Osborne mi a mnoha lidem silně připomínají čtrnáctileté kluky ze zazobaného milionářského prostředí, kteří nikdy nic nepoznali a ničemu nerozumějí) a naprosté absence jakékoliv   efektivní strategie.

Upozorňuji také, že tentokrát varují před nesmyslnou politikou bombardování Sýrie v Británii i některé pravicové sdělovací prostředky. Ani v nich nezaznělo jediné slovo o možném ruském nebezpečí.

Debata o britském rozhodnutí zahájit nálety na Sýrii v Chatham House

4. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta


Debaty o britských náletech v Sýrii, jejíž záznam si můžete poslechnout ZDE (v angličtině), se zúčastnili tři blízkovýchodní experti thinktanku Chatham House - Neil Quilliam, Sanam Vakilová a Ghadi Sary. Vysvětlují v ní široké souvislosti kontroverzního rozhodnutí, včetně potřeby čelit ruskému a íránskému vlivu v regionu.

Co zažili a co si myslí syrští uprchlíci?

3. 12. 2015

čas čtení 5 minut



Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung provedlo vůbec první průzkum veřejného mínění mezi syrskými uprchlíky v Evropě.
Mezi 24. zářím 2015 a 2. říjnem 2015 bylo vyslechnuto 889 Syřanů žijících v Německu.
Zde jsou výsledky. Materiál přeložil Marek Pavka.


Bylo území, na němž jste v Sýrii žili, ostřelováno?
Ano – 88 %.
Ne –  12 %.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

MAAE k Íránu, aneb Políček Obamovi na rozloučenou

4. 12. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


Ve středu zveřejněná zpráva rady guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) ZDE (pdf) představuje po informacích, že obtížně dosažená "průlomová" Obamova dohoda s Íránem není právně závazná a Teherán ji dokonce ani nepodepsal ZDE, další políček projektu "dědictví, aneb" amerického prezidenta. Organizace OSN zodpovědná za kontrolu dodržování Smlouvy o nešíření jaderných zbraní totiž konstatuje, že podezřelé íránské aktivity směřující k vývoji jaderné zbraně, které MAAE zaznamenává od roku 2002, zčásti pokračovaly přinejmenším do roku 2009 a nejasnosti kolem nich dále trvají - navzdory existenci humbuku kolem letošní mezinárodní dohody.

Takový milý člověk, ten Asad...

ČT v roli užitečného idiota

3. 12. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Velká událost se stala. Syrský diktátor Bašár Asad dal ČT interview. Titulky v českých médiích od té doby v podstatě papouškují slova člověka, který se podle hodnověrných důkazů neštítí shazovat barelové bomby na civilní obyvatelstvo v oblastech, které jeho armáda nemá pod kontrolou. A reportér, ohromený tím, že se mohl setkat s despotou, míní, že je to takový milý, zakřiknutý člověk. Zakřiknutý člověk použil veřejnoprávní televizi jedné malé evropské země k tomu, aby formou slabikářové propagandy poslal zprávu na západ i domů. To je snad zlý sen. ČT nikdy nebude BBC, copak se ale musí chovat tak třeskutě provinčně?

O zvláštním zvyku střílet lidi

Obama: tohle se neděje nikde na světě

3. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Těsně poté, kdy v pomatený střelec zavraždil tři lidi na klinice plánovaného rodičovství v Colorado Springs, čtrnáct lidí bylo zavražděno a dalších minimálně 17 zraněno po organizovaném útoku tří maskovaných střelců v kalifornském San Bernardinu.  K dalšímu otřesnému aktu násilí se vyjádřil prezident Barack Obama. Uvedl, že podobný vzor (užívání střelných zbraní k masovému zabíjení) není kromě USA patrný nikde jinde na světě. Opět vyzval k omezení benevolnetního přístupu ke zbraním v USA.

Pachatelé byli po několika hodinách na útěku nalezeni policií, jeden byl v přestřelce zastřelen a jeden pravděpodobně zraněn, další byl policií pronásledován. Motiv jejich vraždění není doposud znám.

Více v angličtině na portálech CNN ZDE a NY Times ZDE

V Bangladéši je stoupající hladinou moře ohroženo 18 milionů lidí

Marshallovy ostrovy postupně pohlcuje moře

3. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Zatímco v Paříži probíhá konference zástupců největších průmyslových mocností o dohodě na řešení klimatické krize, obyvatelé Marshallových ostrovů v Indickém oceánu vedou svůj každodenní zoufalý boj, který nemohou vyhrát. "Nemá smysl jet do Paříže a vrátit se s oznámením ve smyslu 'během pár let bude vaše země pod hladinou moře'," říká Tony A. deBrum, ministr zahraničí Marshallových ostrovů. V Paříži se snaží přesvědčit světové mocnosti o jejich odpovědnosti za situaci, v níž se obyvatelé jeho země, stejně jako řady dalších oblastí na Zemi, které jsou ohroženy stoupající hladinou moře.

