Dokažte, prosím, svůj výrok

6. 6. 2013 / Štefan Švec

čas čtení 2 minuty

Oceňuji snahu Lenky Procházkové přiblížit, kdy měl kardinál Tomášek vyslovit výrok "Toto je poslední nárok, který církve vznášejí." Přesto je bohužel zatím nedostatečná. V tak vášnivém a důležitém sporu, jako je debata o církevních restitucích, by se měly používat jen platné a ověřené argumenty.

Pokud někdo vloží do něčích úst nějaká slova, načež dokonce mluví o cenzuře, když se ta slova popírají, je jeho povinností svoje tvrzení doložit. Lenka Procházková píše o děkovném projevu, který měl kardinál Tomášek pronést kolem 1. srpna 1991. Tento projev měla zaznamenat média. Prosím ji, aby ten projev doložila -- tištěná média z té doby jsou snadno dostupná v Národní knihovně České republiky, o program a záznam televizního vysílání lze požádat v archivu ČT. Je na Lence Procházkové, nikoliv na jiných, aby dokázala to, co tvrdí. Mně taková silná slova z úst Františka Tomáška stále připadají nepravděpodobná, zejména proto, že v srpnu 1991 už Tomášek nebyl úřadujícím pražským arcibiskupem a primasem českým a neměl oprávnění žádné takové projevy a výroky za církev (natož za ostatní církve) pronášet. V úřadu byl tehdy už několik měsíců Miloslav Vlk.

Pokud se Lence Procházkové podaří Tomáškův výrok, nejlépe v oficiálním projevu, doložit, rád se jí omluvím za svůj předchozí článek. Potvrdí se tím, že pražské arcibiskupství v konkrétním případě lže, což by byla velmi důležitá zpráva. Pokud se Lence Procházkové tvrzení doložit nepodaří, bude to důkaz, že její strana sporu používá nefér argumenty. I to je důležitá zpráva.

Poznámka na závěr: Tento článek, stejně jako předchozí, není o tom, zda jsou církevní restituce dobré nebo špatné. Je o tom, kdo jakým způsobem v jednom konkrétním případě bojuje. Je dobré to zjistit.

0
Vytisknout
10403

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2013