Edward Snowden a lidé jako on jsou životně důležitou protilátkou proti policejnímu státu

10. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Edward Snowden, nejnovější whistleblower v oblasti internetové technologie, je přesvědčivým kritikem hysterie, do níž "válka proti terorismu" zavedla americkou (a zřejmě i britskou) vládu, píše v deníku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins.

Snowden není cizím agentem. Je to zaměstnanec, který se stal svědkem pokrytectví těch, kteří tvrdí, že hájí svobodu, ale ve skutečnosti ji omezují. Podobně jako jeho předchůdci Bradley Manning, Clive Ponting a Daniel Ellsberg, Snowden varuje občany, jak daleko jsou jejich vládci vzdáleni svobodě, o níž tvrdí, že ji hájí.

Masové shromažďování a ukládání elektronických komunikací všech občanů, které provádí Washington (a zřejmě i Londýn) - mottem je tu: "Hackersky pronikáme všude a kontrolujeme všechny lidi" - se stalo obrovským triumfem Usámy bin Ladina. Program Prism dokazuje, do jak obrovské míry byl úspěšný šílený pokus militantního islámu ochromit západní hodnoty. Demokracie předala bezpečnostním byrokratům neomezené množství peněz a neomezenou moc.

Spojené státy a Británie jsou v dnešní době stejně nenapadnutelné vojensky jako kdykoliv v historii. Tyto země jsou zcela bezpečné. Možná je ohrožují bomby teroristů či zločinců, ale není to existenční hrozba. Avšak protože paranoia je klasickým spojencem moci, "boj proti terorismu" drasticky přehnal líčení nepřátel Západu a vytvořil ze sebe průmyslové odvětví, rozsahem připomínající období studené války.

Vlády vždycky tvrdí, že taková omezování svobody jsou "plně v souladu se zákonem". Ale jak jsme viděli po 11. září, vlády samy definují, co je zákon. "Sbíráme podstatné množství informací, ale jen o zlých lidech," tvrdí Bílý dům. Britský ministr zahraničí William Hague tvrdí, že "občan, který dodržuje zákony, se nemá čeho bát". To je klišé policejního státu během celé lidské historie!

Whistlebloweři jsou životně důležitou protilátkou proti policejnímu dohledu nad námi všemi, o němž ví džihádisté, že takový policejní dohled nás na Západě tvrdě demoralizuje a ochromuje. Přimět občany Západu, aby ztratili důvěru ve svou vlastní vládu, je prvním krokem k ochromení liberální bdělosti a tolerance. Ti, kteří křičí: "Lepší je být bezpečný než svobodný" skončí v nesvobodě i v nebezpečí.

Ti, kteří chtějí pohnat Snowdena k soudu, jsou skuteční "užiteční idioti" příštího Usámy bin Ladina.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Nejnovější informace k skandálu PRISM

10. 6. 2013

čas čtení 5 minut

  • Devětadvacetiletý zaměstnanec zbrojovky Booz Allen Hamilton Edward Snowden oznámil, že je whistleblowerem, který zveřejnil tajný program americké výzvědné agentury NSA pro špehování milionů občanů. Snowden zdůrazňuje, že to udělal ve snaze ochránit "soukromí a základní svobody".
  • Carl Miller z britského thinktanku Demos je překvapen především tím, že technologické společnosti jako Google spolupracovaly se systémem Prism a nikoliv skutečností, že americká vláda tento systém provozovala.
  • Slavný americký whistleblower Daniel Ellsberg konstatuje v komentáři v deníku Guardian, že Edward Snowden nás zachraňuje před tím, aby byrokratičtí manažeři provedli puč proti americké ústavě. Zachraňuje nás předtím, aby se USA proměnily v zemi, jíž dominuje Stasi.
  • Malcom Rifkind, konzervativní předseda britského výzvědného a bezpečnostního výboru britské Dolní sněmovny, uvedl v pondělí v rozhlase, že monitorovací středisko GCHQ zřejmě porušilo zákon, pokud přijímalo prostřednictvím amerického systému Prism informace o britských občanech.
  • Britský premiér David Cameron se postavil na obhajobu britských výzvědných služeb proti obvinění, že protizákonně využívaly počítačový systém Prism ve Spojených státech. Všechno, co dělají britské výzvědné služby, je podle Camerona v rámci platných zákonů a pod demokratickou kontrolou. Cameron se vyhnul odpovědi na otázku, zda věděl, že britské monitorovací středisko GCHQ má přístup k americkému systému Prism.
  • Američtí republikáni požadují, aby byl Edward Snowden vydán Spojeným státům. Občanští aktivisté ho chválí jako odvážného hrdinu. - Mluvčí ředitele amerických státních výzvědných služeb James Clapper uvedl, že Snowdenův případ byl předán ministerstvu spravedlnosti a americké výzvědné služby hodnotí škody, které způsobila jeho prozrazení. "Každá osoba, pro kterou byl schválen přístup k tajným materiálům, ví, že má povinnost tyto tajné materiály chránit a dodržovat zákony," uvedl mluvčí Shawn Turner. Snowden měl přístup k nejtajnějším výzvědným materiálům, aby mohl spravovat počítačové systémy National Security Agency. Peter King, předseda parlamentního podvýboru pro domácí bezpečnosti, požaduje Snowdenovo vydání z Hongkongu. "Spojené státy musejí dát najevo, že žádná země mu nesmí poskytnout azyl. Je to věc, která je pro americké výzvědné služby nesmírně důležitá." USA má deportační smlouvu s Hongkongem, ale jsou v ní výjimky pro politické trestné činy. Republikánský předseda parlamentního výboru pro výzvědné služby Mike Rogers uvedl, že Snowden "zveřejnil tolik informací, že je doslova nebezpečný". - Naproti tomu Jesselyn Radack, bývalý právník z ministerstva spravedlnosti, který zastupuje whistleblowery, uvedl: "Jako whistleblower musím říct, že tohle je jeden z nejvýznamnějších whistleblowerů v naší éře i v americké historii." Radack uvedl, že doufá, že tento případ se stane "předělem, který změní válku, která se dnes vede v USA proti whistleblowerům a širší válku proti informacím v naší zemi." Thomas Drake, bývalý ředitel NSA, který proslul tím, že prozradil informace o tom, co považoval za neefektivní a zbytečně nákladný program sbírání informací pro NSA, konstatoval o Snowdenovi: "Je neobyčejně odvážný." Drake byl intenzivně vyšetřován, ale nakonec Obamova vláda náhle zrušila všechna obvinění proti němu, za něž mohl skončit ve vězení na 35 let.
  • Novináři z Guardianu Glenn Greenwald a Ewen MacAskill interviewovali Snowdena v Hongkongu, kam odcestoval ze svého domova na Havajských ostrovech koncem května. "Jediná věc, které se obávám, je záporný dopad na mou rodinu, které už nebudu schopen pomoci," uvedl.
  • Předsedové kongresových výborů pro výzvědnou problematiku ve Washingtonu se vyjádřili, že Snowdenovo zveřejnění tajných informací o NSA "je trestným činem" a očekávají, že bude trestně stíhán.
  • Senátor Paul Rad uvedl, že se pokusí nechat špehovací programy NSA zakázat soudně. Senátor Mark Udall požaduje, aby se "znovu otevřel" americký Patriot Act (Vlastenecký zákon), protože je nutno z něho odstranit zákonné ospravedlnění pro rozsáhlé špehování občanů.
  • Zbrojovka Booz Allen Hamilton, zaměstnavatel Edwarda Snowdena, prohlásila, že Snowden byl jejím zaměstnancem "po dobu kratší než tři měsíce" a že "zprávy, že tato osoba prozradila tajné informace, jsou šokující a "pokud jsou přesné, jsou vážným porušením předpisů a základních hodnot naší firmy." Zbrojovka bude plně spolupracovat s vyšetřováním.
  • Na stránkách Bílého domu už vznikla petice na obranu Edwarda Snowdena. V New Yorku se bude v pondělí konat demonstrace na podporu Edwarda Snowdena.
  • Veškeré účty Edwarda Snowdena na Facebooku a na Twitteru jsou falešné, upozorňuje Glenn Greenwald.
  • Daniel Ellsberg označil Edwarda Snowdena za hrdinu a zdůraznil, že na jeho příchod čeká už čtyřicet let.
  • Podporu pro Edwarda Snowdena vyjádřil islandský Institut pro mezinárodní sdělovací prostředky.
  • Zneužívání zákona Patriot Act pro ro\zsáhlé špehování občanů musí skončit, zdůrazňuje americký autor tohoto zákona Jim Sensenbrenner.

