Co Kerry řekl ve středu večer na tiskové konferenci:

5. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Co řekl John Kerry na tiskové konferenci ve středu večer, po jednání s ruským ministrem zahraníčí:

  • "Všechny strany se dnes dohodly, že je důležité rozhodovat o těchto otázkách prostřednictvím dialogu. Dnes jsme zahájili proces, který, jak doufáme, nás během nadcházejících pár dní přivede na cestu de-eskalace."
  • Na otázku, proč se ruský a ukrajinský ministr zahraničí nesetkali, odpověděl Kerry, že to nebylo v úmyslu, ale že přivezl ukrajinského ministra zahraničí Andrije Deščysiu letecky do Paříže, "protože to bylo ukrajinské rozhodnutí a my to respektujeme".
  • Kerry popřel, že se Evropská unie není schopna dohodnout na sankcích.
  • Kerry uvedl, že bylo učiněn "konkrétní" pokrok: "Osobně mám pocit, že přivezu prezidentu Obamovi něco konkrétního, o čem můžeme hovořit, a jsem přesvědčen, že ministr zahraničí Lavrov je úplně ve stejném postavení vůči prezidentu Putinovi."
  • Kerry požadoval, aby Rusko vstoupilo do přímého dialogu s Ukrajinou, aby stáhlo svá vojska z Krymu a přijalo na Ukrajinu mezinárodní pozorovatele. "Ruské znásilnění sjednotilo svět v podpoře ukrajinského lidu," řekl.

V Sevastopolu vykládají z lodí další ruské jednotky

6. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

V Sevastopolu v Kozáckém zálivu vykládají z výsadkových plavidel Černomořské flotily, včetně obří lodi Azov, více než 50 kusů bojové techniky a kolem 500 ruských vojáků. Informovalo o tom internetové vydání ukrajinského periodika "Občanská obrana".

Byli odstřelovači v Kyjevě najati "někým z nové koalice"?

5. 3. 2014

čas čtení 6 minut



  • Moskva dnes začala operovat záznamem telefonního rozhovoru mezi komisařkou pro společnou obrannou a zahraniční politiku EU Catherine Ashtonovou a estonským ministrem zahraničí Urmasem Paetem. V nahrávce se hovoří o tom, že odstřelovače, kteří v klíčový okamžik protestů vedli palbu do demonstrantů, měl najmout někdo z opozičních kruhů. Ashtonová se k autenticitě telefonátu odmítá vyjadřovat, estonské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, podle nějž záznam je autentický, ale jeho skutečný význam byl zkreslen. Ministr Paet se má dnes večer k záležitosti vyjádřit na tiskové konferenci v Tallinu, informuje mj deník Guardian.

    V rozhovoru říká estonský ministr zahraničí Urmas Paet toto od minuty 8'20" ve výše uvedeném videu:

    "Značně znepokojující bylo, že tatáž Olga mi také řekla, že veškeré důkazy ukazují, že lidé, kteří byli usmrceni odstřelovači z obou stran, mezi policisty a lidmi na ulicích, a že to byli titíž odstřelovači, kteří usmrcovali lidi na obou stranách... také mi ukázala fotografie, řekla, že jako lékařka je schopna svědčit, že je to tentýž rukopis, je to tentýž typ kulek a je opravdu znepokojující že nyní, nová koalice, nechce vyšetřovat, k čemu přesně došlo, takže teď je stále silnější a silnější povědomí, že za odstřelovači nebyl Janukovyč, ale byl to někdo z nové koalice."

    Mluvčí úřadu Ashtonové konstatoval v oficiálním prohlášení:

    "Nemůžeme se vyjadřovat k prozrazeným materiálům, ale náš postoj k násilným činům je velmi jasný - že by měly být vyšetřovány."

    Korespondent listu The Telegraph Damien McElroy hovořil s lékařkou Olgou Bogomolcovou, na jejíž svědectví se estonský ministr odvolává. Ta k tomu podle britského reportéra uvedla toto:

    "Nikdo, kdo jen vidí rány, když ošetřuje oběti, nemůže rozhodnout o typu zbraní. Doufám, že mezinárodní experti i ukrajinští vyšetřovatelé rozhodnou, o jaké druhy zbraní šlo, kdo se podílel na zabíjení a jak se to dělalo. Nemám žádná data k tomu, abych cokoliv prokázala. Náš národ se musí ptát, kdo byli vrazi, kdo je požádal, aby přišli na Ukrajinu. Potřebujeme dobré odpovědi na základě odborných znalostí." Dodala, že nemůže sdílet tvrzení pana Paeta, že za majdanským masakrem stála osoba z protivládní opozice. "Myslím, že něco takového lze říci jen na základě faktů. Není to dobré tohle dělat. Mělo by to být založeno na faktech." Dodala, že ji nová kyjevská vláda ujistila, že bylo zahájeno vyšetřování, ale sama s ním nebyla zatím ve styku. "Řekli mi, že zahájili trestní proces a když to řekli, já jim věřím. Policie mi k tomu nedala žádné informace."

