Pianistka z Terezína

27. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Ve věku 110 let zemřela v neděli 23. února 2014 v Londýně slavná pražská rodačka Alice Herzová-Sommerová, známá jako "pianistka z Terezína" a považovaná za nejstarší známou přeživší holokaustu, píše Michal Rybka.

Alice Herzová-Sommerová se narodila v Praze roku 1903. Její mládí je spojené s Prahou Franze Kafky, Maxe Broda a Felixe Weltsche, kteří bývali častými hosty její rodiny. S Franzem Kafkou, který byl pro ni jako starší bratr, chodila Alice na procházky a naslouchala jeho "fantaskním" příběhům.

Umělecký svět prvorepublikové Prahy a peklo koncentračního tábora, kouzlo a síla hudby i rozkazy terezínských stráží - to jsou prvky formující její neobyčejný život. Prožila vskutku výjimečný život - celé dvacáté století se všemi jeho stíny a děsy.

Alice již záhy objevuje lásku k hudbě. V šestnácti letech se stává nejmladší členkou mistrovské třídy Německé hudební akademie v Praze, a již o několik let později jednou z nejznámějších pianistek ve městě.

Alicin svět se však postupně hroutí. Již jako dítě byla poprvé vystavena antisemitským urážkám, v první světové válce přišel její otec téměř o celý svůj majetek. To nejhorší ji teprve čeká. Druhá světová válka znamená pro její křehký umělecký svět pohromu: v roce 1941 je deportována Alicina matka, v roce 1943 se ona sama se svým mužem a šestiletým synem ocitá v Terezíně, předpeklí Osvětimi. I zde si však zachová svou nezkrotnou sílu vůle, svou srdečnost a laskavost. Prostřednictvím více než stovky koncertů v koncentračním táboře dodává svým spoluvězňům sílu a naději, a svému malému synovi, který více než padesátkrát vystupuje v dětské opeře Brundibár, vytváří "ráj uprostřed pekla". Hudba zachrání její život. Po osvobození musí Alice snášet další rány: po návratu do Prahy zjišťuje, že Židé nejsou v Československu opět vítáni. Emigruje do Izraele a vyučuje na Jeruzalémské konzervatoři. Ve svých třiaosmdesáti letech se stěhuje ke svému synovi, který se mezitím stal světoznámým cellovým virtuosem, do Londýna, kde stráví zbytek svého života. Do posledních dnů hraje každý den na klavír.

Teprve nedávno se na "pianistku z Terezína" česká veřejnost rozvzpomněla: Roku 2007 s Alicí Herzovou-Sommerovou natočil reportér Marek Wollner rozsáhlý rozhovor, v roce 2008 o ní (a několika dalších ženách s podobným osudem) natočila Olga Sommerová dokument *Sedm světel.*

Její životní příběh vylíčili Melissa Müllerová a Reinhard Piechocki v knize "Alice Herzová-Sommerová - Rajská zahrada v pekle", která byla přeložena i do češtiny.

Před čtyřmi roky jí český velvyslanec ve Velé Británii Michael Žantovský předal cenu ministerstva kultury *Artis Bohemiae Amicis* za šíření dobrého jména české kultury ve světě.

0
Vytisknout
7509

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2014