Papež odsoudil ve velikonočním projevu "chamtivost, která hledá snadné zisky"

31. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Papež František učinil ve svém velikonočním projevu rovnítko mezi nesoucitným kapitalismem a válečnými konflikty. Odsoudil "chamtivost, které hledá snadné zisky".

Od svého zvolení papežem 13. března František opakovaně zdůrazňuje svou starost o chudé lidi a o osoby na okraji společnosti. I ve svém projevu na velikonoční neděli hovořil na toto téma, které se zjevně stává hlavním tématem jeho papežského období. Zdůraznil, že si přeje, aby jeho velikonoční zvěst naděje a vzkříšení "šla do všech domů a do všech rodin, zejména tam, kde je utrpení největší, v nemocnicích a ve věznicích".

Papež odsoudil chamtivost poté, co obejel dav na svatopetrském náměstí ve Vatikánu. Tam políbil několik nemluvňat a dětí, objal těžkého invalidu a přijal dar fotbalového trička svého oblíbeného argentinského fotbalového týmu. Nejdéle se zastavil u invalidního dítěte, které zvedli do popemobilu a které opakovaně objímal a líbal.

Ve svém projevu papež prosil o mír na Blízkém východě. Řekl, že konflikt mezi Izraelci a Palestinci "trvá příliš dlouho". Požadoval také ukončení násilí v Iráku a v "milé Sýrii", v rodišti Řehoře III., posledního neevropského papeže. Požadoval také mír v Africe, zejména v Mali, v Nigérii, v Demokratické republice Kongo, ve Středoafrické republice a v Nigérii. Také požadoval ukončení napětí na korejském poloostrově.

Svůj projev ukončil intenzivním voláním po "míru na celém světě, který je stále ještě rozdělován chamtivostí, která hledá snadné zisky, je zraňován sobectvím, které ohrožuje lidský život i rodinu, sobectvím, které pokračuje v obchodu s lidmi, což je nejrozšířenější forma otroctví v tomto 21. století. Mír celému světu, rozervanému násilím spojeným s pašováním drog a se zločinným drancováním přírodních zdrojů."

Podrobnosti v a ZDE

0
Vytisknout
11694

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2013