NATO řeší ruskou základnu na tureckých hranicích

25. 11. 2015

čas čtení 2 minuty


Když Turecko v úterý sestřelilo ruský letoun, NATO čelilo své nejhorší obavě: Přímé konfrontaci s ruskou armádou. Problém jižní hranice NATO je ale mnohem větší, než tento incident. Nová ruská základna hned vedle Turecka představuje pro alianci větší strategickou výzvu, která tím, že byla ignorována, vedla ke střetu, napsal Josh Rogin.


Před několika dny Petr Pavel, předseda vojenského výboru NATO a nejvyšší vojenský poradce generálního tajemníka, varoval před dlouhodobými implikacemi nové ruské letecké základny v syrské Latakíji. Český generál nevěděl, že ruská přítomnost v Sýrii vyvolá tak rychle mezinárodní krizi. Ale již mu bylo známo, že NATO musí připravit důslednou politiku, jak na existenci základny reagovat.

Pavel prohlásil, že základna není zamýšlena jen jako podpora režimu prezidenta Bašára Asada. "Samozřejmě, to je jeden z cílů ruských aktivit na Blízkém východě, nejen podporovat Asadův režim, ale také umístit své síly v oblasti, být zde přítomen a skrze přítomnost vyvíjet určitý vliv," řekl mi Pavel na Halifax International Security Forum.

Základna v Latakíji je podle něj součástí širší ruské politiky navyšovat trvalou vojenskou přítomnost na několika hranicích NATO současně. Tato instalace slouží ruské agendě v Sýrii a současně usiluje o to zabránit NATO v přístupu do této oblasti [zejména ve vzduchu a na moři; Rusko se např. v posledních dnech pokusilo velmi nezdvořilým způsobem nařídit Libanonu a Kypru uzavření jejich vzdušného prostoru; na Kypru se nachází britská letecká základna Akrotiri - KD].

"Existují různé způsoby, jak může NATO reagovat," dodal Pavel. Tváří v tvář ruskému pokusu rozmístit poblíž Turecka kapacity kategorie A2/AD, "nejbrutálnější způsob, jak věc vyřešit... je potlačit je."

Avšak použít vojenské prostředky k potlačení nové ruské chráněné zóny kolem základny by znamenalo vynaložit značné zdroje - a nese to sebou riziko další konfrontace, varoval. Pavel by raději, aby NATO použilo méně "brutálních" nástrojů.

"Můžeme použít různé typy nátlaku počínaje politickým, diplomatickým, ekonomickým a také vojenským v jiných oblastech, místo abychom se snažili prorazit zeď," řekl Pavel.

Pavel předpověděl, že se NATO bude muset kvůli ruské základně v Latakíji brzy sejít. Měl pravdu. Střet mezi Ruskem a Tureckem je destabilizující, ale skutečně destabilizujícím tahem bylo Putinovo rozhodnutí umístit novou základnu, sloužící pro nasazení sil a zabránění v přístupu do prostoru, jen několik kilometrů od země NATO - bez jakékoliv konzultace. NATO se rozhodlo celé měsíce s touto nebezpečnou situací nic nedělat. Teď nemá jinou možnost, než ji řešit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11480

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2015