Další nejnovější informace o skandálu v angličtině ZDE

Údaje o americkém špehování veřejnosti odhalil devětadvacetiletý Edward Snowden

9. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Osobou, která deníku Guardian prozradila, že americké výzvědné úřady špehují ve velkém občany po celém světě, je Edward Snowden, devětadvacetiletý bývalý technický asistent v CIA a současný zaměstnanec zbrojovky Booz Allen Hamilton. Snowden pracuje v americkém Úřadě pro bezpečnost státu (NSA) už čtyři roky jako zaměstnanec různých externích firem, včetně Booz Allen a Dell.

Po několika dnech, kdy Snowden poskytoval deníku Guardian rozhovory, nyní list Guardian na jeho žádost zveřejnil jeho totožnost. Od okamžiku, kdy se Snowden rozhodl prozradit různé přísně tajné dokumenty veřejnosti, byl rozhodnut neskrývat se v anonymitě. "Nemám v úmyslu se skrývat, protože vím, že jsem neudělal nic špatného," zdůraznil.

Snowden vejde do historie jako jeden z nejvýznamnějších amerických whistleblowerů, vedle Daniela Ellsberga a Bradleyho Manninga, míní deník Guardian. Zveřejnil informace z jedné z nejtajnějších organizací světa - NSA.

Chcete i nadále důvěřovat Google Mail?

Obří internetové firmy ztrácejí důvěryhodnost ohledně špehovacího systému Prism

10. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

"Technologické firmy popírají, že poskytují vládním špionážním agenturám přímý přístup k svým serverům, vytvořily však složitý právní a technologický mechanismus, který je totéž. Bůh ví, které další státní orgány mají přístup k těmto informacím."

Firmy Apple, Facebook a Google vydaly prohlášení, že prý se špehováním svých uživatelů americkými úřady nespolupracují, jenže další odhalení to zpochybňují

Obří technologické firmy se během víkendu zoufale snažily uhájit si svou důvěryhodnost v otázce soukromí svých uživatelů. Přitom však vyšly na veřejnost další podrobnosti o jejich spolupráci s americkými výzvědnými institucemi.

PR manažerka Google Czech Republic: "Uživatelská data poskytujeme vládě jen na základě platných právních norem"

10. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Stanovisko společnosti Google Britským listům poslala PR manažerka českého Googlu Janka Zichová.

Google velmi dbá o bezpečnost dat svých uživatelů. Uživatelská data poskytuje vládě jen na základě platných právních norem, přičemž každá tato žádost je důkladně prověřena. Občas zaslechneme, že jsme pro vládu vytvořili jakási "zadní dvířka" do našich systémů, ale Google v žádném případě taková "zadní dvířka", která by umožňovala přístup k soukromým uživatelským datům, nemá.

K celé záležitosti se vyjádřil také David Drummond a Larry Page. Více najdete na oficiálním blogu firmy Google.

David Drummond, Chief Legal Officer, Google:

"Nelze to už vyjádřit jasněji, že vláda nemá žádný přístup na servery společnosti Google - ani přímo, ani prostřednictvím "zadních vrátek" či tzv. drop boxu. Stejně tak jsme ani neobdrželi žádnou takovou žádost, jak se píše v médiích. Je proto zcela nesprávné naznačovat opak. Uživatelská data poskytujeme vládám pouze na základě platných právních norem. Náš tým právníků přezkoumává každý jeden takový požadavek a vrací zpět ty, které jsou příliš rozsáhlé nebo nedodržují správný postup. Zároveň jsme byli první, kdo začal velmi transparentně informovat o žádostech vlád o informace."

