Horní komora ruského parlamentu schválila vyslání ruských vojsk na Ukrajinu

1. 3. 2014

čas čtení 6 minut

  • Ukrajina uvedla svou armádu do stavu plné pohotovosti a varovala Rusko, že vojenská intervence povede k válce. Po tříhodinovém jednání se šéfy bezpečnostních agentur a armádty oznámil premiér Arsenij Jaceňuk v telefonním rozhovoru s ruským premiérem Medveděvem, že požaduje rozhovory a naléhal na Rusko, aby navrátilo své vojáky na základnu na Krymu. "Vojenská inteervence by byla začátkem války a ukončením jakýchkoliv vztahů mezi Ukrajinou a Ruskem," řekl Jaceňuk.
  • Zasedání ruského parlamentu všeobecně odmítlo západní kritiku příchodu ruských vojsk na Krym. Senátor Nikolaj Ryžkov konstatoval, že Rusko by mělo být připraveno na to, že "Západ na nás pustí psy". "Zničili Jugoslávii, Egypt, Libyi, Irák, a to všechno jménem západní demokracie. To už není ani pokrytectví, je to politický cynismus".
  • Julia Tymošenková apelovala na Ukrajince, aby tváří v tvář provokaci zachovali klid a nepadlo do téže pasti jako Gruzie r. 2008. Dodala, že Ukrajina musí posilovat své vazby s OSN a s EU.
  • Refat Chubarov, předseda shromáždění krymských Tatarů uvedl, že apeloval na Tatary, aby zůstali doma a neutvářeli jednotky odporu proti Rusům. "Zbývá doslova jen několik hodin do katastrofy," řekl Chubarov v rozhlasové stanici Echo Moskvy, kterou vlastní Gazprom. Tataři tvoří asi 12 procent krymského obyvatelstva a připojili se k protestům proti Janukovyčovi v Kyjevě.
  • Na závěr dne eskajující rétoriky a aktivity prohlásil mluvčí Kremlu, že Rusko doufá, že nedojde k další eskalaci a že se Putin dosud nerozhodl, že by vyslal vojska na Ukrajinu, informuje tisková kancelář Reuters.
  • Vitalij Kličko požadoval v sobotu "všeobecnou mobilizaci" poté, co ruský parlament schválil rozhodnutí vyslat vojska na Ukrajinu.
  • Zasedání ruského parlamentu všeobecně odmítlo západní kritiku příchodu ruských vojsk na Krym. Senátor Nikolaj Ryžkov konstatoval, že Rusko by mělo být připraveno na to, že "Západ na nás pustí psy". "Zničili Jugoslávii, Egypt, Libyi, Irák, a to všechno jménem západní demokracie. To už není ani pokrytectví, je to politický cynismus".
  • Pravý sektor, jedna z nacionalistických organizací, které se účastnily demonstrací proti Janukovyčovi, vyzvala své členy, aby mobilizovali a aby se ozbrojili. "Náš boj je proti-imperiální, nikoliv rusofobní. Ruské impérium bude zničeno. Vyzývejme hnutí odporu na Kavkaze a všechna osvobozenecká hnutí v Rusku, aby zintenzivnily svou činnost," praví se v jejich prohlášení.
  • Rada bezpečnosti OSN uspořádá za žádost Velké Británie v sobotu mimořádné jednání o krizi na Ukrajině, a to ve 20 hodin českého času (ve 14 hodin východního amerického času). Britský ministr zahraničí William Hague uvedl, že ruské akce na Ukrajině jsou "vážnou hrozbou suverenitě, nezávislosti a územní celistvosti Ukrajiny."
  • Český prezident Zeman varoval Rusy před invazí na Ukrajinu. "I když naprosto rozumím zájmům většinového ruskojazyčného obyvatelstva Krymu, který byl v roce 1954 nesmyslným Chruščovovým rozhodnutím přičleněn k Ukrajině, máme své zkušenosti s vojenskou intervencí z roku 1968. A domnívám se, že jakákoliv vojenská intervence vytváří hluboký příkop, který po generaci nelze zasypat," uvedl prezident Zeman ve vyjádření poskytnutém jeho tiskovým odborem.
  • Rada federace požádala Putina, aby odvolal ruského velvyslance v USA, jiní ruští vládní činitelé však použili uměřenějších slov a zdůraznili, že návrh použít ruská vojska na Ukrajině nemusí být uplatněn okamžitě.
  • Televize Russia Today informuje, že 97 osob bylo zraněno při potyčkách mezi protimajdanovskými a promajdanovskými demonstranty v Charkově. Citovala tiskovou kancelář Itar-Tass.
  • Horní komora ruského parlamentu jednohlasně schválila vyslání ruských vojsk na Krym.
  • Prezident Ruské federace Vladimir Putin dnes dle tiskové služby svého úřadu požádal horní komoru parlamentu o svolení s použitím síly na území Ukrajiny za účelem "normalizace společensko-politické situace". Rada federace se vyjádřila, že porušení dohod z 21. února sebou nese nebezpečí krveprolití ve východních a jižních oblastech a humanitární katastrofy v celé zemi, a vyzvala prezidenta, aby přijal "rozsáhlá opatření" za účelem "ochrany života a bezpečnosti" občanů Ruské federace žijících na Ukrajině, krajanů a kontingentu Ozbrojených sil Ruské federace nacházejících se na Ukrajině.
  • Ukrajinský prozatímní prezident podepsal dekret, podle něhož je jmenování proruského premiéra na Krymu protizákonné.
  • Krymská policie odmítla tvrzení ruského ministerstva zahraničí, podle něhož se vojska vyslaná Kyjevem pokusila obsadit ministerstvo vnitra v Simferopolu.
  • Ukrajina nedostane finanční pomoc od MMF dříve než v dubnu.
  • Přicházejí zprávy, že proruští demonstranti se pokusili okupovat vládní budovy v Doněcku a v Charkově.
  • Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier varoval v sobotu, že vývoj na Ukrajině je nebezpečný, a naléhal na Rusko, aby vysvětlilo své úmyslu ohledně svých vojsk na Krymu.
  • Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius vyjádřil znepokojení ohledně pohybu vojsk na Krymu a naléhal na všechny strany, aby se zdržely činů, které by mohly vést ke zvýšení napětí.
  • Ruská Duma požádala Vladimira Putina, aby podnikl kroky k stabilizaci situace na ukrajinském Krymu.
  • Mluvčí Gazpromu Kuprijanov se vyjádřil, že Ukrajina zřejmě přijde o slevu na zemní plyn, kterou dosud měla z Ruska. V prosinci Moskva snížila cenu zemního plynu pro Ukrajinu na $268.50 za 1,000 krychlových metrů z cca 400 dolarů, které Ukrajina Rusku platila od roku 2009. Podle Kuprijanova dluží Ukrajina Rusku za rok 2013 za zemní polyn 1,55 miliardy dolar.
  • Haaretz interviewoval bývalého izraelského vojáka z jednotky "modrých helem", která zabránila davu demonstrantů upálit v budově desítky policistů. V rozhovoru muž přiznává, že hlavní slovo má v Kyjevě nyní strana Svoboda, ale poukazuje na to, že prý obvinění z jejího antisemitismu jsou prý "přehnaná". Svoboda je hlavně nedůsledná, to je její hlavní problém. Nicméně žid odmítl sdělit své jméno: "Kdybych byl Ukrajinec, byl bych tam považován za hrdinu."

0
Vytisknout
8262

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2014