    Nejzajimavější na tomto celém incidentu však je, že ruská tajná služba (nebo ukrajinská tajná služba, věrná Janukovyčovi) zjevně odposlouchává telefonní hovory mezinárodních politiků a diplomatů úplně stejně jako Američané, jak to odhalil Edward Snowden. A zajímavé také je, že ruské tajné službě nevadí to zveřejněním tohoto audiozáznamu přiznat, poznamenává Jan Čulík.

Neutrální Ukrajinu, nebo studenou válku

5. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Událostmi na Ukrajině byl Kreml přinucen jednat předčasně. Místo aby se svými záměry v klidu vyčkával, až se Američané postupně stáhnou z Evropy a dostanou do potíží v Asii a Africe, jak si sami dopředu naplánovali, musel kvůli revoluci v Kyjevě čelit hrozbě mířící na strategickou námořní základnu v Sevastopolu. (Údajná ochrana menšin, jíž se intervence na Krymu navenek odůvodňuje, má mírně řečeno mnohem menší význam.)

Ukrajinské ministerstvo zahraničí: Nevedeme žádná jednání o protiraketové obraně

5. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ukrajina a USA nevedou jednání o rozmístění protiraketové obrany na ukrajinském území, komentovalo ministerstvo zahraničí vyjádření minského velvyslance. Ředitel oddělení informační politiky Jevgenij Pěrebejnos to sdělil agentuře Interfax-Ukrajina.

"Informace o tom, že probíhají jakési rozhovory o rozmístění systémů protiraketové obrany na území Ukrajiny, neodpovídá skutečnosti. Žádné takové rozhovory neexistují a neexistovaly ani v náznaku", řekl Pěrebejnos.

Podle jeho slov vedou oba státy rozhovory o finanční pomoci a ty neobsahují žádné další podmínky.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Pomozte nám prosím s výzkumem

Vyplňte dotazník týkající se vašich politických názorů a názorů na současnou podobu KSČM

4. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Postgraduální studentka na univerzitě v Glasgow Lani Seeliger píše diplomovou práci o tom, proč je v České republice tak populární Komunistická strana Čech a Moravy. Připravila dotazník, jehož vyplnění vám zabere asi dvacet minut. Prosíme, vyplňte nám pro tuto vědeckou práci náš dotazník.

Podrobnosti a dotazník naleznete ZDE

Děkujeme

Jan Čulík

šéfredaktor

Technická poznámka: Programátor měl problémy upravit existující dotazníkový systém, tak, aby se při záporné odpovědi na nějakou otázku dalo přeskočit několik irelevantních otázek (například, odpovíte-li, že jste nikdy nehlasovali pro KSČM, mělo by být možné přeskočit otázky, v kterých letech jste pro KSČM hlasovali). V těchto případech prosím zvolte odpověď "Otázka je irelevantní". Děkujeme.

Ruský a americký prezident ve válce slov

5. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Barack Obama si v souvislosti s krizí na Ukrajině navzájem vyměňují obvinění. Putin se snaží Američanům připsat zodpovědnost za rostoucí mezinárodní napětí, zatímco Obama viní Putina z porušení mezinárodního práva.

Jakou měli a mají spisovatelé svobodu slova?

5. 3. 2014 / Daniel Strož

čas čtení 10 minut

Ústav pro českou literaturu Akademie věd ČR se před nedávnem obrátil na některé spisovatele s anketou "Současní spisovatelé a cenzura". Zveřejňuji zde své odpovědi v naději, že na zajímavé anketní otázky případně odpoví i další autoři, kteří doposud nebyli přímo osloveni. Odpovídat je možno do 13. března 2014, mailová adresa je kanda@ucl.cas.cz

Strava založená na bílkovinách je "tak škodlivá jako kouření"

5. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Lidé středního věku, kteří pojídají stravu bohatou na bílkoviny, tedy maso, vajíčka, mléko a sýr, mají čtyřikrát větší pravděpodobnost, že zemřou na rakovinu než ten, kdo se tomuto druhu stravy vyhýbá. Riziko rakoviny je obdobné, jako když někdo kouří 20 cigaret denně. Studie je založena na zkoumání 6381 lidí ve věku padesáti let a starších. Odborníci na stravování však varují, že je zapotřebí ještě dalších studií.

Záporný dopad konzumace bílkovin byl téměř úplně anulován, pokud bílkoviny pocházely z rostlinných zdrojů, jako jsou fazole či luštěniny.

Strava obsahující vysoké procento bílkovin je definována jako strava, která obsahuje 20 procent bílkovin. Lidé by se měli omezit na ne více než 0,8 gramů bílkovin denně na jeden kilogram tělesné váhy, to je 48 gramů bílkovin na osobu vážící 60 kg a 64 g na osobu vážící 80 kg.

