Spojené státy přiznaly, že Putin ovládl Krym

3. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Spojené státy v neděli přiznaly, že Moskva má "plnou operační kontrolu nad poloostrovem Krym" a oznámily, že americký ministr zahraničí John Kerry odletí do Kyjeva ve snaze zabránit dalšímu postupu Rusů do Ukrajiny. Vysocí američtí činitelé odmítli tvrzení, že Washington nemá na ruského prezidenta Vladimira Putina žádný vliv, ale musely přiznat, že Krym byl úspěšně okupován 6000 leteckými i pozemními vojáky a mohl by to být začátek širší invaze.

V pondělí konstatoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, že jednal o Ukrajině se svým čínským protějškem a že se jejich názory shodují.

Mezitím informovaly ukrajinské pohraniční hlídky o hromadění ozbrojených vozidel nedaleko přívozu u Kerčeského kanálu mezi Ruskem a Ukrajinou. Ruské lodě se také pohybují kolem města Sevastopol, kde má ruská černomořská flotila základnu a v některých oblastech ruské jednotky zablokovaly telefonní sítě.

Cílem americké vlády má být zabránit další okupaci Ukrajiny a Američané budou naléhat na Putina, aby se stáhl.

"V jednadvacátém století se prostě lidé nechovají jako ve století devatenáctém, kdy provedete invazi do jiné země na základě úplně vymyšlené záminky," konstatoval Kerry (což bylo poněkud nešťastné, protože přesně tentýž popis platí na americkou invazi do Iráku). Kerry zdůraznil, že "Rusko utrpí hospodářské škody". Avšak v neděli zdůraznili tři vysocí američtí činitelé, že Bílý dům neplánuje vojenskou akci.

Zahraniční mocnosti začali rušit přípravné jednání o summitu G8 v Soči, který se měl konat v červnu a ruší i další obchodní jednání s Ruskem tento týden. Rusku se vyhrožuje, že bude vyloučeno ze skupiny G8. Západní mocnosti uvažují také o vízových a bankovních sankcích pro blízké Putinovy spojence. Všech 28 členských zemí NATO prý vypracuje společné prohlášení, které ostře odsoudí Moskvu.

Vysocí američtí činitelé neuměli odpovědět na otázky reportérů, kteří poukazovali na to, že je Obama tváří v tvář ruské agresi bezmocný.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11405

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2014