Edward Snowden: Hackersky pronikáme všude

10. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Edward Snowden je velmi moderní špion - mladý, technicky vzdělaný, tiše přesvědčivý a s intenzivním zájmem o lidská práva. Pracuje s laptopem.Jeho prostřednictvím dokáže jako špion proniknout všude. Kamkoliv na světě.

Takových špionů, jako je on, je dnes mnoho a podle jeho vlastního svědectví jsou to potenciálně děsivé osobnosti. "Hackersky pronikáme všude," řekl Snowden v hongkongském hotelu reportéru deníku Guardian Glennu Greenwaldovi. "Měl jsem pravomoci číst emaily kohokoliv - vás, federálního soudce, třeba i amerického prezidenta, kdybych měl jeho osobní emailovou adresu. Snowden popisuje "děsivou" infrastrukturu, kdy on a další analytikové mají možnost získat přístup k drtivé většině lidských komunikací po celém světě.

Demokracie v data mining cloudu zvaném Boundless Informant

9. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 17 minut

"Pokud si chcete udržet tajemství, musíte je také skrýt před sebou."
George Orwell, 1984

Před více než rokem jsem na žádost šéfredaktora odborného časopisu o bezpečnostních technologiích Security magazín napsal takový paranoidní text o cloudu - vzdálených úložištích, vzdáleném software a rizicích jejich užívání. Nazval jsem jej s odkazem na klasika "Cloud trend, šťastný Nový svět". Nyní vyšly na povrch první dvě "SIGINT/COMINT cloud sniffing" "global acces" operace. Nicméně... Americký deník Washington Post i britský Guardian ze 41 stránkové prezentace přísně tajného systému špehování občanů řady zemí zveřejnil pouhé čtyři stránky. A to je zpráva o "hlídacích psech demokracie".

Rizika cloudu jsou jasná: jde v prvé řadě o riziko závislosti na těchto stále více centralizovaných proprietárních technologiích, neboť kdo ovládá váš přístup ke konektivitě a k informacím, má moc vám ten přístup odejmout či jej omezit, filtrovat, nebo modifikovat. Ve jménu bezpečnosti, ve jménu morálky, ve jménu udržení své moci. Má totiž tu moc. Bez přístupu k těmto službám nejste nic. O tom se přesvědčila řada firem i jednotlivců, žadonících u správců služby facebook, aby zrušili jejich "odstřižení". Internet byl kdysi dávno vymyšlen a postaven na principu decentralizace s požadavkem přežití - i jaderné války. Přežije nyní snahu vlád takových velmocí, jako je USA, Rusko a Čína o jeho zkrocení?

BRITSKÝ MINISTR ZAHRANIČÍ:

"Systému Prism se musejí bát jen teroristé, zločinci a špioni"

9. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Britský ministr zahraničí William Hague vystoupí v pondělí v Dolní sněmovně ve snaze uchlácholit britskou veřejnosti ohledně skandálu se špehovacím sytémem Prism, který umožňuje americké National Security Agency shromažďovat o občanech data z Facebooku a z dalších velkých serverů a sociálních sítí.

"Tajné činnosti britských a amerických výzvědných služeb se mají co bát pouze teroristé, zločinci a špioni," zdůraznil Hague v neděli v televizi, ale odmítl poskytnout jakékoliv další informace. Uvedl, že sám osobně dohlíží "téměř každý den" na práci britského výzvědného a monitorovacího střediska GCHQ. "Získává výzvědné informace prostřednictvím procesů, které jsou schválené, nutné, omezené a zacílené na určité účely - jen na to, co potřebujeme vědět. A samozřejmě sdílíme mnoho informací se Spojenými státy. Tak tomu je už od druhé světové války," řekl Hague v neděli v televizi. "Představa, že se zaměstnanci GCHQ nějak snaží vyhnout zákonu prostřednictvím spolupráce s úřadem v jiné zemi je nepodložená. Je to nesmysl."

Hague dodal: "Pokud jste občanem této země, který dodržuje zákony, nemáte se čeho bát. Nemusíte se bát, že britské výzvědné služby vám budou odposlouchávat telefonní rozhovory. Ale jestliže se chcete stát teroristou nebo ohniskem zločinecké sítě nebo zahraničním špionem, který chce provádět špionáž proti Británii, měli byste mít strach, protože na tom pracujeme a celkem vzato jsme v tom dost dobří."

Hague dodal, že pokud bychom věděli, co britské výzvědné služby dělají a co nedělají, "obrovským způsobem by nás to ujistilo, že je všechno v pořádku". Hague nám však bohužel z důvodů "bezpečnosti státu", nesdělil, co vlastně dělají, a tak mu holt budeme muset věřit - nebo taky ne, dodaly v neděli v podvečer Channel Four News s tím, že Hague vlastně potvrdil, že ve spiknutí s americkou NSA britská GCHQ obchází platné zákony.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Skandál kolem systému Prism:

Západní demokracie se proměňují v autoritářský systém podle vzoru Číny

9. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Je pozoruhodné, jak se Západ a Čína postupně sbližují, zejména v oblasti masového dohledu nad komunikacemi. Avšak na rozdíl od Číňanů máme zatím možnost se proti tomu postavit.

Budoucnost našich svobodných společností záleží na tom, zda budeme požadovat od vlád pravdu o internetovém špehování, píše v týdeníku Observer Henry Porter.

Neměli bychom dovolit kabale politiků středního věku s vážnou tváří a špionů, aby pohřbili nejnovější skandál ohledně internetového špehování milionů občanů prostřednictvím jejich typické reakce, že prostě jde o státní bezpečnost. Internetová generace potřebuje vědět, že její budoucnost nebude zotročena špehováním. Proto je reakce velkých internetových firem takovým zklamáním. Všechny popřely, že by věděly o zadních vrátkách, která umožňují americké Národní bezpečnostní agentuře a britskému centru GCHQ volně sbírat z jejich serverů komunikační data o občanech.

O whistleblowerech a vládních výhrůžkách

9. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Žádná zdravá demokracie nepřežije, pokud budou zásadní činy vládnoucích osob utajovány a pokud se z nich vládci nebudou muset zodpovídat, píše v deníku Guardian Glenn Greenwald.

