Rozhodne australské volby rasistická politika vůči uprchlíkům?

31. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Volební kampaň v Austrálii je placena životy mužů, žen a dětí. Někteří se utopí, jiní budou po léta živořit v táborech zamořených malárií. Děti budou zavřeny za žiletkovým drátem v podmínkách popisovaných jako "obrovský generátor mentálních chorob". Toto barbarství je považováno za trumf volební kampaně jak vládou, tak opozicí. Připomíná to uzavření hranic Židům ve 30. letech a ničí fasádu údajně neškodné a šťastné společnosti, píše John Pilger pro Truthout.

Pokud by se stovky Australanů utopily v Sydneyském zálivu, premiér by vyzval národ ke smutku; svět by posílal kondolence. V jednom případě v roce 1998 se při snaze dosáhnout australského břehu utopilo 1376 uprchlíků, mnozí v místech, kde je bylo možno zachránit.

Politika Canberry známá jako "zastavte čluny" evokuje meziválečnou hysterii boje proti "žluté hrozbě" a labouristický premiér Kevin Rudd se k ní uchýlil záměrně, když vyhlásil, že žádnému uprchlíkovi na člunu nebude dovoleno přistát. Místo toho budou odesláni do koncentračních táborů na Papui Nové Guinei, jejíž vláda byla za tímto účelem podplacena.

Mezi jinými se jedná i o válečné uprchlíky z konfliktů, za něž Austrálie a její mentor, Spojené státy, nesou zodpovědnost. Ti kdo přežijí jsou uvězněni v jednom z nejhorších gulagů na světě, na jednom z nejizolovanějších ostrovů v rovníkovém pásmu. Z ostrova Manus už byly kvůli nesnesitelným podmínkám evakuovány ženy a děti, ale nyní tam míří další 3000 uprchlíků, kteří ze mohou strávit celá léta. Podle svědectví jednoho z bývalých strážců by v takových podmínkách nemohl být v Austrálii provozován psí útulek a jeho majitel by skončil ve vězení.

Austrálie je signatářem úmluvy o uprchlících z roku 1951. Ruddovo počínání je tedy nejen nezákonné, ale také podkopává mezinárodní právo a hnutí za lidská práva. Austrálie ve spojení s mediálním impériem Ruperta Murdocha vede propagandistickou válku proti uprchlíkům od roku 1992. Vloni tento kontinent udělil azyl pouze 15 000 žadatelům, což znamená 0,99% všech azylů na planetě.

Rasistická politika umožňuje službě ASIO "vyšetřovat" tajně žadatele o azyl a držet je ve vazbě po neomezeně dlouhou dobu. Jedná se například o Tamily prchající ze Srí Lanky zničené občanskou válkou. Mnozí netuší, proč jsou vězněni, často sebou mají děti.

Je zřejmé, že Rudd doufá díky této "kartě strachu" obnovit klesající preference vládních labouristů. Jenže jeho oponent, katolický fundamentalista a vůdce konzervativců Tony Abbott, se od něj příliš neliší. Stejně málo se obě strany liší v přístupu k diskriminaci původních Australanů, kterým jsou mj. i nadále hromadně odebírány děti, některé přímo na porodním sále.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9011

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2013