"Lidé musejí přejít na stravu, kde jen 9 až 10 procent kalorií pochází z bílkovin." "Kus kuřete k obědu může obsahovat až 50 gramů bílkovin.

Naopak u lidí nad 65 let je intenzivní bílkovinová strava ze zdravotního hlediska pozitivní, protože v tomto věku lidé začínají ztrácet váhu. Pro lidi nad 65 let snížila strava bohatá na bílkoviny riziko smrti z různých příčin o 28 procent a riziko rakoviny o 60 procent. Výsledky výzkumu vyšly v časopise Cell Metabolism.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Česká televize -- tentokrát vidět, místy neslyšet

5. 3. 2014 / Oldřich Průša

čas čtení 1 minuta

My koncesionáři ani za omluvu nestojíme?

Situace Ukrajiny je ve středu pozornosti. Televizi máme ukrajinské problematiky plnou, až po okraj. Kompetentně i naopak. Zaujatě i občas nestranně. Se znalostí věci i bez, i nahoře bez. Mnohokrát jsme slyšeli a bylo opakováno, že prezident Putin mlčí. Čekalo se jeho vystoupení. Mnohými netrpělivě. Z britských zdrojů bylo překrouceno vyjádření jednoho /snad člena Dolní sněmovny / hovořícího o tom, že je Putin iritovaný, na slova, že je fyzicky a mentálně ve špatném stavu.

Afghánistán a "fair play"

5. 3. 2014 / Miloš Kaláb

čas čtení 12 minut

Jak ironická je situace s daty, kdy vycházejí mnohé dnešní časopisy, zejména týdeníky. 1. března jsme měli ve schránce týdeník Maclean's s datem vydání 10. března t.r. Kromě olympijských her se zabývá situací v Afganistánu v době, kdy je pozornost deníků soustředěna na Ukrajinu. Možná ale, že pro jisté kruhy je tak tomu lépe, jinak by se mohli aspoň někteří novináři a čtenáři pozastavovat nad smlouvou, pod níž by americká vláda ráda viděla podpis afghánského prezidenta. 

Násilnosti v Iráku dalece převyšují násilí na Ukrajině

5. 3. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Zatímco dění na Krymu a Ukrajině obecně sledujeme takřka hodinu po hodině, neutuchající násilí v zemi mezi Eufratem a Tigridem, jíž čeští vojáci ZDE, potažmo česká diplomacie tolik "pomáhala", co do počtu obětí v únoru sedmkrát převyšuje počet zabitých během násilností na Ukrajině ZDE, nepočítaje 300 usmrcených při bojích irácké armády s islámskými militanty v irácké provincii Anbar. Mám za to, že je celkem skandální, že události na Ukrajině, na jejichž běh máme pramalý vliv, úplně zatmívají dění v Iráku, který byl dlouhá léta centrem naší a světové pozornosti.

Tvrzení, že se nemá v práci chlastat, není populismus

5. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Hnutí ANO v brífinku vysílaném ČT předkládá návrh na zákaz požívání alkoholických nápojů při výkonu mandátu na půdě PS ČR. Je to počin chvályhodný, nicméně navrhované řešení je v intencích používaných v protialkoholických léčebnách a proto ne příliš adekvátní. Léčba alkoholiků se zde rovněž, z části, řeší odstavením pacientů od zdroje. Podobně zní i předkládaný návrh. To jsou ovšem pacienti, lidé s diagnózou, kteří se léčí. Nic proti nim, život je složitej, píše Karel Kmoch.

Proč ČTK manipuluje českým veřejným míněním proti Ruské federaci ?

5. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ekonomický časopis Euro již 24.2.2014 v článku Škodovka utlumuje, Krúpa nakupuje upozornil na propad tržeb Škody Auto a dalších českých firem na Ukrajině v souvislosti s nepokoji v kyjevských ulicích. ČTK se zveřejněním těchto informací nespěchala. Pozdržela negativní ekonomické informace až do 3.3. 2014, kdy nepřímo obvinila z propadu tržeb českých firem na Ukrajině ruskou stranu. Učinila to prohlášením "Konflikt na Krymu se již dotýká i českých firem na Ukrajině". Zatímco informace o negativním vlivu kyjevských nepokojů na ekonomiku českých firem nechávala česká masmédia bez povšimnutí, tytéž informace účelově zmanipulované proti Ruské federaci, přebraly a zveřejnily 3.3.2014 významná česká masmédia včetně veřejnoprávních. O objektivnosti zpravodajství ČTK nechť si tedy každý utvoří svůj vlastní názor, upozorňuje Petr Černý.

O Karlu Krylovi

4. 3. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 25 minut

Před deseti lety jsem napsal poměrně rozsáhlý text k desátému výročí úmrtí Karla Kryla a vydal jsem ho ve svém časopise Téma pod názvem "Nejtěžším zločinem je hlásati lásku". Dovoluji si jeho část po deseti letech nabídnout čtenářům Britských listů jako jeden z možných způsobů vzpomínky na tuto mimořádně důležitou osobnost české kultury 20. století.