Od té doby co se Nixonova vláda vloupala do kanceláře psychanalytika Daniela Ellsberga, je taktikou americké vlády útočit na whistleblowery a démonizovat je. Cílem je odvést pozornost od odhalených provinění a zlikvidovat důvěryhodnost zdroje zpráv, aby si veřejnost nepovšimla, o co ve skutečnosti jde. Americká vláda se o tohle bezpochyby pokusí nyní i po odhalení jejího špehovacího systému Prism.

Whistlebloweři jsou hrdinové. Odhalují informace o porušování zákona navzdory tomu, že vědí, že se je nejmocnější vláda na této planetě bude pokoušet potrestat. Nemají ze svého odhalení žádný prospěch. Mohli klidně prodat své informace zahraničním rozvědkám nebo cizím mocnostem. Nedělají to. Jejich cílem je vzdělávat, demokratizovat, přimět osoby u moci, aby se musely zodpovídat ze svých činů.

"Neomezený informátor": software, jehož prostřednictvím o vás získávají americké úřady z internetu informace

9. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Americká Státní bezpečnostní agentura si vypracovala velmi efektivní nástroj pro zaznamenávání a analýzu informací z internetu. Software s názvem Boundless Informant, Neomezený informátor, poskytuje informace z jednotlivých zemí a dokonce vypracovává mapy, které ukazují, kolik dat Spojené státy získávají ze zahraničních internetových a telefonních sítí.

Z dokumentů, vypracovaných softwarem Boundless Informant vyplývá, že za třicetidenní období v březnu 2013 získaly americké státní úřady z amerických internetových serverů téměř tři miliardy informací, celkem ze světového internetu 97 miliard informací.

Nejvíce informací, více než 14 miliard, bylo získáno z Íránu, 13,5 miliard z Pákistánu, z těsného amerického spojence Jordánska 12,7 miliard informací, z Egypta 7,6 miliard a z Indie 6,3 miliard.

Z přiložené mapy je vidět, odkud americké státní úřady sbíraly nejvíce informací. Nejmenší množství bylo získáno ze zemí, označených zeleně, více pak ze žlutých a oranžových zemí a nejvíce z červených.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britská vláda pod tlakem, aby vysvětlila, proč dovolila špehování občanů své země

8. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Ministři britské vlády jsou pod rostoucím tlakem, aby vysvětlili, proč dali britskému monitorovacímu středisku GCHQ právo shromažďovat osobní informace o Britech ze serverů největších mezinárodních internetových firem v rámci tajné operace provozované CIA.

Poslanci, univerzitní profesoři a aktivisté zaútočili v Británii na vládu poté, co deník Guardian zveřejnil informaci, že centrum GCHQ má přístup do amerického špehovacího internetového systému Prism. V rámci tohoto programu se britské instituce mohou vyhnout veškerým formálním legálním procesům, které je jinak nutno splnit při získávání osobních informací o občanech.

Americký program Prism umožňuje získávat z internetu emaily, fotografie a videa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Amerika připravuje kybernetické útoky

8. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Barack Obama nařídil svým nejvyšším výzvědným činitelům, aby vypracovali seznam potenciálních zahraničních cílů amerických kybernetických útoků. Vyplývá to z přísně tajného příkazu, který získal deník Guardian.

Osmnáctistránkový Prezidentský příkaz č. 20, vydaný loni v říjnu, avšak nezveřejněný, hovoří o tom, že tzv. "ofenzívní operace s kybernetickými dopady mohou přinést jedinečné a nekonvenční možnosti, jejichž prostřednictvím dojde ke splnění amerických státních cílů po celém světě, aniž by si toho byl protivník či cíl vůbec vědom. Důsledky jsou v rozsahu jemné až vážně škodlivé."

Vaši emailovou poštu si čtou agenti FBI

7. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Britská odposlouchávací a bezpečnostní agentura GCHQ tajně shromažďuje informace o občanech žijících kdekoliv na světě od největších světových internetových společností prostřednictvím tajné americké operace.

GCHQ má přístup do tohoto systému nejméně od roku 2010 a loni z něho vypracovala 197 výzvědných zpráv.

Americký program, který se jmenuje Prism, umožňuje GCHQ vyhnout se oficiálním legálním procedurám a žádostem o přístup k osobním emailům, fotografiím a videozáznamům uloženým u internetových firem, které mají sídlo mimo Británii.

V rámci systému Prism probíhá špehovací operace, která umožňuje americké National Security Agency a FBI bezproblémový přístup do systému devíti největších internetových firem, včetně Googlu, Facebooku, Microsoftu, Apple, Yahoo a Skype.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Chudoba pramení z lenosti?

10. 6. 2013 / Václav Hořejší

čas čtení 5 minut

" Nedávno jsem zde (a také na Aktuálně.cz) publikoval článek, který byl jakousi upoutávkou na český překlad knihy kardinála R.Marxe Kapitál. Plaidoyer pro člověka. V ohlasech, kterých se mi dostalo (pod článkem na Aktuálně i e-mailem), někteří (celkem podle očekávání) rozhořčeně odmítali kardinálovu kritiku excesů kapitalismu a jeho zaujetí sociálními problémy.

Jeden čtenář (podnikatel, kterého i trochu osobně znám) vyjádřil názor, že R.M. (i já) by(chom) mě(li) věnovat pozornost nejen kritice chamtivých boháčů, ale také tomu, že u mnoha lidí "jejich chudoba pramení z jejich lenosti". V této souvislosti uváděl svého dědečka, který se z naprosté chudoby za první republiky vypracoval na úspěšného podnikatele, a který říkal: "Být chudým je ta nejlehčí věc na světě. A nemusíte pro to udělat vůbec nic!"

15. červen je Mezinárodním dnem připomenutí násilí na seniorech. V Česku se tlak na staré lidi a formy jejich vydírání stále stupňují

10. 6. 2013

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

V sobotu 15. června si celý svět připomíná Mezinárodní den boje proti násilí na seniorech. Občanské sdružení Život 90 ve spolupráci s občanským sdružením spotřebitelů TEST v této souvislosti upozorňuje na aktuální a stále se vyhrocující problematiku psychického a ekonomického týrání seniorů při nabídkových zájezdech a podomních obchodních akcích.