Nejen v ČR jsou politikové idioti

Británie zcela posedlá irelevantní otázkou bombardování Sýrie

3. 12. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Podobně jako v České republice převládla zcela irelevantní vlna hysterické nenávisti a strachu vůči neexistujím uprchlíkům, Velká Británie byla za přibližně poslední týden posedlá zcela irelevantní debatou o tom, zda bombardovat či nebombardovat ISIS v Sýrii. Ve středu se konala v Dolní sněmovně desetihodinová debata, v jejímž závěru drtivá většina poslanců hlasovala pro bombardování Sýrie - a ve čtvrtek ráno už Británie Sýrii bombarduje.

Bohužel, toto je tak minimální zpráva, že to na situaci v Sýrii nemůže mít vůbec žádný vliv a britští politikové se tu zachovali jak malí jardové. (Jak ve středu informovala BBC, média v Sýrii zprávu o tom, že se Británie chystá bombardovat, vůbec nepřinesla, přijde jim to zcela irelevantní.) Velmi znepokojující byla matoucí argumentace, jejímž představitelem byl především v závěru debaty britský pravicový labourista Hilary Benn. Argumentoval, zavádějícím způsobem, že ISIS je fašismus a Británie a britští labouristé vždycky bojovali proti fašismu a fašismus je nutno zničit.

Podaří se v Palestině to, co se podařilo v Severním Irsku, Baskicku, Bosně?

Na konci spirály nenávisti a násilí je vždy temno

3. 12. 2015 / Kryštof Kozák

čas čtení 3 minuty

Adventní čas by měl být časem naděje, což by měli chápat především příznivci tradičních křesťanských hodnot. Bohužel to však podle stále častějších nenávistných výroků všude kolem nás vypadá, že nás naděje spíš opouští. Nenávist je však přesně ta emoce, kterou si přejí vyvolávat extremisté všeho druhu. Proč? Protože nenávist je nutnou podmínkou pro roztáčení spirály násilí, které vyprodukuje jen další nenávist. Jde z tohoto bludného kruhu vůbec nějak vystoupit?

Zuckerberg zpochybnil, že lze sociálně ospravedlnit astronomické bohatství

Vlastnit příliš je chucpe

3. 12. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku a člověk, jemuž globální úspěch této sociální sítě přinesl obrovský finanční zisk, se v dopise své novorozené dceři zavázal, že věnuje 99 % akcí této firmy na charitativní účely. Můžeme spekulovat o tom, kolik z toho skutečně doputuje k potřebným. Nicméně samotný fakt, že se někdo zřekne tak obrovského bohatství ve prospěch společnosti je výzvou všem lidem, kteří disponují bohatstvím mnohonásobně převyšujícím i ty nejsmělejší a nejbizarnější potřeby, které člověk může mít.

Projev zdravé občanské společnosti

3. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Zatímco v ČR vzrůstají nenávistné tendence, prezident zpívá během oslav státního svátku hymnu s fašistou a v lidovém hlasování o nejoblíbenější hudební počin vítězí xenofobie zabalená do výstavního nevkusu, jaký jen může místní popkultura vyprodukovat, v zemích s vyspělou občanskou společností existují dlouhodobě iniciativy, které si naopak berou za cíl tupou, předpojatou nenávist potírat a vystupovat aktivně proti ní. Koalice Stop the War, která vznikla během událostí následujících po 11. 9. 2001, má v současnosti ideového stoupence na postu šéfa labouristů. Pokud česká společnost nebude vytvářet aktivní rezistenci vůči fašizujícím tendencím, stanou se tyto normou...

Bodláky Václava Duška

Chlapů ubylo

3. 12. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Není levé, co je pravé a není pravé, co je levé. Omyl, levost a pravost se u nás stírá, a někdy si vypomáháme levostředem a pravostředem a levopravem a pravolevem i tupolevem. Husitská bojová lest je v nás zakořeněna staletí. A doba pobělohorská v nás vytvořila silné geny korouhviček - jednou doleva, jednou doprava, podle muziky, podle doby, módy, potřeby, mezinárodního klimatu i různých klimakterických období. Kdo se zapletl do osidel klientely oboustranně prospěšného prorůstání politické moci s privátními ekonomickými interesy, toho za trest postihuje zhoubná choroba - profesionální ztráta paměti. Chybí chlapi… Ve světě lží, polopravd a hrubého násilí, jako by zmizeli.

