Chcete i nadále důvěřovat Google Mail?

Obří internetové firmy ztrácejí důvěryhodnost ohledně špehovacího systému Prism

10. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

"Technologické firmy popírají, že poskytují vládním špionážním agenturám přímý přístup k svým serverům, vytvořily však složitý právní a technologický mechanismus, který je totéž. Bůh ví, které další státní orgány mají přístup k těmto informacím."

Firmy Apple, Facebook a Google vydaly prohlášení, že prý se špehováním svých uživatelů americkými úřady nespolupracují, jenže další odhalení to zpochybňují

Obří technologické firmy se během víkendu zoufale snažily uhájit si svou důvěryhodnost v otázce soukromí svých uživatelů. Přitom však vyšly na veřejnost další podrobnosti o jejich spolupráci s americkými výzvědnými institucemi.

Apple, Facebook a Google vydaly důrazná prohlášení, že popírají, že by se vědomě podílely na provozu programu Prism, přísně tajného systému, provozovaného americkým Úřadem pro státní bezpečnost (NSA), ktereý shromažďuje emaily, dokumenty, fotografie a další materiál pro analýzu americkými rozvědčíky.

Všechny tyto firmy tvrdí, že neposkytly americké vládě přímý přístup k svým systémům a "nikdy neslyšely" o programu Prism. Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg charakterizoval tiskové zprávy o programu Prism jako "šokující".

Avšak ze zveřejněných informací deníky Guardian, Washington Post a New York Times vyplývá, že některé velké technologické společnosti podnikly kroky, v jejichž rámci ulehčily americkým výzvědným agenturám, aby získávaly od nich informace.

Technologické firmy jsou podle zákona povinny sdílet se státními orgány informace o svých uživatelích podle zákona o získávání výzvědných informací ze zahraničí (FISA). Tyto žádosti činí soud FISA a téměř žádné nejsou nikdy odmítnuty. Technologické firmy nemají povinnost sbírání informací Státnímu úřadu pro bezpečnost (NSA) ulehčovat.

List New York Times uvedl, že technologické firmy, zmíněné v dokumentech Prism, do určité míry skutečně spolupracovaly s americkými úřady. Výjimkou byla firma Twitter, která se státem odmítla spolupracovat. Na seznamu také chybí firma Amazon.

Podle listu New York Times jednaly některé firmy, včetně firem Google a Facebook, o vytvoření zabezpečených internetových "prostor", kam by informace požadované výzvědnými pracovníky byly odesílány a kde by je NSA zpracovávala. Takové neutrální internetové prostory by umožňovaly Googlu a Facebooku popřít, že státním institucím poskytly přímý přístup ke svým serverům.

Podle zpráv deníku Washington Post z neděle vznikl systém Prism po intenzivním vyjednávání mezi technologickými firmami a americkými federálními úřady, které "požadovaly lehčí přístup k datům, na něž měly podle předchozích rozhodnutí soudu FISA právo."

Systém Prism umožňuje agentům NSA, aby posílali své požadavky "přímo do zařízení, instalovaného na neutrálních místech, vytvořených a spravovaných technologickými společnostmi".

Holmes Wilson, zakladatel organizace Fight for the Future, která hájí práva uživatelů internetu, upozornil, že systémy, které takto založily technologické společnosti, vážně porušují soukromí uživatelů. "Tyto firmy popírají, že poskytují vládním špionážním agenturám přímý přístup k svým serverům, vytvořily však složitý právní a technologický mechanismus, který je totéž. Bůh ví, které další státní orgány mají přístup k těmto informacím."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12130

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2013