28885

Nepodceňujte bouřky a zajistěte sklepy proti přívalové vodě

10. 6. 2013 / Ivan Větvička

čas čtení 1 minuta

V neděli 9. 6. 2013 se přes obec Libiš u Neratovic přehnala bouřka provázená prudkým krupobitím. Průměr největších kusů ledu dosáhl pěti centimetrů. Kroupy olámaly konce větví, které voda donesla ke kanálům, kde záhy ucpaly vtokové otvory. Liják během několika minut proměnil ulice v potoky a v terénních sníženinách se začaly vytvářet laguny. Za půl hodiny dosahovala voda v některých ulicích po okraj holínek a začala ohrožovat sklepy.

Mrak, z něhož se to nadělení sneslo, vypadal jako pouhý předskokan mohutné bouře, která se formovala na obzoru, a nepůsobil zvlášť zlověstně. Pozornost budila pouze velká četnost blesků. Proto uposlechněte výzev krizových štábů a neodstraňujte protipovodňové zábrany. Voda se opravdu nemá kam vsáknout. I krátká průtrž mračen promění nevinně vypadající ulici v potok. Na obnovu hrází z pytlů je v takovou chvíli pozdě, nezbývá čas ani na zajištění okének do sklepa. Navíc silné krupobití může znemožnit jakoukoli činnost pod otevřeným nebem.

Tyto přívalové záplavy neohrožují jenom obyvatele údolních niv, mohou udeřit takřka kdekoli.

"Znáš nějaké Araby v Londýně?"

10. 6. 2013

čas čtení 17 minut

Mark Kerrison, 31. března 2013
"Nepředstírám, že rozeznám noc ode dne, ale kdybych byl bůh, měl bych co říct."
(Vězení na letišti Ben Gurion, 14. března 2013)

Tato slova, načmáraná mezi ostatním graffiti na zdi nade mnou, přitáhla mojí pozornost, když jsem seděl na špinavém, rozbitém kavalci v izraelském "zařízení".

Alespoň tak jej Izraelci nazývají. V mém jazyku se řada cel bez klik uvnitř a s dvojitými mřížemi na oknech nazývá vězení.

Zrovna tam jsem se ocitl na začátku své fotografické dovolené, 14. března 2013, šest hodin po příletu na letiště Ben Gurion.

Na začátku vše vypadalo normálně.

Od Lidic k Dajr Jásínu: Neúnosná hanba zapomnění

10. 6. 2013 / Vacy Vlazna

čas čtení 10 minut

Vesnice Lidice v bývalém Československu a Dajr Jásín v Palestině jsou odstrašujícími příklady etnických čistek a kolektivního trestu vykonaného na nevinných lidech jednou nacisty, podruhé Izraelci.

Z morálního pohledu ukazují, jak tragicky zůstalo hluboké lidské ponaučení z druhé světové války bez povšimnutí.

Na vyhlazení lidických vesničanů bylo pragmaticky zapomenuto, když se v roce 1947 vláda Československa, zlákána vidinou rychlých příjmů, podílela na vyvraždění palestinské vesnice Dajr Jásín a 500 dalších, které byly v rámci Plánu Dalet systematicky zničeny teroristy milic Stern, Irgun, Lechi a Hagana, vyzbrojených Československem. Z těchto teroristických skupin vznikla izraelská armáda, která pokračuje v etnických čistkách v Palestině do dnešního dne, pomocí nelegální okupace servilně podporované českou vládou.

Sezóna makroekonomických pastí

10. 6. 2013 / Stanislav Vozka

čas čtení 9 minut

"Když dluhy nemají kam růst, ani ekonomika neroste. V České republice prostor pro růst dluhů stále je."
Pavel Kohout

Čas letí jako spřežení a za chvíli tu máme parlamentní volby. A s nimi přichází ta správná doba ke kladení makroekonomických pastí. Občané, kteří se po tři roky zabývali děláním peněz či děláním dětí (ti šťastní obojím), zapomněli co jim bylo podstrkováno před volbami minulými a jsou opět vděčnou kořistí pro mediální makroekonomickou sebranku.

Před minulými volbami - ve strachu z všemocného Paroubka - to pravice přehnala se sliby střídmosti a spořivosti. A ctižádostivý ministr financí , u vědomí, že toto je pro něj možná poslední vládní angažmá, se rozhodl strávit poslední chvíle u kormidla zlomyslným osekáváním nejen plebejců (to se může) ale i bohatých. Ti i oni teď úpí, že hospodářství strádá. Nutno je podpořit, nastražit jámy, pěkně naostřit kůly a dobře zamaskovat. Občané, pojďte si poslechnout ...

Zemřel dr. Jan Štěpánek, zakládající člen KANu

10. 6. 2013 / Pavel Holba

čas čtení 8 minut

Již ve čtvrtek 6. 6. 2013 jsem se dozvěděl, že ten den MUDr. Jan Štěpánek (nar. 14. 6. 1937 v Praze) zemřel. Málokdo z čtenářů Britských listů ví, že pro generaci "osmašedesátníků" byl Jan Štěpánek -- předseda 2. přípravného výboru KAN v roce 1968 - vzorem občanské statečnosti.

Jana Štěpánka jsem poprvé viděl 5. dubna 1968 v posluchárně pražské Vysoké školy chemicko-technologické, kde jsem seděl v roli jednoho z dvanácti zakládajících členů Přípravného výboru Klubu angažovaných nestraníků (KAN), který svolal toto ustavující shromáždění. Když Ludvík Rybáček a Ivan Jonáš představili početnému obecenstvu (asi 200 lidí) myšlenku založení "politického klubu" a jednotlivé členy přípravného výboru, přihlásil se ke slovu mladý, zřejmě zkušený řečník, který pochválil záměr zakladatelů a ocenil jejich odvahu. I dalšími svými vystoupeními prokázal, že bude pro tento záměr užitečný, a proto, ještě než shromáždění skončilo, odhlasovali přítomní, aby se MUDr. Jan Štěpánek stal dalším členem Přípravného výboru KAN, který měl za úkol podat na Národní výbor hl. m. Prahy (NVP) žádost o registraci tohoto klubu s působností pro území hlavního města.

