Tragédie pod střechou světa versus odveta islamistů

25. 6. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Na severu Pákistánu pod horou Nangá Parbat došlo ke krvavému neštěstí: islámští militanti usmrtili deset zahraničních horolezců včetně dvou Slováků ZDE a jednoho Američana. Spolu s nimi byl zabit jejich pákistánský průvodce. Tucet ozbrojenců v uniformách polovojenské jednotky, kteří nad ránem vnikli do stanového tábora, zpočátku drželo šerpy jako rukojmí, ale posléze začalo střílet po horolezcích a nakonec uteklo.

Tento útok radikálních islamistů, jak se dalo očekávat, vyvolal v diskusích pod články a na sociálních sítích nové tsunami antiislámských a xenofobních výroků. Objevila se také reminiscence na atentát palestinského komanda na izraelské sportovce během olympijských her v Mnichově v roce 1972. Je ale celkem smutné, že v podstatě žádný diskutující se nepozastavil nad možným, byť -- jak uznávám -- cynickým katalyzátorem vražedného úderu. Tragický incident je považován za jeden z nejhorších útoků proti cizincům na pákistánské půdě za poslední desetiletí.

K masakru se přihlásilo militantní hnutí Džundulláh mající blízko k Al-Kájdě a Talibánu. Džundulláh tvrdí, že zabíjel z nenávisti vůči cizincům. Přepadení se překvapivě uskutečnilo v relativně mírumilovné oblasti, vzdálené stovky kilometrů od hlavních bašt pákistánského Talibánu u hranic s Afghánistánem. Nicméně islamisté, kteří vedou nemilosrdnou povstaleckou kampaň proti pákistánské vládě, tak ukázali, že jsou schopni udeřit na kterémkoliv místě v zemi. Růst pákistánského Talibánu a zvěrstev jím páchaných lze přičíst i na vrub americké invazi do sousedního Afghánistánu v roce 2001, jež zmobilizovala odpor tisíců Paštúnů ZDE.

Krvavý vzkaz světu

Podle mluvčího pákistánského Talibánu byl útok pod Nangá Parbat odvetou za zabití zástupce velitele Talibánu Wali ur-Rehmana a šesti dalších osob při bezpilotním útoku v minulém měsíci ZDE. Mluvčí pákistánského Talibánu rovněž sdělil ZDE, že zabíjením cizincům chtěli islamisté poslat světu vzkaz, aby se začal podílet na ukončení americké bezpilotní války.

Nicméně nejen zuřiví militanti vzkazují světu toto naléhavé a jasné poselství, žádající konec čím dál více nepopulárních útoků dronů. Pákistánský soud již dříve Obamovu válku dronů označil za "nelegální ZDE " s tím, že představuje "válečný zločin" ZDE. Soud pákistánské vládě nakázal, aby Spojené státy "silou" přinutila tyto nálety ukončit, a apeloval na Radu bezpečnosti OSN, aby v případě nutnosti proti americké vládě zakročila. Tento naprosto legitimní požadavek -- tedy, aby Bílý dům ukončil nálety dronů na pákistánské území -- zopakoval nedávno zvolený pákistánský premiér Naváz Šaríf poté, co americká raketa vypálená z dronu usmrtila devět lidí ZDE. Šaríf rovněž prohlásil, že bezpilotní kampaň, která porušuje suverenitu Pákistánu, je kontraproduktivní, protože kvůli ní často umírají civilisté, a prohlubuje protiamerické nálady 180 milionů Pákistánců.

Přestože nesmyslné zabíjení zahraničních civilistů není možné cynicky a alibisticky omlouvat slovy Noama Chomskyho "možná největší teroristickou operací v dějinách ZDE", nelze ji na druhou stranu ignorovat a nesmyslné vraždění cizinců považovat za důkaz krvelačného náboženství.

0
Vytisknout
16307

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2013