Amerika připravuje kybernetické útoky

8. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Barack Obama nařídil svým nejvyšším výzvědným činitelům, aby vypracovali seznam potenciálních zahraničních cílů amerických kybernetických útoků. Vyplývá to z přísně tajného příkazu, který získal deník Guardian.

Osmnáctistránkový Prezidentský příkaz č. 20, vydaný loni v říjnu, avšak nezveřejněný, hovoří o tom, že tzv. "ofenzívní operace s kybernetickými dopady mohou přinést jedinečné a nekonvenční možnosti, jejichž prostřednictvím dojde ke splnění amerických státních cílů po celém světě, aniž by si toho byl protivník či cíl vůbec vědom. Důsledky jsou v rozsahu jemné až vážně škodlivé."

V Obamově příkazu se praví, že vláda "bude identifikovat potenciální cíle státního významu, pro jejichž dosažení mohou kybernetické útoky poskytnout přijatelnou míru efektivity, ve srovnání s jinými nástroji státní moci."

Prezidentský příkaz také rozebírá možnosti internetových útoků státu uvnitř USA, i když zdůrazňuje, že všechny takové útoky musí schválit s výjimkou mimořádných okolností prezident.

Obamovo rozhodnutí vypracovat potenciálně agresivní kybernetickou vojenskou doktrínu povede k zvýšení obav, že dojde k rychlé militarizaci internetu, dodává Guardian.

Už před vydáním této direktivy kritizoval Peking americkou kritiku čínských kybernetických útoků s tím, že mají Číňané "horu informací" o amerických kybernetických útocích proti Číně, které jsou podle Číny "stejně tak vážné" jako čínské kybernetické útoky proti Americe.

Americký prezident Obama se v pátek sešel v Kalifornii s čínským prezidentem Xi Jinpingem a měl s ním jednat o údajných čínských útocích na západní kybernetické cíle.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9200

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2013