Poláci zvolili Tuska, Kaczyński prohrál, ale volební účast byla malá

10. 10. 2011

čas čtení 3 minuty

Donald Tusk zvítězil ve volbách v Polsku jako premiér na historické druhé volební obdoí. Jeho Občanská platforma se stala první stranou která od pádu komunismu vyhrála dvakrát za sebou volby.

Kompletní oficiální výsledky se očekávají až v úterý, avšak je sečteno přes 93 procent hlasů. Tuskova strana prosazující volný trh, získala v nedělních volbách 39 procent hlasů, zatímco její hlavní soupeř, euroskeptická a nacionalistická strana Zákona a spravedlnosti Jaroslawa Kaczyńského získala 30 procent hlasů.

Trhy reagovaly na výsledek voleb pozitivně. Polské akcie a zlotý posílily.

Občanská platforma zřejmě získá 206 křesel v Sejmu, polské dolní sněmovně, která má 460 křesel. Tuskova Občanská platforma také jasně vyhrála v horní komoře parlamentu, kde získá zřejumě 62 ze 100 tamějších křesel. Tuskův koaliční stoupenec, Rolnická strana, získá asi 30 křesel, takže bude mít Tusk dostatečně velkou podporu na vytvoření stejné koalice, jaká lehce provedla Polsko ekonomickým chaosem posledních čtyř let. Obě strany nemají mezi sebou na veřejnosti konflikty, což přispívá k stabilnímu obrazu polské vlády.

Volební účast však bylo pouze padesátiprocentní. Mnozí se domnívají, že to bylo způsobeno všeobecným přesvědčením, že "Tusk je sympatický, ale nudný." Bartek Nowak, ředitel Střediska mezinárodních vztahů ve Varšavě, však argumentuje, že Tuskovy mírné způsoby považuje mnoho Poláků za pozitivum. "Tusk způsobuje, že lidi mají pocit bezpečí. Nemůže jim předložit odvážnou vizi budoucnosti, protože dnes existuje tolik nejistot, ale daří se mu tiše provádět Poláky chaotickou dobou." Podle Nowaka velkou měrou ve volbách Tuskovi pomohlo Kaczyńského chaotické chování v předvolební kampani.

"Jaroslaw Kaczyński praktikoval politiku z 19. století. Bojoval s Německem a s Ruskem a neustále hovořil o Smolensku. Naznačoval, že havárie polského prezidentského letadla ve Smolensku byla důsledkem spiknutí mezi Ruskem a Tuskovou vládou.

Tuskovo vítězství je odměnou za čtyři roky rychlého hospodářského růstu, k němuž docházelo za jeho vlády.

Velkým překvapením bylo 9,9 procent hlasů, které získalo nové liberální seskupení, Palikotovo Hnutí, které utvořil odpadlík od Tuskovy strany Janusz Palikot. Palikot je milionář, který zbohatl na prodeji vodky. Útočí na katolickoui církev a hájí práva homosexuálů a legalizaci měkkých drog. Požaduje liberalizaci přísných polských zákonů proti potratům a jeho liberální postoje oslovily mladé polské voliče. Palikot bude zřejmě pro Tuska velmi tvrdým oponentem v parlamentě. Palikotova strana odebrala velký počet hlasů postkomunistické Demokratické alianci levice, která získala jen 8,2 procent hlasů.

Lech Walesa, bývalý polský prezident a šéf odborového hnutí Solidarita za komunismu, zdůraznil, že Palikot úspěšně medializuje otázky zanedbávané jinými stranami. "Palikot má jasnější politiku a lidé chtějí jednodušší, jasný signál."

Volební výsledek je osobním triumfem pro Tuska, 54, pragmatického liberálního konzervativce z polského pobaltského pobřeží, který byl aktivní v hnutí Solidarita. Polsko do konce letošního roku předsedá Evropské unii. Tusk podporuje těsnější integraci EU a zdůrazňuje, že Polsko chce přijmout euro navzdory nynější krizi. Tusk má dobré osobní vztahy s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a udržuje i dobré, i když opatrné diplomatické styky s Ruskem.

Jaroslaw Kaczynski požaduje zastavení privatizace, vyšší daně pro bohaté a útočnější postoje proti Evropské unii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6401

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2011