Vládní a parlamentní budovu v Simferopolu obsadili neznámí ozbrojenci

27. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Budovu vlády a parlamentu ukrajinské Autonomní republiky Krym obsadilo dnes více než 120 profesionálně připravených neznámých mužů vybavených automatickými zbraněmi. Kyjevský parlament o tom informoval národní zastupitel strany UDAR a bývalý předseda regionální vlády Sergej Kunicyn.

Kynicyn hovořil o granátometech a kulometech, vybavení "na měsíc obrany". Zdůraznil, že ti lidé jsou profesionálně připravení a každý z nich věděl, co během obsazování budovy přesně dělat.

Okupanti odmítají vyjednávání, místo něj chtějí v budově provést zasedání vlády.

Korespondent agentury Interfax-Ukrajina informuje, že do budovy vstoupili členové vlády v čele s předsedou parlamentu Vladimírem Konstantinovem, s cílem, aby zde zasedání skutečně proběhlo.

V souvislosti s obsazením budovy byla vyhlášena pohotovost příslušníkům vojsk ministerstva vnitra v Autonomní republice Krym a také policii (milici). Informoval o tom designovaný ministr vnitra Ukrajiny Arsen Avakov na sociální síti Facebook..

Celá čtvrť v Simferopolu, v níž se nachází obsazený úřad, byla obklíčena.

Předseda ukrajinského centrálního parlamentu a dočasný vykonavatel pravomocí prezidenta Alexandr Turčinov dnes vyzval vojáky Černomořské flotily Ruské federace nacházející se na Krymu, aby nepřekračovali hranice území vymezeného jim existujícími dohodami.

Překročení těchto hranic se zbraněmi bude považováno za vojenskou agresi, oznámil dnes Turčinov z parlamentní tribuny.

Zároveň ministerstvo zahraničí předalo nóty pověřenému zástupci ruského velvyslance odvolaného ke konzultacím, Andreji, Vorobjevovi. Žádá o zdržení se pohybu vojáků Černomořské flotily mimo dohodnuté území.

Ministerstvo rovněž žádá o bezodkladné provedení konzultací v souvislosti s bodem 7 Smlouvy o přátelství, spolupráci a partnerství mezi Ukrajinou a Ruskou federací z 31. května 1997. Zároveň bylo zdůrazněno, že Ruská federace je podle Budapešťského memoranda z 5. prosince 1994 garantem nezávislosti, suverenity a existujících hranic Ukrajiny.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7422

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2014