Mediální cenzura Krylem?

3. 3. 2014 / Vladislav Černík

čas čtení 2 minuty

V médiích se začíná objevovat starší fotografie menšího muže s kytarou. Blíží se 20let od jeho předčasného úmrtí, a 70let od jeho narození. Taková kulatá výročí u všeobecně známých osob jsou vždy výzvou pro media jak uspořádat jejich připomenutí, prakticky integrální částí u připomínek jsou rozhovory s jejich blízkými. U Karla Kryla je ale taková pieta již léta poznamenána permanentní retuší jeho vrstevníka a dlouholetého exilového (patrně nejbližšího) kamaráda. Než si kliknete na celý text, zkuste si rychle vzpomenout, o koho jde?

Tím dotyčným je Daniel Strož. Je snad předlistopadový exilový nakladatel české literatury (1 z asi 5!), a polistopadový europoslanec (1 asi z 20) tak přehlédnutelnou postavou? Ne, není, naopak je i životopisně zajímavou postavou, viz 41917 Daniel Strož, muž současnosti.

Udělal jsem si malý test, do Google jsem dal 2 dotazy:

kryl výročí 50 od smrti 70 narození -blisty mše břevnov: 155 výsledků

a

2. tatáž klíčová slova doplněná o slovo strož: 0 výsledků!

V dotazu jsem odclonil Britské listy a klíčovým slovem Břevnov jsem se zaměřil na klášter, který již od doby úmrtí Karla Kryla nějak bývá účasten na jeho pietním připomenutí.

Jaký je důvod k této faktické cenzuře: Podle mne jediný, Daniel Strož se vyjadřoval nejen kriticky k polistopadovým nedotknutelným (V. Havel, V Klaus, Pavel Tigrid), ale dokonce se stal komentátorem Haló Novin a za KSČM kandidoval (navíc úspěšně) ro Europarlamentu. I když své místo na levici nikdy nechápal, jako něco předem daného a neměnného, i ke KSČM zaujal někdy kritická stanoviska, tak osobnost, která znala exilový disent v exilu a zblízka je pořád v záři mediálních reflektorů a hledáčků jejich kamer persónou non grata. Že tím lidé mnohdy sami věřící znesvěcují památku hluboce věřícího Kryla jim, ale ani církevním představitelům, zdá se, výčitky svědomí nedělá.

Karlovi Krylovi by se jistě nezdálo tím pravým sametovým a reagoval by zřejmě nějak jízlivě. Pro úplnost je nutno dodat, že podobná mediální retuš provází českou kotlinu nejen od r. 1948, a od r. 1918, čili od vzniku ČSR.

0
Vytisknout
11073

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2014