Ugo Bardi: Vydrancovaná planeta

10. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Profesor fyzikální chemie na florentské univerzitě Ugo Bardi vydává v nakladatelství oekom knihu nazvanou Der geplünderte Planet. Die Zukunft des Menschen im Zeitalter schwindender Ressourcen (Vydrancovaná planeta. Budoucnost lidí ve věku ubývajících zdrojů). Několik tezí pro ilustraci:

  • Debatovat o objemu zbývajících minerálních rezerv je jako věnovat se účetním bilancím, zatímco jste ztraceni na pustém ostrově.
  • Doposud jsme o minerálních rezervách uvažovali jako o vojácích připravených k bitvě: Čím více, tím lépe. Saddám Husajn uvažoval stejně, když obsadil Kuvajt.
  • Každý ví, že vyšší ceny vytvářejí více zdrojů. Marie Antoinetta říkala o chlebu a koláčích to samé.
  • Trh může těžbu učinit ziskovou, ale nemůže ji zlevnit.
  • Myslet si, že nové technologie dokážou vytvořit více minerálních zdrojů, je jako myslet si, že můžete upéct pizzu bez mouky, stačí pouze inovativní geneticky modifikované kvasnice.
  • Nejlevnější technologie těžby je ta, kterou vůbec nemusíte použít.
  • Někteří lidé tvrdí, že vyčerpání ropy nás zachrání před globálním oteplováním. Snad. A snad vás vyčerpání konta zachrání před závislostí na kokainu. Avšak spíše začnete dosahovat opojení čicháním levného lepidla.
  • Debatovat o "energetické tranzici" je jako debatovato stárnutí. Problém je v tom, že nemáte na vybranou.
  • Buď tuto tranzici zvládneme, nebo ona zvládne nás.
  • Dejte člověku fosilní palivo a bude mít energii na jeden den. Naučte ho, jak produkovat obnovitelnou energii, a bude ji mít napořád.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Scenárista Míka odborně i kriticky o zákulisí tvorby seriálu v 90. letech a dnes

10. 6. 2013 / Tomáš Koloc

čas čtení < 1 minuta



Ve středu 5. června se uskutečnil poslední letošní pořad z cyklu veřejných rozhovorů v královéhradecké Studijní a vědecké knihovně Host TK. Respondentem byl scenárista seriálů Život na zámku, Šípková Růženka, Náměstíčko, Náves, Příkopy, Cukrárna a pohádky Dešťová víla JAN MÍKA, který odhalil zákulisí vzniku seriálu jak v psané, tak ve vizuální podobě. Řeč byla i o praktikách televizní dramaturgie včera a dnes, a také o tom, proč se dnes chce věnovat už jen psaní knih.

Hudebním průvodcem pořadu byla českotřebovská písničkářka Lenka Karlíčková. Pořad s Janem Míkou částečně navazoval na květnový veřejný rozhovor s MAGDALENOU DIETLOVOU u příležitosti nedožitých 84. narozenin jejího manžela Jaroslava Dietla, jehož záznam najdete ZDE

Panel odborníků doporučuje OSN soustředit se na rozvoj velkého byznysu, nikoli na lidi

10. 6. 2013

čas čtení 10 minut

Tisková zpráva Social Watch Česká republika

(Montevideo, Praha, 10. června 2013) Social Watch, síť organizací občanské společnosti z více než 80 zemí, které dohlížejí na to, jak jejich vlády naplňují své mezinárodní závazky, vyjadřuje hluboké zklamání z návrhu nových rozvojových cílů, které mají nahradit Rozvojové cíle tisíciletí, tak jak je dnes předložil Panel odborníků generálního tajemníka OSN.

Dokument nese název "Nové globální partnerství" a panel tvrdí, že při jeho přípravě "byly vyslechnuty hlasy více než 5000 občanských organizací z asi 120 zemí světa" a zároveň "jsme konzultovali vysoké představitele 250 společností ve 30 zemích, jejichž roční příjem přesahuj 8 bilionů dolarů."

Z FACEBOOKU:

Jak jsem si zamiloval Cikány

9. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Jako malej kluk jsem k Cikánům, asi jako každý jiný u nás, měl takový ten běžný odpor - prostě kluci, co byli cítit tabákovým kouřem a hospodským ovzduším, byli "furt nastartovaní", když si z nich náhodou udělal někdo srandu, ale pořád se snažili někoho nachytat na hruškách, jak si neustále vymýšleli nějaké pohádky, aby se mi vzápětí mohli vysmát, jak jsem naivní, že jim věřím, píše Hugo Fibiger.

(Až mnohem později jsem vystopoval podobné chování u mnohých ostatních lidí, kteří se buďto cítili nejistí s vlastní rolí ve společnosti, nebo měli permanentní potřebu se někomu bránit, a to s různou mírou vlastní naivity či sofistikované vypočítavosti.)

Tomášek, katolická církev a restituce

9. 6. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Chtěl bych jen krátce reagovat na debatu o tom, co řekl či neřekl kardinál Tomášek o majetkových nárocích církve. Myslím, že není podstatné, jaká slova přesně kardinál Tomášek řekl, podstatné je, že s pádem komunistického režimu měla katolická církev obrovskou šanci postavit se na stranu pravdy, zaujmout a vtáhnout lidi, stát se morální a kulturní autoritou.

Takovou šanci nikdy předtím v Česku neměla. Po čtyřiceti letech existence v útlaku a vzdoru vůči zločinnému režimu mohl kardinál Tomášek na mši při příležitosti svatořečení Anežky České říci pateticky, že on a katolická církev stojí na straně národa (to slovo sám kardinál zdůraznil, jak je patrno z níže uvedeného záznamu). Polistopadové dějiny katolické církve jsou však dějinami stejné deziluze a kocoviny z naivních polistopadových představ, jako je tomu u celé české společnosti.