Zdání volby

3. 12. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

čas čtení 5 minut

Čtyřleté volební období? Co s tím má společného volič? Že jednou vhodil do urny svůj hlas, kterým odkazoval na ideály strany, která je už jen svou existencí popírá? Neplní se jen sliby, které reklamní agentury politických stran vykřičely na billboardy? A to jen občas, když je slib splnitelný (zrušíme poplatky u lékaře!!!)? Vždyť je to jen hra. Hra na hlas, hra na zdání demokracie. Ano, člověk se může ozvat, ale je mu to většinou k ničemu. Jako řvaní duší v očistci. Kakofonie zmaru, která přehlušuje sebe samu, takže není slyšet jednotný nebo jednotlivý hlas. Jen změť vřeštění postižených opic. Oplzlé dožadování se pozornosti betonového kvádru politické arogance.

Obstrukce jako další krok pravice do nicoty

2. 12. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

České tzv. pravicové strany, ODS a TOP09, vůbec nereflektují to, že se jim nedaří ani po téměř dvou letech vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL získávat voliče na svou stranu. Jsou stále mnohem méně populární než vládní strany. Hlavní cíl jejich rétoriky, Andrej Babiš a jeho hnutí ANO, naopak ve voličské podpoře spíše roste, rozhodně však neklesá.

Současné obstrukce ve Sněmovně mohou sotva na stranu pravice postavit někoho jiného než lidi už přesvědčené a ty méně přesvědčené, kteří ještě byli odhodláni volit pravici, mohou spíše odradit. V současné situaci by vážně míněné trvalé obstrukce mohly být dobrým argumentem pana Babiše pro předčasné volby, které by i zásluhou neschopnosti pravice nejspíše výrazně vyhrál. Pravici by se po takových volbách mohlo klidně stát, že se do Sněmovny už nedostane.

Evropská unie musí začít jednat, jinak to bude její konec

2. 12. 2015

čas čtení 5 minut

Evropská unie vznikla na troskách druhé světové války a rychle se rozrostla během onoho zázračného třicetiletí hospodářského rozkvětu, které následovalo po té válce, píše Anne Applebaum. Začátkem 21. století byla EU oslavována jako velký symbol mezinárodní spolupráce. Jenže rok 2015 se zřejmě stane rokem, kdy instituce Evropské unie začaly selhávat - kdy svět i samotní Evropané začali EU považovat za slabou a nekompetentní, varuje Anne Applebaum ve Foreign Policy.

Je ironické, že EU se stala obětí vlastního úspěchu. Zakladatelské cíle evropského projektu byly přinést mír válkou zničenému kontinentu, vytvořit společný trh a sjednotit východ a západ. Začátkem 90. let byly tyto cíle víceméně všechny splněny. Avšak půlstoletí míru a prosperity vytvořilo aroganci. Evropa začala být tak stabilní, že se rozhodla, že nepotřebuje mít společnou zahraniční politiku ani obrannou strategii, že může ignorovat nebo absorbovat náklady finančních chyb svých méně odpovědných členů a že se nemusí starat o nefunkční státy na své jižní a východní hranici. Tato rozhodnutí vedla k nejvýraznějším událostem roku 2015: k řecké hospodářské a politické krizi, k nejhorší uprchlické krizi za posledních 70 let, k ruské intervenci v Sýrii, k občanské válce v Sýrii a k pařížským útokům.

Evropská komise zahájila řízení proti 18 státům EU - včetně ČR - za nedodržování azylové politiky

2. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Evropská komise přijala 40 rozhodnutí, kritizujících případy, kdy členské země EU nedodržují právní zásady evropského azylového systému. Mimo jiné zahájila řízení proti 18 členským zemím Evropské unie, včetně České republiky, že neinformovaly EK o přijetí národních opatření k realizaci Předpisů o azylových procedurách (2013/32/EU) a předpisů ohledně dodržování minimálních standardů ochrany pro uprchlíky v členských zemích EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Maďarsko vězní těhotné ženy, děti, invalidy. Že hledají azyl. Proč?

