Putinovým cílem na Ukrajině je ukázat, že je Západ slabý, a ochromit důvěryhodnost NATO

2. 3. 2014

čas čtení 3 minuty

Rusko postupně provádí invazi na Ukrajinu a oslabuje alianci NATO, která udržovala mír v Evropě po dobu téměř sedmdesáti let, píše v britském konzervativním deníku Daily Telegraph Thomas Tugendhat, bývalý poradce britského generálního štábu. Je to učebnicová akce KGB: nejprve agent provokatér, pak domobrana, vystupující z vlastní iniciativy, pak ruská vojenská ochrana na obranu "vlastních" lidí. Tato taktika se používala efektivně za komunistických pučů během sovětské éry. Právě tato taktika svrhla vládu v Afghánistánu a způsobila třicet let války. A znovu se proti tomu nikdo nepostaví.

Právě proto měla Angela Merkelová pravdu, když poděkovala Británii, že hájila Německo během studené války. Německá kancléřka ví, co znamenala ruská okupace, a že Kreml si rozmyslel zaútočit jen proto, že britská armáda byla efektivní silou.

Avšak poté, co Moskva sleduje už dlouhá desetiletí další a další vojenské škrty v Británii, dospěla sebevědomě k názoru, že může na územích, která považuje za vlastní, jednat beztrestně. Ale to není jediným cílem. Rusko také znovu buduje svou nárazníkovou zónu. To bylo účelem sovětského bloku, který rozežralo rozšiřování NATO směrem na východ.

Každý ruský voják na Krymu umenšuje pravděpodobnost, že přežije jednotná Ukrajina bez občanské války. Ruští vojáci dokazují našim východním spojencům, že NATO je papírový tygr a našim západním přátelům, že je to beznadějný boj. To je skutečný cíl prezidenta Putina.

Pokusil se o to i v minulosti, počítačovým útokem na Estonsko r. 2007, kdy to zlikvidovalo vládní struktury. Tehdy ale bylo NATO ještě důvěryhodné, konec konců, bojovalo v Afghánistánu a v Africe.

Skutečnost, že se NATO stahuje z Afghánistánu, vyvolává otázky o jeho budoucí roli. Bez angažmá NATO v Afghánistánu bude už tak oslabené NATO oslabeno ještě více.

Jediný realistický způsob, jak dostat naše bojová vozidla zpět do Afghánistánu, je použít ruských vlaků. Pákistán je nespolehlivý a posílat je letecky by trvalo dlouhé měsíce a stálo by to obrovské peníze. Putin to ví a NATO to ví také. Hraje na to, že většina zemí nebude chtít udělat nic.

Putin také sledoval USA ve věci Libye a Sýrie. Obama v podstatě nepodpořil akce NATO v Tripolisu a jeho "červená čára" ohledně používání chemických zbraní byly jen prázdné řeči.

Takže následujících několik týdnů a měsíců promění evropský kontinent a určí další vývoj nejúspěšnějšího strážce míru po dobu téměř sedmdesáti let. Putin nám dal volbu: nezachráníme-li svou vojenskou sílu, přijdeme i o svou důvěryhodnost. Putin hraje naprosto perfektně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13235

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2014