PŘEČETLI JSME:

Kalouskova absolútna strata súdnosti

9. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Stačilo povedať, že [Kalousek] nemá čas, odkázať novinárov na tlačového tajomníka, prisľúbiť im jednou krátkou vetou neskorší termín, či ich nejak inak odbiť. Skutočnosť že tak Miroslav Kalousek neurobil a poskytol hneď minimálne dve opilecké interview, zvádza hneď ku dvom domnienkam. Za prvé, že tie "dva panáky" nie sú u neho ničím výnimočným a opitosť nepovažuje za prekážku svojho úradovania, za druhé, že nevie odhadnúť, kedy už opitý je a a kedy ešte nie. Táto strata súdnosti, strata odhadu je u človeka rozhodujúceho o miliardách v štátnej kase alarmujúca.

Zdroj: ZDE

Lekce praktické politiky od profesora Zemana

8. 6. 2013 / Pavel Urban

čas čtení 6 minut

Aféra s nejmenováním a následně neprezidentským jmenováním Martina C. Putny pomalu dohasíná. Je načase bilancovat. Většina komentátorů se soustřeďuje na to, co bylo aspoň navenek jádrem problému: zda je prezident povinen jmenovat navržené profesory či zda by je vůbec měl jmenovat, jaké jsou jeho výhrady k Putnovi atd.

Duchcovské pozdvižení

6. 6. 2013 / Radek Mikula

čas čtení 12 minut

Co se v budoucnu vybaví při vzpomínce na česko -- romské konflikty, z nichž poslední právě odezněl s severočeském Duchově? Pravděpodobně pocit trapnosti nad neschopností řešit národnostní napětí a nad lavinou moralizování, které je z jedné strany vířené multikulturní hysteríí, z druhé primitivním anticiganismem. Rozum mlčí. Skutečností je, že soužití dvou společenství je na určitých místech mimořádně zatíženo kulturní a sociální propastí. Ta je kořenem problému. Nic nepomůže, když se jí budeme snažit popírat a pro jistotu raději nemluvit o střetu Čechů a Romů, ale o "napětí mezi majoritou a minoritou". Fakt, že se jedná o konfrontaci národnostně vymezených protistran nemohou zastřít poukazy na individuální odpovědnost jednotlivých aktérů ani skutečnost, že někteří Romové začali chodit na demonstrace proti romské kriminalitě, nebo že řada Čechů se s Romy solidarizuje. Základním faktorem zůstává zmíněný kulturněsociální nesoulad, který působí, že si Češi i Romové navzájem působí množství utrpení. To je však téma na rozsáhlou sociologickou studii. Podívejme se na teď na duchcovském případě, jaký postoj k této problematice zaujímají státní či samosprávné instituce.

Prosím o korektnost

7. 6. 2013

čas čtení 5 minut

Dne 6.6.2013 byl na Britských listech zveřejněn článek: Jakub Szántó nepravdivě nařknul Britské listy z podpory syrského režimu", ve kterém bylo několik nepravdivých údajů, nebo údajů poškozujících občanskou čest a dobrou pověst, ve smyslu neoprávněného zásahu do práva na ochranu osobnosti, píše Daniel Solis.

Konkrétně bych rád uvedl větu:

"Nicméně Solis, který skutečně propagandisticky podkuřuje režimu Bašára Asada, je vůči BL autorsky v opozici."

Chtěl bych tedy využít obecných prstředků práva na ochranu osobnosti a žádám Vás o zadostiučinění ochrany před zásahem do do práva na ochranu osobnost, aniž bych se jí samozřejmě hodlal dovolávat soudně. Jsme zde "inter pares" a jako velcí kluci si to můžeme vyříkat sami mezi sebou. Nepřekvapují mne podobné útoky od Tomáše Halíka, ale překvapují mne to od názorově blízkého media, jakým jsou Britské listy.

Národní galerie IV: Jiří David skrze mentální povodně

5. 6. 2013 / Jiří David

čas čtení 8 minut

Vážení kolegové, se zájmem jsem si přečetl otevřený dopis (v příloze), jež je pojmenovaný: Otevřený dopis členů Komise ministryně kultury pro otázky galerii zřizovaných MK ČR. Mou reakci tak lze chápat jako otevřenou:

Plně chápu vaše "rozhořčení", obavu(?!), neboť ani jeden z vás není nyní v poradní komisi, která by měla pomoci ministryni v rozhodování, jak už konečně narovnat dlouhodobou tristní situaci v NG. Přesto věřím, že tento vámi formulovaný a i podepsaný otevřený dopis, není touto situací nikterak motivován. Bohužel jsem však viditelně doposud nezaznamenal, že by i vaše komise, nějak jednoznačně, progresivně na ministerstvu fungovala. Její role je dosti na veřejnosti i té odborné, na kterou se nyní obracíte, nejasná. Nevím tedy, jestli není ani v důsledku zbytečná?!

Falešné dilema

7. 6. 2013 / Pavel Drs

čas čtení 1 minuta

Ač nejsem velkým příznivcem prezidenta Zemana, článek "Než se začne hodnotit" Stanislava A. Hoška musím bohužel označit za ukázkový případ argumentačních klamů.

Je třeba si uvědomit v čem je smysl dvoukolové volby.

  • 1. kolo = výběr nejpodporovanějších kandidátů
  • 2. kolo = eliminace většinově nepřijatelného kandidáta

Například argument, že "Zemana si v prvním kole za prezidenta nepřálo skoro 85% lidí" je typickým argumentačním klamem zvaným "falešné dilema". (Líbí se mi jedna černovláska, tj. nelíbí se mi žádná zrzka ani blondýna).

Stejnou úvahou lze dojít k tomu, že ostatní kandidáty si nepřálo ještě podstatně více lidí. Například Dienstbiera si nepřeje 90%, Franze 95%. A celkem si prezidentské kandidáty nepřeje 630% občanů.

Započítávat do tohoto počtu i nevoliče už je vyložený faul. Formulace "Žádný občan do 18let si nepřeje Schwanzerberga" je zjevná blbost.

Formulací "Sečteno a podtrženo, za prezidenta jej nechtělo 85% procent občanů" bohužel Stanislav A. Hošek naznačuje, že není příliš zběhlým počtářem a laicky řečeno sčítá jablka a hrušky.