Moderátorka televize Russia Today v osobním vystoupení odsoudila invazi na Krym

4. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta



Informaci o tomto vystoupení i s citacemi přineslo podvečerní zpravodajské vysílání rozhlasu BBC. Informovalo, že reportérku z televize Russia Today za to nevyhodili. Vydala tiskové prohlášení, v němž se praví, že její reportéři "mají právo na vlastní úsudek a názor". Reportérka je však "zřejmě nepříliš dobře informovaná o situaci, kterou ve vystoupení popsala, proto ji posíláme na Krym".

Největšími parazity jsou rektoři britských univerzit

4. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Upozorňuje na to v deníku Guardian Aditya Chakrabortty, když poukazuje na nesmyslně astronomické platy nevolených šéfů britských vysokých škol, kteří se ve svých funkcích nezodpovídají nikomu.

Tak Steve West, rektor University of the West of England má plat 314 632 liber ročně (865 238 Kč měsíčně), Malcom Grant, rektor University College London, má plat 365 432 liber ročně (1 004 938 Kč měsíčně), rektor Craig Calhoun na London School of Economics má plat 466 000 liber ročně (1 281 500 Kč měsíčně).

Co to vypovídá o kvalitě a prioritách těchto škol, si můžete dovodit sami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nařizují mi soudní jednání kvůli částce, kterou jsem řádně zaplatil

4. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Dne 2.3. 2014 jsem obdržel doporučený dopis od Okresního soudu Zlín, že na 26.3.2014 je nařízeno proti mě soudní jednání pro částku 2 684 Kč, která je již na základě splátkového kalendáře, který měl být splacený do 25.3.2014, řádně zaplacena. Tento návrh podala advokátní kancelář JUDr. Petra Galláta, Vážní 906, 500 03 Hradec Králové, která údajně zastupuje f.Vienna Group a.s.nám. Repupliky 115, 530 02 Pardubice, t.j. pojišťovna České spořitelny. A nyní pro uvedenou částku žádá úhradu nákladů právního zastoupení ve výši 5 119 Kč. Přitom nedoložil ani účelně vynaložené náklady, a to opomíjím, že částka je v řádném termínu zaplacena. Byla zaplacena podle jejich pokynů a dobrovolně, píše Jan Posolda.

Mezi EU a USA vznikají rozbroje ohledně sankcí proti Rusku

4. 3. 2014

čas čtení 4 minuty

< Tajný dokument britské vlády o Ukrajině, vyfotografovaný novináři v Downing Street

V pondělí večer se objevily první rozpory mezi USA a EU ohledně toho, jak potrestat Vladimira Putina za jeho okupaci Krymu. Evropské země odmítají naléhání Washingtonu, aby byly zavedeny tvrdé sankce.

Zatímco Spojené státy, podporovány Švédskem a některými zeměmi východní Evropy požadují přísné sankce proti Moskvě, ministři EU se rozdělili na jestřáby a holubice. Dávají přednost vyjednávání a monitorování situace na Ukrajině. Tvrdé sankce proti Rusku odmítají.

Na Krymu ruské jednotky pokračují v posilování své moci. Obklopují ukrajinské námořní jednotky a snaží se je zastrašovat, aby se vzdaly zbraní bez boje. Ve východní Ukrajině proruské davy okupovaly celou řadu vládních budov.

Putin nás nevede zpět do 19. století? My tam stále ještě jsme

4. 3. 2014 / Tomáš Fiala

čas čtení 4 minuty

V posledních dnech se objevila v médiích řada komentářů a názorů reagujících na napjatou situaci na Krymu. Putin je (dle mého názoru právem) označován za agresora, současně se (dle mého názoru právem) v této souvislosti poukazuje na vojenské akce USA například v Afganistánu či Iráku.

Na blogu serveru Aktuálně se objevil článek "S Putinem do 19. století?" Jeho autor mimo jiné píše: (cituji)

Hlavní body z Putinova projevu a tiskové konference - přehledně:

4. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

  • Rusko si vyhrazuje právo použít síly na Krymu a ve východní Ukrajině v případě "protizákonného chaosu", ale pouze jako poslední možnost. Putin zdůraznil, že Rusko nemá v úmyslu provést invazi na Ukrajinu ani anektovat nějaké území.
  • Rusko nebude válčit proti ukrajinskému lidu. Případné vojenské akce budou podniknuty na ochranu ukrajinského lidu, neexistuje žádný scénář, kde by ruská vojska střílela "na ženy a děti". Putin vyjádřil jistotu, že ruské převzetí Krymu se nepromění ve válku. Ozbrojené síly Ruska a Ukrajiny "jsou bratři ve zbrani". "Známe se všichni osobně."
  • Putin popřel, že rusky mluvící vojáci okupující klíčové vojenské základny na Krymu jsou ruské jednotky. Charakterizoval je jako "místní sebeobranné sbory". Na námitku, že jsou jejich uniformy velmi podobné uniformám ruským, řekl, že "takové uniformy se dají koupit všude".
  • Putin zdůraznil, že jakékoliv akce podniknuté Ruskem budou legitimní, na rozdíl od akcí Západu. Putin poukázal na to, že Západ jednal bez souhlasu OSN nebo zkreslil rezoluce RB OSN při vojenských akcích proti Libyi, Afghánistánu a Iráku.
  • Viktor Janukovyč je legitimním prezidentem Ukrajiny. Janukovyč ale nemá "žádnou politickou budoucnost". Rusko mu poskytlo azyl, protože "by ho jinak zabili".
  • Rusko neuzná výsledky voleb na Ukrajině, pokud se budou konat za nynějších podmínek "teroru".

