Syrská armáda nasadila těžké zbraně v bojích o hraniční přechod na Golanských výšinách

7. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Den po obsazení strategického města Kusajr syrská armáda převzala plnou kontrolu nad hraničním přechodem na Golanských výšinách, který byl přednedávnem obsazen povstalci. Oznámily to izraelské vojenské zdroje. V bojích u Kunejtry byly nasazeny tanky a obrněná vozidla, což je v rozporu se syrsko-izraelskou dohodou o příměří z roku 1973. Izrael se nicméně nechystá nijak reagovat.

Rakousko oznámilo, že kvůli bojům stáhne své pozorovatele, kteří tvoří zhruba třetinu "modrých přileb" na Golanských výšinách. Své pozorovatele již předtím stáhly Chorvatsko, Kanada a Japonsko.

Kunejtra, místo urputných tankových bojů za Jomkippurské války v roce 1973, disponuje hraničním přechodem pro místní obyvatele, většinou křesťanské Drúzy, jejichž rodiny jsou často na obou stranách faktické mezistátní hranice.

V minulých měsících probíhaly na Golanech sporadické boje, když armáda stahovala jednotky z periferních oblastí do bojů o Aleppo a Damašek a oslabila zde své pozice. Příležitostně se přitom izraelské pozice ocitly pod palbou a ta byla opětována. Povstalci přechod krátkodobě obsadili ve čtvrtek ráno, ale již o několik hodin později byli opět vytlačeni a v oblasti nyní panuje relativní klid.

Izrael se obává, že úspěch povstalců v této oblasti by mohl otevřít jeho hranice džihádistickým útokům.

Zapojení libanonského hnutí Hizballáh do bojů o Kusajr na straně Asadova režimu a boje u Kunejtry vyvolávají obavy z internacionalizace a šíření konfliktu za hranice samotné Sýrie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7591

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2013