Jak se v ČR hledá práce

Vytáhnou vám z kapsy peníze a pak řeknou, že pro vás nic nemají

11. 10. 2011

čas čtení 7 minut

Ono najít práci v táborském regionu není žádný med. Pokud chcete dělat finančního poradce, dealera, kuchaře, lékaře, zdravotní sestru..., pak to není zas tak velký problém, ale musíte mít k tomu odpovídající odborné vzdělání, umět jazyky, někde i drzost a mít ještě alespoň trošku štěstí. U specializovaných profesí je to samozřejmé, ale pokud chcete jít třeba hlídat nějaký objekt nebo být na vrátnici a nemáte žádné zdravotní omezení, pak máte smůlu, protože zájemců je hodně a nakonec se máte účastnit výběrového řízení (ne pohovoru). Jde o službu, která sice není tolik náročná, ale chce gramotnost, odpovědnost, poctivost, spolehlivost, jednání s lidmi, bezúhonnost, časovou flexibilitu, mnohde i práci na počítačích, dvanáctihodinové turnusy, mimořádné nástupy apod. Kromě jiného, jde o místo s platem šest, osm, maximálně tak deset tisíc hrubého (podle hodin). A jaké jsou zkušenosti? píše Jiří Řeháček.

Detektivem v táborském Kauflandu

Pozice zní tajemně až dobrodružně, ale nejde o nic jiného než o hlídací službu firmy AGUSTA... Klasicky, pošlete strukturovaný životopis a motivační dopis a pak čekáte. Odpověděli! Což je opravdu výjimka, protože takových 80 až 90 procent inzerentů z pracovních serverů i z úřadu práce vám ani neodpoví. Telefonicky jsem byl pozván na pohovor. V kukani, v táborském Kauflandu.

Byl to více než čtvrthodinový rozhovor o tom, jak je to dneska těžké, že nevědí dne ani hodiny kolik hodin a co mají hlídat, zda půjde o službu v civilu nebo v uniformě....

Byl jsem hodně rozpačitý, tvářil jsem se chápavě, občas jsem se přátelsky usmíval a mnohdy i odsouhlasil jeho plky. Nakonec jsem souhlasil, že i za těchto podmínek jsem ochoten nastoupit. Zástupce firmy si pochvaloval moje předcházející zkušenosti, praxi apod., že právě někoho takového hledají. Prý se mi do týdne ozve.... Neozval. Napsal jsem ještě e-mail a stejně nic. Asi "půjde" o seriózní firmu nebo jejího zástupce.

Ostraha v plánské Masně

Tentokrát žádný povinný e-mail, webové stránky, formulář, k dispozici byl telefon se jménem paní Koudelková. Zavolal jsem. Na nic se mě moc neptala, jen mi oznámila, že pokud mám opravdu zájem, abych se dostavil ve čtvrtek 25. srpna 2011 ve 13 hodin na výběrové řízení na pracovníka ostrahy na vrátnici Maso Planá. Sice mě překvapilo, že na vrátného nebo ostrahu objektu se vyhlašuje výběrové řízení. Čekal bych spíše pohovor, ale už je asi taková doba.

Na vrátnici se sešlo šest mužů a jedna žena. Paní Koudelková, paní v uniformě DORA Security (firma existující s majitelem Petrem Žižkou už od roku 1991) si s každým podala ruku a řešila své povinnosti na vrátnici. My jsme se usadili na místech u vchodu (pro čekající hosty). Asi dvacet minut po jedné se nás ujal nějaký pán v civilu (prý tam pracuje jako pracovník ostrahy) a provedl nás venkovními prostory podniku - kolem plotu a dvou vrátnic.

Bral to jako exkurzi, protože jeho podívejte se nalevo, tam jsou sklady, odtud se expeduje maso, tudy jezdí odpad, tady je myčka aut, támhleten plot se musí více hlídat, tady někde jsou kamery... bylo po chvíli až groteskní. Nakonec nás přivedl zpátky. To už na řadu přišla agenda.

Paní Koudelková nechtěla toho moc - jen zda umíme na počítači, jaké máme vzdělání a co jsme v předešlých zaměstnáních dělali. Na rozloučenou nám řekla, že pokud projdeme sítem, tak nám telefonicky ozve a pozve na přijímací pohovor. Prý v současné době potřebují asi dvě ženy a jednoho muže a asi jednoho až dva na zkrácený úvazek za dovolené apod.

V pátek 26. srpna 2011 se konal vstupní pohovor. Příjemně jsme si popovídali, vyplnil jsem dotazník, podepsal papíry pro účetní a rozloučili se s tím, že musím do 2. září 2011 přinést vyplněný tiskopis, podepsaný lékařem o vstupní prohlídce, dvě kopie potravinářského průkazu, výpis z rejstříku trestů a dvě fotografie na průkazky. Ještě mi řekla, že ze začátku to bude záskok za pracovníky na dovolené, nemocné, ale že očekává, že v blízkém čase mají mít nejen více práce ale dokonce, že někteří zaměstnanci chtějí odejít, a tak bych pak mohl nastoupil na plný úvazek. Plat tak deset tisíc hrubého při plném nasazení. Souhlasil jsem a s úsměvem jsme se rozloučili.

V pondělí jsem si vyřídil lékaře, fotografie, point. Celkem můj vstup do firmy, aniž bych měl ještě nějakou smlouvu a jistotu byl - zdravotní průkaz 250 korun, vstupní prohlídka 400 korun, výpis z rejstříku trestů 50 korun, fotografie 50 korun....

V úterý 30. srpna 2011 jsem vítězoslavně všechny papíry a dvě fotografie předal paní Koudelkové. Ta vše přijala a zase s tím jejím kouzelným úsměvem mi soustrastně oznámila, že pro mě tento měsíc nic nemá a neví, kdy se to zlepší.... V tu chvíli jsem si připadal jako největší blb. Utratil jsem skoro osm stovek za to, pokud nepočítán cestu a čas, že mi někdo oznámí, že neví, zda pro mě bude mít práci za čtyři tisíce.

A jak se bránit? Nevím. Nemám nikde odvolání, protože prý jsem se nemusel hlásit, nemusel jste si zařizovat zdravotní průkaz ani vstupní prohlídku nebo si nechat dělat nějaké fotografie na nějaký průkaz, který vlastně nemám, a stejně by mi byl na houby, když "zatím" práce není. A tak mohu jen čekat, až někdo odejde nebo ho klepne pepka a uvolní nejistý flek za skoro minimální plat, protože současná investice do slíbené práce je podstatně vyšší než bude plat v měsíci září...

A jaké jsou dozvuky?

DOTAZ na e-mailu: Dobrý den paní Koudelková, rád bych věděl, jak to vypadá s nastoupením do ostrahy MASO Planá, když jsem splnil všechny vstupní podmínky, včetně zaplacení vstupní prohlídky, potravinářského průkazu, výpisu z rejstříku trestů a dvou fotografií. Tvrzení, že tento měsíc asi nic nebude, mě zcela irituje, a tak posílám tento dotaz.

ODPOVĚĎ na e-mailu: Plana 1 Ostraha KOSTELECKE UZENINY: Dobrý den pane..., bohužel místo v ostraze MASO Planá není. Až budete mít cestu do Plané n/L, zastavte se na vrátnici bude Vám vrácena veškerá Vaše dokumentace. Děkuji za pochopení a přeji hezký den KOUDELKOVÁ ANNA

0
Vytisknout
11098

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2011