Další podrobnosti ZDE

stenozáznam celé tiskové konference v ruštině ZDE

Tajné britské vládní plány ke krizi na Ukrajině

4. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Novináři vyfotografovali v Downing Street tajný vládní dokument v rukou nejmenovaného státního úředníka, který šel na jednání britské Bezpečnostní rady státu. V dokumentu se praví:

  • Británie by nyní neměla podporovat obchodní sankce ani by neměla uzavřít pro Rusy londýnské finančnické centrum.
  • Británie by měla být připravena přidat se k ostatním zemím EU při zavádění "omezení víz/zákazu cestování" pro ruské státní činitele.
  • Měla by být proti jednání (například v NATO) o jakýchkoliv vojenských přípravách.
  • Měla by začít spolu s EU připravovat nouzová řešení jak poskytnout Ukrajině alternativní zdroje zemního plynu, pokud je Rusko vypne.
  • Konkrétní hrozby Rusku musejí být přímo vázány na konkrétní události a musejí být sdělovány soukromě, kdežto veřejná prohlášení musejí být "obecná".
  • Je zapotřebí ve spolupráci s Německem vypracovat balík technické pomoci Ukrajině.
  • Je nutno připravit angažmá pozorovatelů z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a z OSN (nikoliv však z EU) na Krymu a na východní Ukrajině.
  • Přimět generálního tajemníka OSN Bana, aby požadoval vytvoření diskusního fóra s Ruskem o Ukrajině.
  • Přijmout mimořádné zasedání šéfů EU k Ukrajině. To se bude konat v Bruselu ve čtvrtek.
Vládní činitelé uvedli, že na jednání Bezpečnostní rady státu nebyla přijata žádná usnesení a potvrdili, že rozhodnutím neuzavřít finančnické středisko v Londýně pro Rusy vláda nechce poškodit britskou ekonomiku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sestřelí ostřelovači Zemana?

4. 3. 2014 / Jiří Jírovec

čas čtení 7 minut

Česká média uveřejnila zprávu o tom, že Hrad utratil sedm miliónů korun za nové zbraně pro snipery. To jsou ti chrabří ostrostřelci, kteří schovaní někde za komínem, čekají na rozkaz aby mohli odprásknout lidskou zvěř.

No, čert vem těch pár miliónů, ale kdo jsou, rovněž u čerta, lidé, kteří jednou vydají rozkaz "pal!". Na Ukrajině to prý byl sám president, nyní již sesazený Janukovič. Nezní to moc věrohodně, protože tak hloupí presidenti většinou nejsou.

Před bombardováním Srbska ohledně Kosova neměli na Miloševiče nic kromě výroku, který pronesl při návštěvě Kosova:

Děti se už asi stydí

3. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Nejen českými agenturami proběhla zpráva, podle níž si ministr obrany Martin Stropnický kvůli invazi na Krym nedokáže představit, že by Rusové dostali zakázku na dostavbu Temelína. "Rusko se tímto bohužel posunulo z rodiny předvídatelných demokratických států a své zájmy uplatňuje prostředky, které lze považovat za nepřípustné a nepřijatelné," měl prohlásit při návštěvě v Brdech.

Tak se na to blíže podívejme.

Ušetří Dientsbier se Stropnickým Česku stovky miliard?

3. 3. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Na vyhodnocení nabídek na dostavbu Temelína pracuje v ČEZ údajně tým stovky lidí, jejichž práce stála minimálně desítky (možná více než sto) milionů korun.

Podle ministrů Dientsbiera a Stropnického však dalšího zkoumání netřeba. V rozhovoru pro aktuálně.cz Dientsbier prohlásil, že "si nedovede představit, že by se Rusové nadále účastnili tendru na dostavbu Temelína, protože země, která používá vojenskou agresi v zahraniční politice, je bezpečnostním rizikem i pro Českou republiku a může se to odrazit i v této oblasti."

