Systém S-400 v Sýrii: Rusko konflikt dále eskaluje

26. 11. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Ruský protiletadlový a protiraketový systém velkého dosahu S-400 byl dnes rozmístěn v Sýrii, oznámilo odpoledne ministerstvo obrany ZDE. Systém se nachází na letecké základně Hmejmim ZDE. Z té, jak vidno z přiložené mapky, ovládá celý vzdušný prostor nad Kyprem a Libanonem, podstatnou část izraelského a jordánského vzdušného prostoru a velkou část prostoru nad jihovýchodním Tureckem. A samozřejmě je naprosto jasné, že "islámský stát" nedisponuje žádným letectvem.


V dosahu tohoto trvale rozmístěného systému - a tedy jím ohroženy - jsou nyní mj. následující letecké základny: Britská Akrotiri na Kypru ZDE, americký Incirlik v Turecku ZDE, izraelská Ramat David ZDE nebo jordánská Muvafaka Solty ZDE.

Když se na počátku ruské intervence v Sýrii izraelský premiér Netanjahu vydal do Moskvy ZDE, jeho cílem bylo dosáhnout dohody o vzájemné koordinaci aktivit letectva a získat záruku, že Moskva nerozmístí v Sýrii pozemní systémy PVO, které by zasahovaly do izraelského vzdušného prostoru. Druhý bod byl zajištěn tím, že PVO zabezpečovaly ruské námořní systémy S-300F/FM rozmístěné u severovýchodního pobřeží Sýrie. Ty izraelský vzdušný prostor neohrožovaly. To ale nyní již neplatí.

Ruská základna na tureckých hranicích zřízená bez předchozích konzultací byla velkým problémem již před rozmístěním výkonného systému S-400 ZDE. Nyní se tento problém stal akutním. Týká se mnoha hráčů v regionu a nepřímo i řady jiných, včetně NATO.

Místo aby Rusko přestalo s bombardováním civilních cílů alespoň v severní Sýrii u hranic s Tureckem, zničilo turecký humanitární konvoj ZDE a kazetovými bombami zlikvidovalo vesnici, odkud měli pocházet povstalci, kteří zastřelili ruského pilota.

Mezitím Turecko zvažuje další kroky a přisouvá k hranici obrněnou techniku ZDE.

Tzv. "islámský stát" byl vytvořen bývalými zpravodajskými důstojníky Saddáma Husajna ZDE. Irácký režim se postupně posouval od sekularismu k islamismu během války s Íránem. Vojenskými mozky IS jsou Saddámovi důstojníci, z nichž velká část vystudovala v Moskvě ZDE.

Syrský režim strany BAAS proti kolegům z irácké BAAS, kteří vytvořili IS, bojuje jen zřídka, naopak běžně s nimi obchoduje ZDE. Následující video zachycuje konvoj, který islamisté ve středu vypravili z Rakky do Damašku. V tomto týdnu byly vypraveny nejméně tři takové konvoje.

Je zjevné, že politika syrského režimu, stejně jako jeho ruského patrona, nesměřuje ani v nejmenším primárně k porážce "islámského státu". Hlavní protivníci jsou jinde, a Rusko se nyní snaží plošnými útoky na civilní infrastrukturu na povstaleckých územích zničit protiasadovskou opozici, která nemá s IS nic společného. Ovšem vojenská přítomnost Rusů v Sýrii má řadu dalších a důležitějších cílů, než záchranu Asada.

Rozmístění protivzdušné "bubliny" se středem na základně Hmejmim vytváří destabilizující výzvu, se kterou se budou muset všechny ohrožené země v regionu dříve či později vypořádat.

0
Vytisknout
12631

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2015