Touha po penězích, která je silnější než svědomí a čest. To je úsilí pravicových politiků o prosazení II. pilíře

8. 7. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Mnoho, přemnoho se napsalo o II. pilíři penzijního fondu v rámci důchodové reformy, které na občany připravila koaliční vláda v čele s P. Nečasem. Na jedné straně, z pozice koaliční vlády a jejich politiků bylo poukazováno na jeho společenský význam(!), neblahou až prekérní perspektivu potenciálních důchodců a jeho pokryteckou obhajobu z hlediska "nutnosti" a potřeby zabezpečit se každý osobně na své stáří způsobem "Když ptáčka chytají, pěkně mu zpívají"!

Bylo by však mylné se domnívat, že tak činí z nějakých pohnutek pochopení situace potenciálních důchodců a jejich sociální perspektivy. Na druhé straně, z pohledu pragmatického vyhodnocení "efektivnosti" II. pilíře jak politické opozice, tak samotných občanů, se tento pilíř jeví jako krajně nevýhodný pro většinu zainteresovaných občanů.

Důkaz, jak mylné byly představy pravicové koalice o výhodnosti (dříve dokonce v intencích povinného) spoření ve II. pilíři se (ne)naplnily během půl roku, kdy do tohoto neblahého systému vstoupilo pouze 75 tisíc občanů místo naivně předpokládaných půl milionu.

Není bez zajímavosti, že jen zvýšený mediální a reklamní tlak vlády a penzijních fondů přiměl cca 30 tisíc občanů ke vstupu do II. pilíře za poslední měsíc (červen), protože ke konci května 2012 vykazoval II. pilíř pouhých cca 42 tisíc zájemců. Nemluvě o nefér způsobech, kterými se reklamní akce jen hemžily.

Dalo by se říci, že vláda, Nečas, Kalousek a spol. splakali nad výdělkem. Zdaleka se nenaplnilo jejich očekávání, že za půl roku se do II. pilíře "nahrne" půl milionu občanů (ovčanů). Problém je v tom, že politici nemají, jak se říká "ánung" o tom, jak se mají a žijí občané za jejich vlády.

Není divu, většina politiků smrdí v politických seslích již více jak dvacet let a za tu dobu se mnohé změnilo. K naší lítosti, pánové a dámy si toho ani nevšimli. Pokud snad ano, pramálo jim záleží na tom, aby se situace milionů občanů zlepšila.

"Čí chleba jíš, toho píseň zpívej" a tak jdou jako poslušní lokajové tam, kam jim to jejich lídři vládních stran přikážou. Oni na tom totiž, na rozdíl od občanů, neprodělají!

Touha po penězích je silná, dokonce silnější než svědomí a čest. Proto jsou ochotní dál lidem lhát, ale co horší, svým jednáním a tlakem především na mladé lidi, zcela vědomě zhoršují pozice těm, kteří na II. pilíř při nejlepší vůli nemají. Tedy těm, kteří zůstanou v základním důchodovém systému a kterým tak vědomě ukrajují z krajíce budoucích důchodů.

Jen díky rozumným a prozřetelností obdařených lidí si tito lidé své důchodcovské budoucno zajišťuje prostřednictvím penzijního připojištění. Jenže právě to vadí penzijním fondům, resp. jejich majitelům, protože docela slušné výnosy z penzijního připojištění jdou k dobru pojištěnců a ne do jejich fondů, potažmo kapes.

Není jasné, jak se bude dál celková situace vyvíjet s ohledem na značnou nepřehlednost situace ve vývoji událostí po demisi vlády, nicméně pokud za předpokladu, že očekávané volby vyhraje ČSSD a naplní proklamované vyjádření, že II. pilíř zruší, je naděje, že se situace v důchodovém pojištění poněkud uklidní a zlepší. Za stávající situace, kdy existují tři systémy důchodového pojištění, z toho jeden (II. pilíř) je pro většinu potenciálních důchodců výrazně nevýhodný (především v důsledku nízké úrovně jejich příjmů), je přetahování klientů z jednoho do druhého systému s ohledem na kritický stav finančního krytí státního důchodového účtu krajně nezodpovědné, což ovšem u politiků vlád typu ODS,TOP 09, STAN a nějaké sci-fi strany LIDEM neznamená, že pro osobní zájmy nejsou schopni tyto nedostatky neakceptovat.

Přestože se politická situace stále dost nejasně vyvíjí, ještě v demisi ministr financí Kraďousek už avizoval, že podmínky a parametry pro vstup do II. pilíře budou upraveny tak, aby se staly lákavějšími, výhodnějšími, přístupnějšími i těm, kteří před vstupem do II. pilíře třeba váhají.

Nabízí dokonce takové ústupky, které byly dřív zcela nepřijatelné (možnost výběru vkladu, vystoupení s penzijního fondu apod.) Ba ne, tito politikové se jen tak svého "malá domů" nevzdají. Jen ČSSD to bude mít poněkud komplikovanější, bude-li v případě svého vítězství chtít II. pilíř zrušit. Což ovšem jen udělá radost těm, kteří tu "prasárnu" s II. pilířem vymysleli a proti logice a navzdory poškozování druhých jej prosazují a obhajují. V "české" demokracii je totiž za a pro peníze možné snad už úplně všechno.

0
Vytisknout
12494

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2013