Z čeho, kolik, pro koho? Aneb návrhy na změnu českého daňového systému

3. 3. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 12 minut

Upravený příspěvek z konference "Daňový systém v České republice a jeho možné alternativy"

Nová vláda má před sebou velké množství úkolů. Jeden obecný: snažit se maximálně napravit spoušť napáchanou vládou Nečase (Kalouska) se týká samozřejmě také daňového systému. I o tom byla konference s výmluvným názvem Daňový systém v ČR a jeho možné alternativy, která se uskutečnila 27. února v prostorách Poslanecké sněmovny. Bohužel, zájem poslanců byl minimální.

Jak může Západ potrestat Putina za to, že se po něm opičí?

3. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Příznivci americké zahraničněpolitické doktríny hlásající místo někdejšího humanitárního bombardování "odpovědnost chránit" (Responsibility to Protect, R2P), mezi nimi zejména Victoria "Fuck the EU" Nulandová, si mohou navzájem upřímně blahopřát. Rusko na Krymu předvedlo vlastní variantu této pokrytecké doktríny a "ochraňuje" ruskojazyčné obyvatelstvo, jež fakticky nikdo neohrožoval - jak konstatují dokonce i samotní Putinovi poradci. Mocnosti, které za sebou mají intervenci v Libyi, přitom jaksi nejsou v morální pozici Kreml právě za tohle kritizovat. Ale i když od tohoto detailu odhlédneme - jaké má vlastně Západ možnosti potrestat Putina za to, že se po něm tak zdatně opičí?

Média a politikové situaci na Krymu přehánějí

3. 3. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Zcela souhlasím s komentátorem deníku Guardian Jonathanem Steelem, že reakce západních médií a politiků na Putinovo rozhodnutí nechat si ruským parlamentem schválit vojenský zásah na Ukrajině a na jeho vyslání ruských jednotek na Krym jsou poněkud přehnané a mohou neodpovědně vést k skutečně vážnému konfliktu. Není asi zrovna úspěchem západní politiky, když po kritice Putina ze strany Západu ohledně jeho akcí na Krymu jeho popularita mezi občany v Rusku výrazně vzroste.

Po diskusi s lidmi, kteří, zdá se mi, situaci v Rusku rozumějí, zdá se být jasné, že svým rozhodnutím se Putin a ruská vláda především rozhodli zabezpečit jedinou svou obří vojenskou a námořní základnu na Krymu, bez níž by bylo Rusko naprosto vojensky bezmocné.

Je velmi rozumné, že prozatímní ukrajinský prezident Turčinov vetoval nacionalistický zákon zakazující užívání ruštiny na ukrajinském území, i když bohužel škodu, který tento zákon napáchal, bude nyní obtížné napravovat. Ještě je zapotřebí, aby ukrajinská vláda zaručila, že se státní budovy na východě země nestanou obětí okupace ozbrojených bojůvek z Majdanu.

Omyly zahraničněpolitického "idealismu" i "realismu":

Proč se Evropan ve vztahu k Rusku nemůže spokojit s podřadnou americkou ideologií

3. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Americké reflexe vztahující se k Rusku, jež jsou do České republiky ve velkém importovány "mainstreamem" na jedné a "alternativními médii" na druhé straně za účelem masové spotřeby, se ve své většině řadí k jednomu ze dvou extrémních pólů. Buď jsou "idealistickým" pokračováním studenoválečnické politiky zadržování komunismu, nebo naopak kvazidisidentským "realistickým" revisionismem, jenž studenoválečnické schéma jednoduše staví z nohou na hlavu. Jenže otočení od počátku neplatné rovnice není zrovna spolehlivým způsobem, jak se dobrat pravdy. Jde o obyčejný a co do svého původu plně odvozený a závislý odezdikezdismus, jehož výsledkem je nakonec stejně fatální zaslepení, jako to, jehož jste se chtěli zbavit.

Kremelská ideologie v pasti historismu

3. 3. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 6 minut

Po většinu putinského období v Rusku se nedá hovořit o tom, že by Rusko mělo státní nebo oficiální ideologii. Sám Putin to v minulosti několikrát opakovaně odmítl s tím, že Rusko takovou ideologii nepotřebuje. Přesto ale Putin a později i jeho tandemový prezident Medveděv samozřejmě ideologické vzkazy a odkazy ve svých projevech a při ospravedlňování svých politik bohatě využívali.

Západ jen sklízí, co usilovně seje

3. 3. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 10 minut

Větší dohled nad darebáky?

Od Charkova na severu až po Oděsu na jihu se táhne Ukrajinou vnitřní hranice, za níž na východě demonstrují tisíce lidí svou vůli neakceptovat politické změny, jež přijala vláda vzbouřenců v Kyjevě. V ředě míst probíhají i fyzické střety mezi proruskými a "promajdanovskými" demonstranty.

