Výrok kardinála Tomáška si pamatuji

6. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Vážení, Výrok kardinála Tomáška si pamatuji, píše Jiří Zajac. Byl pronesen na jedné z demonstrací po 17. listopadu 1989. Kardinál Tomášek tehdy prohlásil že církev žádný majetek zpět nechce.

Důvod proč si tento výrok pamatuji je ten, že jsem tehdy byl - po ukončení vysoké školy v červnu 1989 - na roční vojenské službě v Táboře. Tehdy nás samozřejmě drželi zavřené v kasárnách (konkrétně Tabačka u vlakového nádraží). Ale mohli jsme v televizi sledovat přenosy z demonstrací v Praze jak na Václaváku tak následně na Letenské pláni. Tak jsem ten výrok viděl, ocenil jej a zapamatoval si jej.

Ti, co vojnou prošli, ví, že díky izolaci vojáků v kasárnách (vycházky jednou za čas a za odměnu) a nedostatku podnětů si obyčejní narukovavší vojáci všímali kdejaké maličkosti která je vytrhla z šedi, nudy a rutiny vojenské služby. Kdo tím neprošel neví, jaké to je, dostat první vycházku po měsíci "internace" v kasárnách, kdy kolem vás jsou najednou místo zelených lidí lidi barevní! (myšleno oblečení).

Tolik má vzpomínka na podzim 1989. Shrnuto: výrok zazněl, pamatuji si jej.

P.S. Pamatuji si také že v roce 1989 jsem chtěl aby jsme se měli jako v tehdejším NSR (Německá spolková republika), tj. měli svobodu a prosperitu. Teď jsme tam kde jsme a o současné svobodě a prosperitě by se (bohužel) dalo diskutovat.

0
Vytisknout
11901

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2013