2. 12. 2015

čas čtení 3 minuty

V řijnu 2015 dostala organizace Human Rights Watch přístup do pěti vazebních středisek a do dvou otevřených přijímacích center pro imigranty v Maďarsku. Ve dvou vazebních střediscích jsou zadržováni žadatelé o azyl čekající na rozhodnutí o svých žádostech. Ve třech dalších jsou vězněni odmítnutí žadatelé o azyl a lidé odsouzení za neregulérní pokus překročit hranici. Všichni čekají na deportaci do svých zemí původu nebo do tranzitních zemí.

"Lidé hledající ochranu v Evropě nemohou být vězněni v Maďarsku, pokud není jejich zadržování ospravedlněno výjimečnými okolnostmi," varuje Human Rights Watch. "Maďarsko by mělo okamžitě propustit zranitelné lidi, včetně rodin s dětmi, děti bez doprovodu rodičů, invalidy a lidi čekající na deportaci, kteří nemohou být v rozumné době deportováni."

Podle předpisů Úřadu OSN pro uprchlíky je zjevné, že zadržování žadatelů o azyl musí být jen výjimečným opatřením. Příslušníci zranitelných skupin nemají být vězněni. HRW zjistila, že někteří žadatelé o azyl jsou vězněni až 45 dnů. Mnoho lidí uvedlo, že jim nebylo dáno žádné vysvětlení, proč jsou zadržováni, jiní byli posláni do otevřených recepčních středisek a zase jiným bylo dovoleno cestovat do jiných evropských zemí.

Lékaři bez hranic: Asad bombarduje nemocnici v Homsu

2. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta


Organizace Lékaři bez hranic (MSF) obvinila syrský režim z bombardování jí podporované nemocnice v povstalecké části města Homs. Útok se odehrál méně než dva měsíce poté, co USA údajně omylem bombardovaly jinou nemocnici v afghánském Kunduzu.

Až třetina Rusů je bez práce

2. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta


Agentura Rosstat na základě doporučení Mezinárodní organizace práce přechází k nové metodice vykazování zaměstnanosti. Podle ní mohou být počítáni mezi nezaměstnané i ti, které ruská organizace za ně dosud nepovažovala. V širokém chápání nezaměstnanosti tak může nezaměstnanost vystoupit až zhruba na jednu třetinu. Za ekonomicky neaktivní je třeba podle nové metodiky považovat 24 % mužů a 36 % žen v produktivním věku.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

K čemu se schyluje v eskalující rusko-turecké krizi

2. 12. 2015

čas čtení 5 minut


Sestřelení ruského bombardéru Su-24 tureckou stíhačkou F-16 na syrsko-ruské hranici, kde obě letectva po celé měsíce hrála vysokorychlostní hru na kočku a na myš, zahájilo novou a nebezpečnou fázi v mezinárodní krizi, která již dlouho vařila mírným varem, napsal John Schindler.

Po narození své dcery oznámili Mark Zuckerberg s manželkou, že věnují 99 procent akcií Facebooku charitativním organizacím

2. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

V úterý se Marku Zuckerbergovi a jeho manželce Priscille Chan narodila dcera Max. Zuckerberg oznámil založení charitativní organizace s názvem Chan Zuckerberg Initiative. Zuckerberg a jeho manželka - lékařka - se rozhodli postupně dát charitativní organizaci 99 procent akcií Facebooku, které mají hodnotu asi 45 miliard dolarů.

Účelem Zuckerbergovy charitativní organizace je "prohlubovat lidský potenciál a podporovat rovnost". Spravovat ji bude Zuckerberg sám a do roku 2018 bude mít zřejmě k dispozici až 3 miliardy dolarů.

Zuckerberg se už v minulosti pokoušel o různé charitativní organizace. V roce 2010 dal na zlepšení škol v New Yorku 100 milionů dolarů, avšak projekt byl kritizován, že velká část peněz skončila v kapsách bohatých "poradců".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Další dojmy ze země, jež stále leží v žaludku “mezinárodnímu společenství“

2. 12. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut



Rád bych čtenáře Britských listů seznámil s dalšími postřehy a poznatky či nabytými vědomosti „zvenčí“, jež jsem získal během své expediční cesty po Íránu a poté. Jestliže jsem ve svých předešlých textech k tomuto tématu psal, že Íránci jsou otevření a pohostinní lidé, možná je to i kvůli tomu, že podvědomě cítí, že jejich země se stále nachází v jakési „mezinárodní klatbě", a to přesto, že Teherán se světovými velmocemi podepsal přelomovou smlouvu o íránském jaderném programu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2015

5. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

V listopadu 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 66 931,16  Kč. Příjem z reklamy byl 10 865 Kč.

Zůstatek byl koncem listopadu  2015 149 529,28 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
54603