Situaci nelze vnímat jen jako střet ideologií. V rovině, v níž se pohybují obyčejní lidé, jde o daleko "přízemnější" věci. Ukrajinský inženýr Vladimír, který se v Česku vypracoval na předáka v montovně firmy Foxconn v Pardubicích, vysvětluje: ""Lidem nejde o nějakou prozápadní či naopak proruskou orientaci. Sledoval jsem přímý přenos z demonstrací na Majdanu a jestli tam slovo EU zaznělo za celý den dvakrát, tak to je hodně. Šlo o svržení Janukovyče kvůli vysoké nezaměstnanosti, nízkým platům, nefungujícím úřadům... Jsou to podobné problémy, jaké řeší i Česko. U nás jsou ale mnohem hlubší."

Británie nezavede proti Rusku hospodářské sankce

3. 3. 2014

čas čtení 6 minut

  • V londýnské vládní čtvrti Whitehallu vyfotografoval novinář tajný dokument britské vlády o Ukrajině, který nesl na vládní zasedání vysoký britský státní úředník. Bylo to memorandum o tom, co Británie hodlá dělat k situaci na Ukrajině. Výslovně se v něm pravilo, že Británie nezavede proti Rusku hospodářské sankce a nezabrání ruským financím, aby fungovaly na londýnské burze, informovaly v pondělí večer Channel Four News.
  • Vitalij Čurkin, diplomatický zástupce Ruska u OSN, ukázal během zasedání Rady bezpečnosti OSN přítomným zvací dopis pro ruskou armádu od Viktora Janukovyče. V něm Janukovyč jako "legitimně zvolený představitel Ukrajiny" tvrdí, že jsou ohrožovány legitimní práva občanů na Krymu otevřenými teroristickými činy pod vlivem západních zemí.
  • Podle deníku Guardian by pravděpodobně většina Evropy nezaznamenala vážné problémy, kdyby Rusko přestalo do Evropy dodávat zemní plyn. Letošní zima je totiž mírná a spotřeba plynu je na minimu, většina evropských zemí má zásoby a problémy by zřejmě zaznamenaly jen země bez zásobníků, totiž Bulharsko, Slovensko a Moldova.
  • Spojené státy a Evropská unie se hašteří ohledně toho, jaké sankce by měly být vyhlášeny proti Rusku.
  • Rusové jsou vážně nejednotní ohledně Putinova vojenského zásahu na Krymu. V Moskvě se konaly demonstrace na podporu i na protest proti tomuto zásahu a Rusové o věci zuřivě diskutují na sociálních sítích.
  • Ruské ministerstvo obrany popřelo, že by Rusko vydalo ukrajinským jednotkám na Krymu ultimátum, aby se vzdaly. Činitel ruského ministerstva obrany označil původní zprávu o tomto ultimátu agentury Interfax za "naprostý nesmysl".
  • Americký pravicový senátor John McCain se vyjádřil, že za situaci na Ukrajině může Obamova "hloupá zahraniční politika" a konkrétně to, že Obama nezaútočil na Sýrii.
  • Rusko požádalo o třetí mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN ohledně krize na Ukrajině. Má se konat dnes večer.
  • Německá kancléřka Merkelová řekla americkému prezidentu Obamovi, že si myslí, že ruský prezident Vladimir Putin je "v jiném světě" ohledně krize na Ukrajině. Tuto zprávu, pocházející z USA, posléze němečtí činitelé dementovali.
  • Ruské ministerstvo zahraničí varovalo, že kritika situace na Ukrajině od NATO "nepomůže tamější situaci stabilizovat".
  • Americký viceprezident Joe Biden hovořil telefonicky s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem.
  • Ministři zahraničí EU se dohodli, že suspendují rozhovory s Ruskem o vízových otázkách v důsledku krize na Ukrajině.
  • Občané na Krymu budou dotazováni v referendu, zda chce Krym přijmout moskevský čas.
  • Moskva ostře kritizovala západní členy skupiny G8 za to, že se rozhodly suspendovat přípravy červnové schůzky v Soči.
  • Proruští demonstranti zaútočili na vládní budovy v Doněcku, ale nedostali se výš než do prvního patra, protože byly vypnuty výtahy a uzavřeny dveře ke schodišti.
  • Britští politikové odmítli názor, že je Británie vůči Rusku méně kritická než USA, protože se bojí, že Putin zastaví dodávky plynu. Británie by podle vládního mluvčího mohla podpořit vyslání mezinárodní monitorovací skupiny na Ukrajinu. Podporuje to Německo a Putin na tento návrh Angely Merkelové reagoval pozitivně.
  • Generální tajemník OSN Pan Ki Moon uvedl, že požádá ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, aby Rusko nepoužívalo žádnou rétoriku, která by mohlo zhoršít situaci na Ukrajině, a aby usilovalo o dialog s Kyjevem. Dodal, že totéž sdělí ukrajinským úřadům.
  • Proruské jednotky převzaly ukrajinskou základnu v Balaklavě.
  • Ukrajinské ministerstvo obrany uvádí, že ruské stihačky v noci porušily ukrajinský vzdušný prostor.
  • Vrchní velitel ukrajinského námořnictva admirál Denis Berezovskij, který v neděli oznámil, že přechází k Rusům, promluvil v pondělí v Sevastopole k dalším ukrajinským důstojníkům a snažil se je přesvědčit, aby také přešli na stranu Ruska. Ti však poslouchali nově jmenovaného velitele Serhije Hajduka, který oznámil, že Berezovskij byl degradován a že bude obžalován ze zrady. Pak důstojníci zazpívali ukrajinskou národní hymnu.
  • Ruská centrální banka prodala až 10 miliard dolarů, tedy 2 procenta svých zlatých a devizových rezerv, aby zpomalila dnešní pád rublu.
  • Britský ministr zahraničních věci v Kyjevě slíbil povstalcům z Ukrajiny finanční pomoc ve výši 10 milionů liber, ale vyloučil vojenskou intervenci.
  • Ruský premiér Dmitrij Medveděv nařídil výstavbu mostu přes Kerčský kanál z Krymu na ruské území.
  • Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov hovořil v pondělí dopoledne v Radě OSN pro lidská práva v Ženevě. Řekl, že vojáci byli vysláni na Krym proto, aby zabránili radikálům použít v zemi násilí a aby přispěli ke smíření. Požadoval, aby všechny strany respektovaly dohodu z 21. února, vyjednanou mezi EU a Janukovyčem.
  • Ukrajinské ministerstvo vnitra vydalo na Janukovyče na internetu zatykač.
  • Gazprom varoval Ukrajinu, že zřejmě zvýší ceny plynu za první čtvrtletí r. 2013.
  • Roskomnadzor, ruský úřad pro dohled nad internetem, blokoval 13 internetových stránek spojených s ukrajinským protestním hnutím.
  • Ruská tisková kancelář Interfax tvrdí, že více než 5000 osob zaměstnaných ukrajinským ministerstvem vnitra, pohraniční službou a armádou přešlo na Krymu na ruskou stranu.
  • Čína v neděli podpořila územní celistvost Ukrajiny, uznala její novou vládu a v Radě bezpečnosti OSN se zdržela hlasování. V pondělí tvrdí ruské ministerstvo zahraničí, že Čína sdílí názor Ruska na situaci na Ukrajině.
  • Náměstek ruského ministra hospodářství Andrej Klepach uvedl, že "hysterie" na ruských trzích pomine, protože ruská ústřední banka podpoří rubl, ale Rusko čelí období špatných vztahů s EU a s USA, což záporně ovlivní hospodářství.