Nečasova vláda vzkázala T.G.Masarykovi, že říkal nesmysly

8. 6. 2013 / František Štván

čas čtení 2 minuty

"Velkorysost vůči církvím, přísnost na vytopené."To by mělo být ve volbách v roce 2014 heslo všech vládních stran, neboť naprosto poctivě vyjadřuje jejich mocenské oddělování zrna od plev. Nemusím snad ani dodávat, že zrnem jsou pro ODS, TOP09 a pro nechutnou substanci vzniklou z VV - LIDEM, církve. Plevy vytopení.

Firmy Google a Facebook vydaly dementi

8. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Larry Page a Mark Zuckerberg důrazně popřeli, že by do čtvrtka vůbec věděli o existenci programu Prism, který krade z jejich serverů osobní informace uživatelů. Prezident Obama existenci tohoto programu potvrdil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Obec obci - město městu

8. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

7. června 2013

Konzervativní strana tímto vyzývá všechna zastupitelstva obcí a měst v zemi, která nebyla postižena právě odeznělými povodněmi, aby si zvolila partnerskou obec či město obdobné velikosti, které povodní postiženo bylo, a zjistila přímo jejich aktuální potřeby od tamního zastupitelstva, resp. obecního (městského) úřadu, a aby zorganizovala mezi občany svých obcí a měst veřejnou sbírku za účelem uspokojení těchto potřeb, popř. aby jim poskytla i jinou pomoc dle svých možností. Zejména vyzýváme starosty a primátory, aby se kontaktovali přímo se svým protějškem z dané obce či města a bezprostředně nabídli konkrétní pomoc.

Kdo je hlavním viníkem letošní povodně v Česku

7. 6. 2013 / Jiří Jůdl

čas čtení 5 minut

Povodeň, která zasáhla Čechy a část Evropy je dílem přírody. Ale její průběh a z toho vyplývající škody jsou dílem českého diletantismu. Navazujeme na článek Štěpána Kotrby "Ne déšť, ale ministr zemědělství Petr Bendl je hlavním viníkem letošních povodní".

Poslední kapkou k napsání tohoto příspěvku bylo neustálé ubezpečování všech vysoce postavených "expertů", kteří svorně prohlašují, že je nesmysl, se tím zabývat. Těmto názorům vévodí odborník na všechny problémy, (tentokrát ne pan Klaus), ale pan senátor Kubera (ODS), cituji - "Docela mě irituje, že už teď se kdosi snaží vykřikovat něco o tom, kdo za to může a kdo je vinen, atd." Pane senátore, nechci vykřikovat kdo je vinen, ale možná, na rozdíl od Vás, je třeba občas počítat. Protože pokud se nepoučíme z chyb, které jsme udělali, budeme mít příště opět zatopené domy, obrovské škody a v čele státu budeme mít stále ty samé ignoranty.

Velký čínský obrat

7. 6. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 12 minut

Čínský ekonomický model je už delší dobu předmětem značného zájmu. Jednak pro své nepopiratelné úspěchy, jednak proto, že je obtížné ho jednoznačně zařadit do jasného ideového proudu. Čína rozhodně nikdy neaplikovala Washingtonský konsenzus. Nešla cestou "skoku do tržní ekonomiky" a jednoduchých učebnicových pouček, které měly přinést (alespoň dle J. Sachse) blahobyt během jedné dekády i do transformujících se zemí.

Čínský přístup se vyznačoval gradualismem a absencí ideologie -- ne nadarmo se často cituje Teng Siao Pching "je jedno, jestli je kočka černá nebo bílá, hlavně že chytá myši." Experimentální hospodářská politika typu "funguje, pokračujeme, nefunguje, opustíme" je charakteristická svým totálním pragmatismem. Čínská vláda zároveň bedlivě sledovala reformní pokus Sovětského svazu a poučila se v jednom: ekonomické reformy ponejprv a politické otěže pevně v rukou.

Můj strýc Reinhard Heydrich

7. 6. 2013 / Jiří Bátěk

čas čtení 3 minuty

Peter Thomas Heydrich, herec, šansoniér a recitátor, byl synovcem a kmotřencem nechvalně známého Reinharda Heydricha, jednoho z nejmocnějších mužů Třetí říše, klíčovou postavou "konečného řešení židovské otázky".

Jako malý chlapec si strýce značně idealizoval. Pamatoval si ho jako zdatného šermíře i dobrého houslistu a milovníka vážné hudby. Byl pro něj vzorem.

Po válce však pochopil zrůdnost nacismu i roli, jakou zde jeho strýc hrál. Pokrevní spřízněnost s rodinou Heydrichů ho silně traumatizovala, byla jeho stínem. Nedokázal se vypořádat se skutečností, že jeho strýc měl na svědomí smrt miliónů Židů, kteří skončili v plynových komorách. Trpěl depresemi, samotou, pocity viny. Éra nacismu bylo po válce tabuizované téma, s nikým si nemohl o svých pocitech promluvit.

Než se začne hodnotit

7. 6. 2013 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 7 minut

Než se zvedne smršť hodnocení první stovky dnů prezidentových aktivit, dovolil bych si několik připodotknutí, na která by se možná nemělo zapomínat.

Skutečná síla Zemanova mandátu

Hned na počátku svého funkčního období Zeman několikrát zdůraznil, že má podstatně silnější mandát, než jeho předchůdci a vlastně i ostatní ústavní činitelé. Naprostá většina publicistů a samozřejmě především poklonkujících novinářů, až příliš často tuto tezi ve svých komentářích připomínala. Jsem poněkud jiného názoru. Zeman by si měl velice dobře uvědomit dvě skutečnosti. V prvním kole mu dala hlas necelá čtvrtina účastníků voleb, které ale tvořily pouze necelé dvě třetiny všech občanů, takže obdržel pouze něco přes patnáct procent hlasů k volbě oprávněných voličů. Řečeno jinak a mnohem působivěji, Zemana si v prvním kole za prezidenta nepřálo skoro 85% lidí. Dá se tedy říci, že jeho podporovatelé od opravdových příznivců, přes fandy, či dokonce vyznavače jeho vůdcovství, soustředěné do SPOZ, tvoří reálně nevýraznou minoritu v naší zemi.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2013

25. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 186 osob bankovním příkazem celkovou částkou 38 474,44 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2013 částkou 5277.48 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2013 160 981.38 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 5394.21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

39596