Ušetří Dientsbier se Stropnickým Česku stovky miliard?

3. 3. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Na vyhodnocení nabídek na dostavbu Temelína pracuje v ČEZ údajně tým stovky lidí, jejichž práce stála minimálně desítky (možná více než sto) milionů korun.

Podle ministrů Dientsbiera a Stropnického však dalšího zkoumání netřeba. V rozhovoru pro aktuálně.cz Dientsbier prohlásil, že "si nedovede představit, že by se Rusové nadále účastnili tendru na dostavbu Temelína, protože země, která používá vojenskou agresi v zahraniční politice, je bezpečnostním rizikem i pro Českou republiku a může se to odrazit i v této oblasti."

Podobně ministr obrany Stropnický v pondělí řekl, že si dovede "dost těžko představit", že by ruské firmy dostavěly jadernou elektrárnu Temelín.

Zemí, která používá vojenskou agresi v zahraniční politice, jsou ovšem především Spojené státy. Ty -- jak známo -- rozpoutaly pod smyšlenou záminkou např. válku v Iráku, které padlo za oběť více než sto tisíc lidí. Důkazy o zvěrstvech amerických vojáků přinesl světu jeden z nich -- Bradley Manning. Portfolio zemí, v nichž USA, v nichž sídlí druhý účastník tendru na dostavbu Temelína, firma Westinghouse, je ovšem daleko širší. Třetí, třebaže vyřazený účastník, francouzská firma Areva, je doma v zemi, která zneužila bezletové zóny vyhlášené nad Libyí k tomu, aby nad rámec rezoluce OSN totálně zničila její infrastrukturu.

Rusové na Krymu jsou proti Američanům i Francouzům zjevně žabaři. Zatím (doufejme, že to tak zůstane) žádný mrtvý, nic neničí, většina místních je naopak vítá jako své.

Páni ministři mají ale pravdu: žádná politická situace nikoho neopravňuje k tomu, aby použil vojenskou sílu k řešení jakéhokoli problému. Pokud se jim tuto doktrínu podaří prosadit skutečně důsledně, Česko ušetří více než 300 miliard, které má dostavba stát. Zbude na nemocnice, na silnice, na důchody.

Očekávám, že Jiří Dientsbier doporučí svému stranickému kolegovi Zaorálkovi, aby si předvolal ruského, amerického, případně i francouzského velvyslance a stanovisko jim nekompromisně tlumočil.

Dovedete si to představit?

(A na topole podle skal, zelený mužík zatleskal...)

0
Vytisknout
11316

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2014