Spojené státy přiznaly, že Putin ovládl Krym

3. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Spojené státy v neděli přiznaly, že Moskva má "plnou operační kontrolu nad poloostrovem Krym" a oznámily, že americký ministr zahraničí John Kerry odletí do Kyjeva ve snaze zabránit dalšímu postupu Rusů do Ukrajiny. Vysocí američtí činitelé odmítli tvrzení, že Washington nemá na ruského prezidenta Vladimira Putina žádný vliv, ale musely přiznat, že Krym byl úspěšně okupován 6000 leteckými i pozemními vojáky a mohl by to být začátek širší invaze.

V pondělí konstatoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, že jednal o Ukrajině se svým čínským protějškem a že se jejich názory shodují.

Kyjevská vláda jmenuje ukrajinské oligarchy guvernéry východních provincií

3. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Je to strategie, kterou média připisují Julii Tymošenkové. Ukrajinští oligarchové podle ní představují ukrajinskou průmyslovou a podnikatelskou elitu a mají vliv na tisíce dělníků na východě země, který je převážně etnicky ruský. Úřad prezidenta Turčynova oznámil v neděli, že jmenoval dva miliardáře, Sergeje Tarutu v Doněcku a Ihora Kolomojského v Dněpropetrovsku tamějšími guvernéry. Superbohatí průmyslníci mají na Ukrajině takovou moc, že v podstatě tvoří stínovou vládu, se svými impérii oceli, uhlí, telekomunikací a médií a armádami zaměstnanců. Rizikem tohoto počínání ale je, že to bude vypadat, že poskytnutím politické moci oligarchům se v zemi nic nezměnilo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Na trajektu Krym-Kavkaz se hromadí obrněná technika

3. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Na trajektu spojujícím přes Kerčskou šíji Krymský poloostrov s Krasnodarským krajem se na ruské straně hromadí obrněná technika. Informuje o tom Státní pohraniční služba Ukrajiny, která neupřesnila, o čí techniku se jedná.

Týž zdroj informuje, že v posledních hodinách jsou postavení ukrajinských pohraničníků systematicky napadána skupinami "speciálně vybavených ruských vojáků". Došlo k zablokování budovy Azovsko-černomořského regionálního velení a štábu Simferopolského oddílu, došlo k útoku na Kerčenský oddíl námořní obrany.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2013

14. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2013 přispělo finančně na Britské listy 234 osob bankovním příkazem celkovou částkou 73 570,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2013 částkou 2419,46 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2013 372 181,08 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

49558