Syrská armáda obsadila strategicky důležité město Kusajr

5. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Syrské vládní síly získaly plnou kontrolu nad strategickým městem Kusajr. Tvrdí to shodně státní televize i povstalci. Město nedaleko libanonských hranic bylo místem těžkých bojů více jak dva týdny. Na straně vládních sil bojují libanonské šíitské milice Hizballáh. Podle státní televize mnoho povstalců padlo a další se vzdali rychle postupujícím jednotkám. Povstalci tvrdí, že se stáhli přes noc, aby se vyhnuli masivnímu útoku.

Televizní záběry ukazují rozsáhlou destrukci, řadu budov změněných v hromady sutin a v dohledu žádné civilisty. Mezinárodní červený kříž vyjádřil naději, že se mu podaří získat do města přístup a pomoci civilnímu obyvatelstvu. Mluvčí MVČK Rima Kamal sdělila BBC, že existují zprávy o stovkách raněných bez přístupu k ošetření, nedostatku potravin a vody.

Pád Kusajru přivítaly vládní zdroje jako důležité strategické vítězství. Avšak vzhledem k masivní palebné síle nasazené armádou a faktu, že v čele útoku postupoval Hizballáh, fakt že boje trvaly více jak dva týdny vyvolal v Damašku znepokojení, protože obvykle se povstalci proti armádě ve statické obranné pozici tak dlouho neudrželi - a vláda mezitím již na začátku bitvy předčasně oznámila vítězství.

Obě strany se k bitvě o Kusajr rozhodly kvůli politické a symbolicé hodnotě. Porážka je pro povstalce těžkou ranou, i když se ji snaží zlehčovat. Vládní síly kontrolou Kusajru a přilehlého území odřízly důležitou zásobovací trasu k Homsu ve střední Sýrii a samy si zajistily komunikace mezi Damaškem a pobřežím.

Kusajr byl pod kontrolou povstalců déle než rok. Leží deset kilometrů od libanonské hranice v blízkosti důležitých komunikačních linií obou stran konfliktu. Jedná se o město s přibližně 30 000 obyvateli, z nichž asi třetina uprchla do okolních obcí a podle OSN je v něm na 1 500 raněných. Asi 23 vesnic a 12 farem nedaleko Kusajru je údajně obýváno libanonskými šíity. Město leží nedaleko hlavní komunikace mezi Damaškem a přístavem Tartús, tj. ruskou námořní základnou, hlavní vstupní branou pro pozemní zásobování syrské armády a taktéž vstupní branou k pobřežním oblastem obývaným alávitskou menšinou. Pád Kusajru může nepřímo vyvolat pád dalšího povstaleckého města Homsu.

Politický dopad pocítí i Američané během rozhovorů s Rusy a OSN v Ženevě, kde se chystá mezinárodní mírová konference. Vládní tábor podporovaný Rusy vypadá silně a jednotně, zatímco Západem podporovaná opozice je v politických sporech a právě utrpěla porážku, což oslabuje pozici Američanů. Podle Lachdara Brahímího, vyslance Ligy arabských států pro Sýrii, se konference možná bude konat teprve v červenci, nikoliv v červnu, jak bylo plánováno.

Francouzský prezident Francois Hollande dnes prohlásil, že se vrší důkazy o nasazení chemických zbraní v Sýrii, což "zavazuje mezinárodní společenství, aby jednalo", ale dodal, že to musí proběhnout " v rámci mezinárodního práva". Podle francouzských analýz byl ve vzorcích zjištěn sarin. Syrská vláda nasazení chemických zbraní opakovaně odmítá a obviňuje z téhož povstalce, kteří to také popírají.

Syrská opozice dosud nepotvrdila účast na rozhovorech ani nesestavila delegaci. Vláda tvrdí, že "v principu" s účastí souhlasí, pokud nebudou stanoveny předběžné podmínky. Povstalci opakovaně požadují odchod prezidenta Asada.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8811

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2013