Dodatek k článku Toto nám zamlčují česká média?

27. 2. 2014 / Daniel Strož

čas čtení 2 minuty

Ihned poté, co článek "Toto nám zamlčují česká média?" s fotografií v BL vyšel, snesla se na mou hlavu snůška kritických poznámek některých čtenářů. Upozorňují mne na to, že jde o fotomontáž, která se objevila původně v cizích tištěných médiích a nyní koluje po internetu. Připomínám jen, že jsem se ve svém textu k pravosti snímku vyjadřoval velmi skepticky a posloužil mi hlavně k tomu, abych poukázal na skutečnost, že čeští novináři dostatečně neinformují o fašistoidních trendech v ukrajinské společnosti. Anebo že společně s českými politiky tento nezvratný fakt dokonce snad záměrně zamlčují.

Mezitím jsem dostal i jinou fotografii, zobrazující na místě Hitlera pro změnu Stěpana Banderu. Tohoto válečného zločince mají podnes někteří Ukrajinci za národního hrdinu, přestože nelze zpochybnit brutalitu jeho jednotek ve službách nacistů a zůstávají známy některé jeho výroky, jako "Vaši nepřátelé jsou Rusové, Poláci, Maďaři a Židé -- zničte je!" Také Čechoslováci s Banderovými hordami udělali neblahou zkušenost během jejich poválečného ústupu (chcete-li probíjení se) do západní části Německa. Šokovalo mne proto, když jedna z reakcí na můj článek zněla: "Chtělo by to veřejnou omluvu. Žádnej Hitler, ale Bandera! A to je sakra rozdíl. Čti a pak vynášej soudy!"

A mimochodem: Poslední zpráva zní, že na inkriminovaném místě byl nově vyvěšen portrét Tarase Ševčenka, ukrajinského básníka devatenáctého století, jehož ústředním uměleckým tématem byla národní poroba Ukrajinců ze strany Ruska a předtím i Polska, a který -- ačkoli pronásledován -- se nepřestával solidarizovat s utrpením svého národa. Ani toto by přece nemělo v českém zpravodajství chybět, pokud by v něm měla dominovat objektivita.

0
Vytisknout
12630

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2014