"Děti křičely hrůzou"

12. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Peter Bouckaert z organizace Human Rights Watch hovoří v rozhlase BBC o telefonátu, který obdržel od mladého Syřana na potápějícím se člunu u řeckého ostrova Samos. "Byla to situace absolutní hrůzy pro ty lidi ve tmě, v brutální bouři, bez možnosti dospět do bezpečí, protože se jim rozbil motor."

Peter Bouckaert: "Poté, co se tady setmělo, zatelefonoval mi někdo z jednoho člunu i jiného ostrova, Samos. V naprosté panice mi ten muž řekl, že se jejich člun rychle potápí a nabírá vodu. Pokusili se spojit s řeckými i tureckými pobřežními hlídkami, ale nedokázali je lokalizovat. Bylo to strašně špatně slyšet, protože tam děti křičely hrůzou. A to byl poslední kontakt, který jsme s tím člunem měli."

Moderátorka: A vy jste o tom hned informoval na Twitteru. Kde sehnali vaše číslo, nebo vy jste jim volal?

Peter Bouckaert: Ano, nejprve hovořili s našimi syrskými kontakty, které jim dali naše číslo. Je tady síť lidí, kteří se snaží pomáhat. K nim patří španělští námořní plavčíci, mnoho syrských aktivistů a také mnoho dobrovolníků, kteří přišli z celého světa těmto lidem pomoci."

Moderátorka: Říkáte, že bylo špatně slyšet. Co jste slyšel, co říkali?

Peter Bouckaert: Bylo slyšet poryvy větru. Řekli, že nebyli schopni sdělit pobřežní hlídce, kde jsou, že opakovaně volali jejich nouzové číslo. Několikrát se dovolali lidí, kteří nemluvili anglicky. Ti lidé byli v situaci absolutní hrůzy. Byli v naprosté temnotě uprostřed brutální bouře. Pršelo a nárazy větru byly neuvěřitelně silné. Nedokázali doplout do bezpečí, protože se jim rozbil motor. To se děje velmi často. Tyhle čluny jsou vybaveny velmi levnými čínskými motory. Skoro všechny lodě zaznamenávají na této cestě z Turecka do Řecka problémy s motorem. - Mluvil se mnou mladý Syřan. Říkal, potápíme se, topíme se, nabíráme vodu. Potřebujeme pomoc! Potřebujeme pomoc! Volali jsme pobřežní hlídce a ti se ptali, zda máme na telefonu aplikaci Whats up, že by nás tak mohli zaměřit. A my to na telefonu nemáme, prosím pomozte nám.

Moderátorka: A co jste mu řekl?

Peter Bouckaert: Řekli jsme, že uděláme, co je v našich silách. Samos je velmi velký ostrov. Neměli jsme skoro žádné informace o tom, kde ten člun je. Tak to bylo nesmírně obtížné něco dělat. Pak jsme se spojili s řeckou pobřežní hlídkou i s činiteli na ostrově Samos a předali jsme jim ty informace. Oni zahájili velmi rozsáhlou záchrannou akci. Ona už vlastně probíhala na základě předchozích jeho telefonátů. Ale měli velký problém tu loď najít.

Moderátorka: A našli ten člun?

Peter Bouckaert: To pořád nevíme, já jsem s pobřežní hlídkou mluvil teď, ta mi řekla, že žádné utopené lidi u ostrova Samos nenašli, ale nemohla mi potvrdit, že lidi z toho člunu byli zachráněni. Dnes ráno nepřišla žádná zpráva o utopených lidech, tak doufáme, že ten člun byl zachráněn.

Zdroj v angličtině (audio) BBC World Service ZDE

0
Vytisknout
9164

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2015